bugün

seçimlerde %10'luk seçilme payı, seçilebilmek için %100 üzerinden %10 oyu garantilemek durumu.
su kıtlığı çeken tarım arazisindeki vatandaşlara oyları karşılığında yapılan seçim yatırımıdır. Ama nedense bu türlü yatırımlar hep bütçe barajına takılır bir türlü bitmek bilmez.
pkk'nın siyasi temsilcilerini meclise koymamak için yapılmış güzel uygulamadır.
önünde 3-5 insan topluluğu gördümü, bırakın barajı tek başına iktidar oluruz! diyen siyasi partilerin binde sıfır sıfır kaçla mort olduğu barajdır...
kürt insiyatifi meclis dışında tutmak için uygulamaya konulmuş anti-demokratik uygulama. bir an önce kaldırılması gerekmektedir.
demokrasilerde seçim sistemleri içinde yeri olan, belirli yüzdeler ya da kurallar dahilinde, kimi şahısların ya da partilerin parlamento dışında kalmasını amaçlayan bir seçim engelidir; ülkeden ülkeye, ve zaman içinde değişikliklere uğrayan çok sayıda baraj çeşidi vardır; şu an ülkemizde geçerli olan %10 ulusal barajlı sistemdir;

adaletsizliği nedeniyle çok eleştirilen yüksek barajlı sistem, az sayıda partiyle uzun erimli ya da tek partili hükümetler kurma amacına hizmet etmediği gibi, 14 milyona yakın oyun devre dışı kalmasını getirdiği, ülkemizin güneydoğu ağırlıklı oylarının yok varsayılarak yörenin temsilini zorlaştırdığı için ülke birliğine hizmet etmeyen bir yöntem olarak değerlendiriliyor;

ülkemizi bir arada tutan çimentoya su sızdıran, demokrasiyi zayıflatan, dışarda kalanları yasal ve demokratik zemine çekmek için çaba göstermemiz gerekirken, sessiz bir ittifakla geçiştirilen, ana muhalefet partisi olan ab nin karşı çıkmasıyla önünde sonunda değiştirmek zorunda kalacağımız, adaletsizliğin simgelerinden;

gönül istiyor ki bir kez de kendi içimizdeki bir uzlaşmayla, orta zekanın üstünde bir adım atalım artık ve barajlar kuran türkiye'den, barajları akıllıca yöneten türkiye'ye dönelim; ab zorlamadan bu barajı aşağıya çekelim, yoksa barajların çatlaması felaket getirir! dedirten, seçim alanına girilmiş ülkemdeki politik zorbalığın 2007 yılındaki adı.

(bkz: d hont sistemi)
(bkz: dar bölge sistemi)
(bkz: nisbi temsil sistemi)
(bkz: %25 bölge barajı)
(bkz: %10 ulusal baraj)
pkk'nın siyasi partisini meclise sokmamak için uygulanan anti-demokratik bir sistemdir. işin ilginç tarafı pkk'nın siyasi partisi, parti yerine bağımsız aday olmaları durumunda ellerini kollarını sallaya sallaya meclise girebilmeleri mümkündür. * olan yine halka olmaktadır, atıyorum bir milletvekili adayı, aday olduğu şehirde oyların %70'ni alsa bile partisi barajı geçemediği için bir halt olamamaktadır.
1982 Anayasasını hazırlayan kurulun , sol grubların meclise girmesini olanaksız kılma cabası sonucu ortaya cıkmıs bir sistem.. Anti-demokratik olup olmadıgı hala Anayasacılar tarafından tartısılsa da barajı bir anda 3-4-5 e indirmek hatalı olur.. Alt yapısı hazırlandıktan sonra baraj 3.5 e cekilirse herkes rahat eder. Su anki sistem , demokrasi icindeki anti-demokratikligin meşru kılınmış versiyonudur.. Devam ettikce kaybeden gene Türkiye Cumhuriyet'i olucaktır..
ülkedeki yönetimi tek parti diktatörlüğüne çeviren 12 eylül cuntacıların koyduğu bir barajdır. gerçi 12 eylül öncesi uygulanan seçim barajı sistemi daha bir antidemokratikti. fakat tüm bu yapılan istikrar oyunu halkı bezdirmek için oynanan basit bir oyundur fakat halkımız maalesef bunu göremiyor.
eurovizyonda "sallarken" bir yandan da türkiye'nin son dönemlerde en kötü kararını üstüne aldığı konudur;

ilerde ülkemizin yakın tarihi yazılırken tarihçiler ne bayrak mitinglerini, ne muhtırayı, ne demokratik olmayan yolla engellenmiş cumhurbaşkanlığını seçimlerini, ne de erken seçim kararını bu kadar önemli bulmayacak;

seçimdeki hukuki barbarlıkanlamına gelen, ülkeye en az pkk kadar zarar veren bölücü baraj sistemiyoluyla, özellikle kürt vatandaşlarımızın destekledikleri partilerin parlamentoya girmelerinin önü kapatılmıştır; bu adeletsiz uygulamayı yeni seçimde de uygulayan aç gözlü partiler, ülkemiz tarihine kara leke olarak geçecek yeni bir adım atarak, kendini parlamentoda temsil etmek için uğraşanların önüne yeni bir kaya yerleştirdi:

bağımsız adayların, 22 temmuzda yapılacak milletvekili genel seçiminde birleşik oy pusulasında yer almasına ilişkin birinci madde tbmm genel kurulu'nda 430 oyla kabul edildi.

