bugün

olunması için girilen ilk sınav olan staj başlatma sınavında, standart sapmanın "oha" derdirtcek boyutlarda olmasından dolayı 1 sorunun bile çok büyük önemi vardır. en az 2-3 yılını maddi/manevi olarak boşa harcamayı göze alanlara tavsiye edilen meslektir ayrıyetten.
muhasebeci işte bildiğin muhasebeci.yalnız muhasebeciden teknik olarak aynı zamanda mali müşavir olması ile ayrılsa da pratikte cok fark yoktur.ama yeminli mali müşavirlikise süper bir iştir.
stajı başlatmak için ayrı sınava, staj sonunda tabii eğer stajı yapacak yer bulursan 6, 7 dersten ayrı sınava girdiğin, 10 sene sonra da yeminli olduğun meslektir. stajı da 2 yıldır bu arada.
serbest muhasebeciler gibi defter tutma yetkisine sahip olmasının yanı sıra denetim yapma ve rapor yazma yetkisi de olan kişilerdir.
master yapanlara staj süresi 1 yıldır.
öğretim görevlisi olarak 10 sene çalışıldığında staj ve sınav şartı aranmaz. odaya başvurarak gerekli işlemleri yaptırmak yeterlidir. ayrıca staj süresi, 2 yıllık önlisans mezunları için 4 yıl, ticaret lisesi mezunları için 6 yıldır.
staja başlaması ayrı bir dert, 2 yillik staj sonunda yeterlilik sınavları ayrı dert, eskaza mali müşaviş olunca da meslek bürosu açmak ve burdan gelir sağlamanin çok zor olduğu sonuçta stresten meslek hastalığına yakalanma olasılığı yüksek olan serbest meslek faaileyeti.
büyük çoğunluğunun çok iyi paralar kazandığı, aralarına girmenin git gide zorlaştığı elit meslek erbabı. daha bir kallavi olanı için:

(bkz: yeminli mali müşavir)
7-8 temmuz 2007'de yapılacak olan yeterlilik sınavlarını verenlerin elde edeceği ünvan. veremeyenler bir dahaki sınavı bekleyecektir.
zor meslektir. unvani kazanmasi bir dert, büroyu açmasi bir dert, türlü mükellefle uğraşmak ayrı bir derttir. yapılan işlemlerin büyük bölümü yüksek risk ihtiva eder. Bu riskin beraberinde getirdiği stres kişinin çabuk yaşlanmasına ve * çabuk ölmesine neden olur. *
maliyeti yaklaşık olarak bir ev parası olan meslektir.

dosya ücretleri
e-use cd ücretleri
seminer ücretleri
yol-yemek ücretleri
sınav ücretleri
ruhsat ücretleri
kaşe ücretleri
oda kayıt ücretleri

ve bunlara ek olarak

daha fazla kazanabileceğiniz bir işten vazgeçerek staja başlarsınız. ya komik maaşlar alırsınız ya belki maaş bile almazsınız hatta ve hatta sigortanızı bile kendi cebinizden ödersiniz.

edit: bugün itibari ile sahip olduğum ünvanım.
staj süresi 3 yıl olmuştur.
staj süresi 3 yıl olmakla beraber bir yığın sınavdan geçtikten sonra olunacak meslek.
bugün saat 12:30'da `http://www.tesmer.org.tr` adresinde açıklanacak 2009 aralık dönemi smmm yeterlilik sınav sonuçları neticesinde yeni yeni meslektaşlarımızın kazanacağı unvandır.
günümüz itibariyle her köşebaşında bir adet bulabileceğiniz, bakkalın çakkalın defterini tutan lisanslı muhasebeci.
birçoğu kel ve göbeklidir. Lakin faturayı kendileri girer bilgisayar başında, aldıkları staheri koştururlar dışarda. Sonrada bu iş çok sıkıcı diye dert yanarlar. Bre kamil, arada dışarı işlerine bakarsan nerde sıkıcılık.

daha iyisi için;

(bkz: yeminli mali müşavir)
bu ünvana sahip olabilme süreci kısaca;

1- Staja Başlama Sınavı'na katılıp en az 60 puan almak (sınav test usulüdür)
2- Staja Başlatma Sınavını kazandıktan sonra, 3 yıl, bir SMMM , YMM veya bunların gözetimi/denetimi altında bir şirkette mesleki stajını yapmak
3- 3 yıllık staj döneminin sonunda 7 dersten girecekleri Mesleki Yeterlilik Sınavı'ndan en az 60 puan almak (bu sınav test usulü değil klasiktir.)

