bugün

kuşkuculuk...
ayrıca, anti dogmatizm.
sokratın "bu dünyada tek bir şey biliyorum, oda hiçbir şey bilmediğimdir" sözüne mukabil septik kardeşlerimiz "onu nerden biliyon gülüm" demişlerdir. ne olmuştur, septikler ayarı sokratin eline vermişlerdir.*
(bkz: biri felsefik birsey mi soyledi)

efenim anlatayım;
Septisizm, şüphecilik veya kuşkuculuk olarak da adlandırılan felsefi görüş.

Septisizm felsefe tarihi açısından çok önemli bir yere sahiptir; zira felsefe tarihi boyunca yerleşik kanılar ve inançları sarsmış, felsefe, bilim ve özellikle din konusunda birçok anlayışın değişmesine ortam hazırlamıştır. Septisizm (şüphecilik) dogmatizmin (inakçılık) karşıtıdır.
(bkz: Protagoras), (bkz: Pyrrhon), (bkz: epikuros), (bkz: bill gates)
başını pyrrhon un çektiği timon ve karneades ile devam eden, ateşin sıcak oldugundan bile şüphe eden şüphecilik akımı.
suphecilik. Bilimde olmasi gereken en onemli olgulardan bir tanesidir, zira herseye supheci bir gozle bakmak ve herseyi sorgulamak gerekir. Belki de din ve bilimin en ayirici ozellikleriden birisidir, dinde suphecilik soz konusu bile olamaz.
kurucusu pyrrhon'dur.pyrrhon la okullasan bu akim gercek bilgiye ulasilamayacagini savunur.ornek olarak afrikadan bir adam getirip -5 derecede bekletsek, o adam usur, yani -5 derece soguktur.ama kutuplardan bir eski mo getirsek ve -5 derece de bekletsek o eski mo usumez, yani -5 derece soguk degildir.e hani - 5 derece soguktu? gibi dusunceleri savunan septiklere gore hic bir konuda gercek bilgiye ulasamayiz, her seyin aksi de ayni olcude savunulabilir.o yuzden bilge kisi bu tur tartısmalara girmekten kacinmalidir.
şüphe ettiginden bile şüphe edenlerin inandıgı felsefedir. dogru bilginin varolamayacagını savunurlar. septiklere göre, dogru bilgiye ne akıl ne de duyu organları yolu ile ulaşılabilir. her ikiside yanıltıcıdır. yolun sonuna bakıldıgında yol daralıyormuş gibi gelir. buda algıların yanılmasıdır. descartes ise; şüpheciligi dogru bilgiye ulaşmak için kullanmıştır.
Septisizm, şüphecilik veya kuşkuculuk olarak da adlandırılan felsefi görüş.

Septisizm; her tür bilgi savını kuşkuyla karşılayan, bunların temellerini, etkilerini ve kesinliklerini irdeleyen, ayrıca aklın kesin bir bilgi elde edemeyeceğini, hakikate erişilse dahi sürekli ve tam bir şüphe içinde kalınacağını, mutlak`a ulaşmanın mümkün olmadığını savunan felsefi görüştür. Septisizm felsefe tarihi açısından çok önemli bir yere sahiptir; zira felsefe tarihi boyunca yerleşik kanılar ve inançları sarsmış, felsefe, bilim ve özellikle din konusunda birçok anlayışın değişmesine ortam hazırlamıştır. Septisizm (şüphecilik) dogmatizmin (inakçılık) karşıtıdır.
bildiğinden şüphe etmek. monolog yada tartışma yerine sorgulayarak diyolog kurmak. karşıdakiyle bir konu üzerinde sohbet ederken kesin yargılarını ve kendi doğrularını karşı tarafa ispatlamak ya da ikna ederek kabul ettirmek yerine, sorgulayarak düşünceyi geliştirmeye ve çift taraflı sorgulamaya çalışmak.
bir çok filozof tarafında da yanlış anlaşılmışlardır. balın kendi içinde tatlı olup olmadığından şüphe ederler, balın var olup olmadığından değil.
şüphe ettiğimden bile şüpheliyim dediğimden bile şüpheliyim o derece.

(bkz: dusunuyorum o halde malim)
aklın ve duyu organlarımızın şartlandırılmış ve sınırlı algı alanı içinde maddenin öz şeklini asla kesin olarak bilemeyeceğimizi savunan görüş. yeniçağ da Kant ile birlikte yeniden doğmuştur..

biz sadece fenomenleri algılıyoruz, maddenin gerçek halini değil..
var olduğundan bile kuşkulanmaktır.

- var mıyım ben?
- düşünüyorum, öyleyse varım. *
paranoyanın felsefedeki versiyonudur...
sürekli kuşku içinde olan, peşinden güvensizliği getiren, olumsuz düşünen, . şüpheci kimlikler.
HER TÜRLÜ BiLGi SAVINI ŞÜPHEYLE KARŞILAYAN VE BUNLARIN TEMELLERiNi ETKiLEYEN VE KESiNLiKLERiNi iRDELEYEN TUTUM.ŞÜPHECiLiK FELSEFE TARiHi BOYUNCA YERLEŞiK KANILAR VE iNANÇLARI SARSMIŞ FELSEFE , BiLiM VE ÖZELLiKLE DiNDE BiR ÇOK ANLAYIŞIN DEĞiŞMESiNE ORTAM HAZIRLAMIŞTIR.
evren ve doğanın kanunlarını baz alarak, yanılsamalar ve bilinmezcilik ile ilintili kuşkuculuk öğretisi. göreceli kavramları savunarak hiç bir olgunun, kendi başına bir doğruluğunun kesin olmadığını niteler. karar öğelerine şüphe ile yaklaşarak, kararsızlılık aşamasında bir kararlılık sağlar. yeri geldiğinde varlığı bile sorgulayan septik sofistlerden yükselmiştir.
bu yaklaşıma göre herşeyden kuşku duyulmalıdır. Kuşku duyulmayacak tek şey kuşkunun kendisidir.
septisizm, sofistlerden yaklaşık iki yüzyıl sonra, felsefi düşünüşün zayıfladığı bir dönemde ortaya çıkmıştır. septisizm denilince doğru bilginin imkanından ilke olarak kuşku duyan bir yaklaşım anlaşılır. şüpheciliği sistemli bir yaklaşım haline getiren ilk filozof pyrrhon dur. bu nedenle septisizme pyrrhonizm de denir.
şüphe hep şüphe.
doğru bilginin imkansızlığını savunur.
"tanrım, eğer bir tanrı varsa, ruhumu kurtar, eğer bir ruhum varsa."
ernest renan

"şüphecilik, hastalıktır"
ibni sina
kuşku duymayanın aklından kuşku duymaktır... cahilliğe ve önyargılara karşı birebirdir...
iyi bir şeydir. sahtekarlığı, propagandayı, kulaktan dolma bilgileri, kasıtlı uydurmaları, menfaat amaçlı yaklaşımları, yalan iddiaları sizden uzak tutar.