tbmm genel kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin 2. tur oylamasında, 22 temmuz'da yapılacak genel seçimde, bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını öngören birinci maddenin gizli oylaması yapıldı. oylamaya 456 milletvekili katılırken, sözkonusu madde, 20 ret oyuna karşılık 430 oyla kabul edildi.

bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını düzenleyen teklifin, yürürlüğe ilişkin ikinci maddesi ise, 13 ret oyuna karşılık, 418 oyla kabul edildi.

bağımsız adayların 22 temmuz'da yapılacak milletvekili genel seçiminde birleşik oy pusulasında yer almasını düzenleyen anayasa değişikliği teklifinin tümü ise, 12 ret oyuna karşılık, 429 oyla kabul edildi.

dtp korkusu nedeniyle alınan bu kararların, söz konusu kesimin tam anlamıyla demokratik sistemden umudunu kesmesine yol açmasından korkuluyor; doğu ve güneydoğu anadolu'da, birleşik oy pusulasından ayrı olarak, tek başına bağımsız adayın adının yazdığı bir pusulanın sandığa attırılarak seçmen üzerinde baskı ve yönlendirme yapıldığı iddiasıyla bağımsız adayların da pusulada yer almasına ilişkin düzenleme gündeme getirildi. bunun gerçek nedenini ikiyüzlülükle gizleyenlere rağmen herkes gerçek amacın farkında. akp ve chp, kürt oylarının meclis'e yansımasının önünü kesmeyi ve çok sayıda dtp'li milletvekilinin bağımsız aday olup tbmm'ye girerek grup kurmasını engellemeyi hedefliyordu aslında.

seçim pusulasının boyunu uzatmakla bir bölüm vatandaşının ülkesinden umudunu kesmesi için adeta özel çaba gösterenler, bunu alkışlayanlar ve buna ses çıkarmayanlar çocuklarımıza umut, barış ve refah değil, umutsuzluk, fakirlik ve savaş dayattıklarının farkında değiller mi? bu kadar mı gözleri döndürüyor iktidar hırsı? başka konularda birbirlerinin aptalca gözünü oymaya çalışanlar bu konuda nasıl domuz topu olabiliyorlar? bunu farkeden kürt vatandaşımızın psikolojisini hesaba katan yok mu?

sevgili kürt kardeşlerim, lütfen ülkeden umudunuzu kesmeyin! bu ülke hepimizin! geçmişte çok kişi bedel ödedi. bu iki yüzlülük, bu sahtekarlık, bu nefret çiftçiliğielbette bir gün bitecek.

zaman umutsuzluğun değil ironinin dibine vurma zamanıdır. gelin vazgeçmeyin... seçim pusulalarının boyunu öyle bir uzatalım * ki on binlerce insan bağımsız adaylığa başvurursa ne olacak? bunu yapanlar yaptıklarına pişman olsunlar. sivil direniş bugüne lazımdır, sivil itaatsizlikyaratıcılık gerektirir, zaman yaratıcı olma zamanıdır. siz haklısınız ama haklı kalmak, haklı olmaktan daha zordur. lütfen haklı kalmayı başarın! başarın ki, bu zorba kararı alanlar yarın, sizin önünüze kırmızı halıları sererek sizi parlamentoya davet etmek zorunda kalsınlar.

umarım bu adaletsizliğe isyan etmenin ülkesine en büyük katkı olduğunu tüm ulu sözlükçüler fark eder. kürt kardeşlerimizin hiç bir zaman bu kadar moral desteğine, bu kadar sıcak, içten, kardeşçe bir sevgiye ihtiyacı olmamıştı. bunu onlardan esirgememek boynumuzun borcudur. tersini yapanlar gerçek bölücülerolarak tarihin lanetlileri arasına özenle yerleştirilecektir.

eurovizyonda avrupayı "sallarken", birilerinin de ülkemizin birliğinin idam fermanını salladığını galiba çok azımız fark etti. ne kadar acı. hrant'ın vurulduğu günden beri yaşanan en acı gün oldu. ey 10 mayıs seni unutmayacağız.

2023 de türkiyenin bir kürtçe şarkıyla eurovizyona katılmasıyla ancak bu ülke kürt vatandaşlarına borcunu ödeyebilir.