şeklindedir.

ek bilgi olarak da , Yeminli Mali Müşavir olabilmek için en az 10 sene SMMM'lik yapmış ve YMM yeterlik sınavından en az 70 puan almak gerekmektedir.
bugüne kadar gurur duyduğum, bugün itibari ile ise iğrendiğim mesleğim.

zaten zorlu bir süreçten sonra smmm olursunuz ve işte şimdi oldu dersiniz ya. bi sikim olmaz. çünkü bizden öncekiler pastayı paylaşmak istemez. size gelecek müşteriyi şikayet etmekle tehdit ederler, bırakmazlar. müşteriden ödemek amacı ile aldıkları vergi sigorta paralarını yatırmazlar, tahakkuk fişlerini fotoşopta değiştirip müşterilerini çarparlar. sonra da muhasebecilere şerefsiz dendi mi zorlarına gider.

hakkaten vicdanı olanın bu mesleğe girmesi zulümdn başka birşey değildir.
sevgilimin mesleğidir. burdan bildiğim kadarıyla da süper bir havasının olmasının yanı sıra inanılmaz derecede streslidir. zannedildiği gibi büyük paralar kazanılmaz. genellikle cumartesileri de çalışılır dolayısı ile hemen hemen hiç bir şey için zaman bulunamaz. kısacası kazanması ayrı dert büro açıp yerleşmesi ayrı ömür boyu bu işi yapması apayrı bir derttir..
tek düzen hesap planı, vergi ve diğer mevzuatlarda uzmanlaşıldığını gösteren muhasebe mesleğinin ülkemizdeki adıdır. Lakin genç yaşta hayatı karartmak adına yapılmış yanlış bir adımdır da aynı zamanda. gözleriniz zeytin çekirdeği gibi küçücük kalana kadar hazırlandığınız sınavlar sonuçlanana kadar da bu unvanı alamazsınız. sırf annenız konu komşuya"bizim kızda mali müşavir oldu"şeklinde hava atsın diye, beyindeki fosforu bitiren ,sonunda da sizi alkolik yapan böyle tatlı böyle şeker bir meslektir işte.
benim işte, semememe (bkz: ideal erkek)

şimdi bir kere zor iş; ruhsatı almış olmama rağmen halen başka iş yapmayı düşünüyorum.

talibi çok bu mesleğin, yapanı da. meslek ahlakında bağlı olduğun yada çalıştığın patronun değil halkın çıkarını düşünerek işlem yapman gerektiği yazıyor. onurlu bir meslek bence , ama hakkıyla yapmak lazım tabi.
2012 temmuz ayında yürürlüğe girecek yeni türk ticaret kanununa göre sorumluluğu, yükümlülüğü daha da artacak meslektir. dolayısıyla Kazanç olarak da gelecek 10-15 yılın parlak mesleklerinden olacağı söyleniyor.
hakkında güzel bir mini öykü olan, ileride benim de dahil olacağım meslek grubu.

- mali müşavire sormuşlar;

- müşteri: 2x2 kaç eder?
- mali müşavir: sen kaç olsun istersin?
belgeli muhasebeci.
binlerce kişinin olmaya çalıştığı ama sürekli şikayet edilen.
vergi verenler tarafından hakettiği saygınlığı bir türlü kazanamamış kişi.
hep vergi kaçıran, üçkağıtçı, göbekli, gözlüklü, siyah kolluk takan loser imajı var insanların gözünde.
muhasebenin yanı sıra hukuk da bilen kişidir ama bir avukat kadar saygı görmez, para kazanmaz.
avukatların alacağı ücret bellidir ve kesin olarak tahsil ederler ama smmm'ler birbirlerinin kuyusunu kazdığından mevcut olan tarifeden ücret alamazlar..
kıytırık bir bakkal bile 10 tl düşük bir ücret için mali müşavirini değiştirmek ister..
sonuç; maddi açıdan yokları oynayan binlerce kişi.
hiçbir zaman sevemediğim, babadan kalma mesleğim. zor ve keyifsiz bir iştir.
güncel Önemli Başlıklar