(bkz: tehlikenin farkında mısınız)? *
(bkz: peki tehlikenin lmekaülşp yhülkmlzç) *
"Olur ya gün gelir de hiçbir parti %10 u geçemezse ne olacak , monarşi mi gelecek acaba?" sorusunu akla getiren garip sistem...
%0.1 olsa da halen altinda kalanlarin olacagi baraj. *
demokrasi lafini dillerinden dusurmeyen libos-seriatci-mandaci koalisyonunun hic deginmedigi, elestirmedigi ve istikrar adina savundugu, turkiye'nin demokratiklesmesinin onundeki en buyuk engel olan, en buyuk adaletsizligi yaratan baraj. yuzde bir bile olsa baraj antidemokratiktir.
tek sesli bir meclisin oluşmasına neden olan bu yüzden ardından onlarca tartışma yapılmasına rağmen değişmeyen veya değiştirilmek istenmeyen ülkede demokrasiye vurulan en büyük darbedir. her kesimin mecliste temsil edilme hakkı vardır bu demokratik bir ülke olmanın temel kuralıdır.
aihm in bugunku gundemini olusturan konu.karar bugun acıklanacak.
barajlar kralı süleyman demirel tarafından yaptırılmıştır.
akp, chp , mhp hatta dtp *'nin anlaştığı tek konu.
sözde demokratikleşme çalışmları, açılımlar yapılıyor bir allahın kuluda şu barajı biraz düşürülerim, halkın temsil hakkı artsın demiyor.
bırak öyle kalsınla olcak iş değil bu böyle savsaklanmayacak kadar önemli. halk cem uzan'ı seçiyorsa o girecek meclise, bir başkasını seçiyorsa o girecek. demokrasiyi sadece seçilmek zanneden zihniyetler sözde değil özde demokrasi istiyorlarsa %10'luk barajı aşağı çeksinler halkın iradesi meclise tam anlamıyla yansısın.
en son tayyip'in yine kıvırdığı konudur.
ah be şu adam bi kez olsun bir sözünde dursun, tükürdüğünü yalamasın başka şey istemiyorum artık.

neyse seçim barajı inmeyecekmiş. yüzde 10 da kalacakmış.
öyle diyor çok demokrat, milletim ve hak hukuk diyen başbakan.

hem dmeokrasi der, hem meclis ve irade der ama bu iradeyi baltalayan barajı savunur.
ne kadar ilginç di mi.

bi de komik şekilde ve hatta korkunç bi şekilde baraj için şunu diyor kabaca; " ya baraj yüzde 5'e inerse bir sürü parti girer, koalisyon olur, hede hödö "
yani diyor ki; bizim oylar düştü, 2011 de ufukta koalisyon var. biz sivil dikta olarak bizsiz koalisyona izin vermeyiz diyor.
% 5'e düşmesi halinde , genel seçimde % 6 oy almış bdp nin 80 civarında milletvekili
çıkarmasıyla meclisin % 15'ine sahip olmasını sağlayacak barajdır.

E tabi bu en çok da akp'nin işine gelmeyecektir.
süper demokrat, harika milli irada aşığı akp ve tayyip'in kaldırmayacam dediği barajtır.
hani demokrasi, milli irade diyesi geliyor imsanın. yersen hesabı.
teorik olarak, yüzde 10 oy alan bir partiye parlementonun yüzde 100'ünü verebilecek olan saçma sapan, antidemoktarik bir sistemdir.

seçim sonucu:
BDP: %10 (550 milletvekili)
AKP: %9.9 (0 milletvekili)
MHP: %9.9 (0 milletvekili)
DSP: %9.9 (0 milletvekili)
CHP: %9.9 (0 milletvekili)
TDP: %9.9 (0 milletvekili)
ODP: %9.9 (0 milletvekili)
SP: %9.9 (0 milletvekili)
PPP: %9.9 (0 milletvekili)
OMP: %9.9 (0 milletvekili)
Diger: %0.9 (0 milletvekili)
demokrasinin, çok sesliliğin önündeki en büyük engeldir.

şöyle bir fantazi yapacak olursak; 10 partinin seçime girdiğini ve seçim barajının %10 olduğunu düşünelim. bu 10 partiden 9 tanesinin %9,9 oy aldığını 1 partinin de %10,9 oy aldığını varsayalım. bu durumda %10,9 oy alan parti meclisteki 550 milletvekiline sahip olacaktır. diğer bir açıdan ülkenin %89,1 'i yok sayılacaktır. bunun adına da oligarşi denmektedir ki demokrasi ile alakası yoktur.
iktidar'ın oy kaygısı yüzünden muhalefetin ısrarlı talebine rağmen indirmekte gözü yemediği barajdır. %10 olması demokrasiyi araç olarak kullanan akp'nin işine gelmiş ve demokrasiyi öldürmüştür.
10 çok 9.15 e çekilmeli.