bugün

karsın bir ilçesidir.sanıldığı gibi sarı kamışlar yoktur.tarihte sarıkamışta 90.000 askerimizin öldüğü yazar.ekimde başlayan kar yağışı martta biter ancak karlar ancak nisanın ortasında erir.yazın bile rahatlıkla kazak türü kıyafetler giyilebilir.iki tane askeri lojmanları vardır.doğu lojmanları ve batı lojmanları olarak.gidilecek yerleri tabii ki kayak pisti,soğuk su,acı su**gidilesi görülesi bir yerdir.
dedeman yada hilton ikisinden biri 1997 yılında otel dikmistir nedeni "muhteşem kar"ı dır kar kesinlikle kartopu kardan adam vb olmaz tuz gıbıdır yani kayak için birebirdir dunyada kayak için en iyi karlardan ya 1. sı yada 2. sıdır kars'a 60 km mesafededir .bir anadolu lisesi bırkac ilk okul vardır. küçüktür. dogaldır.kayak yaptım diyenlerin birde burda kayak yapması gerekmektedir, zira yaptıklarının ne oldugunu gormeleri için. (bkz: tepe mahalle)
Horasan'da kurulan Selçuklu-Türk imparatorluğunun islam tefekkürünü dünyaya yayma, Selçuklu nizam medeniyetini, Türk hakimiyetini Orta Asya'dan Ege sahillerine, Kafkas sahillerine, Kafkas'lardan Yemen'e kadar olan bölgelerde kurma ve yaşatma amacıyla 16 Ağustos 1064 tarihinde Alparslan'ın ordularıyla Bzans Kalesi Ani şehrini, Kars kalesini, Allahü Ekber ve Soğanlı Dağlarını istila etmesiyle Sarıkamış'ta bir Türk vatanı olmuştur.
Bu mesut tarihi olaydan sonra, yüz yıllar boyunca hudut boylarını teşkil eden bölge Türk-Rus mücadelesine daimi bir sahne olmuştur. Özellikle XIX. XX. asırlarda kanlı olaylar, karanlık ve acı günler yaşamış haksız emellere kurban, hayasız istilalara meydan, pis ayaklara barınak olmuştur.
1877-1878 Yıllarında tamamen istilacı amaçlarla PANiSLAViZM fikrini tahakkuk ettirmek üzere Ruslar memleketimize saldırmışlardır. Büyük Kumandan Gazi Ahmet Muhtar Paşa komutasındaki Türk ordusu karşısında çok feci bir hezimete uğrayan Rus orduları, Osmanlı Devletinin Gerileme devrine ait acziyet içinde diğer cephelerde talihsiz bir yenilgiye uğranılması yüzünden Doğu cephesi de düşmüştür. 3 Mart 1878 de AYASTAFANOS, 13 Temmuz 1878 tarihinde Berlin Antlaşmaları imzalanarak Kars, Batum ve Ardahan harp tazminatı olarak Ruslara bırakılmıştır.. Bu hal tam 40 yıllık simsiyah günleri içine alır.
Bu bitmez tükenmez acı günlerde Sarıkamış yöresindeki halk çektiği ızdırapları yanık türkülerde dile getirmişlerdir.
Kırk senelik kara günler sürüp giderken, 1 Kasım 1914 tarihinde iğrenç amellerinin dinmeyen hırsı içinde Rus orduları yeniden Sarıkamış'dan Pasinlere doğru Anadolu'yu istila etmek üzere taarruza geçmiştir. 6 gün süren Köprü Köy muharebelerinde ağır bir darbe yiyen Rus orduları sendeliyerek Sarıkamış'a kadar kaçmışlardır. Sarıkamış'ta yenilen Ordularının moralini yükseltmek ve yeni taarruz hazırlıklakrına girişmek üzere Çar Nikola ikinci karargah kurmuştur. Bu sırada Sarıkamış, Selim ve Kars arasında toplanan Rus ordularını imha planıyla Enver Paşa komutasında meşhur Sarıkamış Harekatı başlamıştır. Ağır kış şartları nedeniyle tabiatla düşmanlardan daha çok mücadele mecburiyetinde kalan ordumuz yenilgiye uğramış ve Türklüğün lehine felaketle neticelenmiştir. Bu sonuç tarihe korkunç bir facia ve acı bir hatıra olarak geçmiştir.
Böylece kara günler daha da çok kararak devam etmiştir. 1917 tarihinde Rusya'da Komünist ihtilal baş göstermiştir. O kendi iç çekişmesinin yaratıığı çukura düşmeye başlarken, derlenip toparlanmasını beceren Türk ordusunu halk ile birlikte Rusları sıkıştırmış ve Rus orduları köyleri, kentleri ateşe vererek halka büyük eziyetler ederek Anadolu hudutlarını terke mecbur kalmıştır.
3 Mart 1918'de yapılan BRESLiTOVSK barışı ile harp tazminatı olarak verilmiş bulunan Batum, Kars ve Ardahan hakiki sahiplerine iade edilmiştir.
Bundan sonrada Ruslar rahat durmamış, sıcak denizlere açılma politikasını bir başka şekilde yürütmek amacıyla terke mecbur kaldıkları Türk topraklarında Ermeni ve Taşnakları teşvik ederek doğuda bir Ermenistan devleti kurdurma vaadiyle Türklerin üzerine saldırmışlardır. Ermeni ve Taşnaklar yer yer isyanlar çıkararak Rusya'dan gördüğü destekle Türk katliamına girişmişlerdir.
5 Nisan 1918 tarihinde ermenileri Sarıkamış'tan kovarak zaferle neticelenen KAZIM KARABEKiR PAŞA harekatı başlamış Dağıstan, Azerbaycan'a kadar geniş bir saha ele geçirilmiş ve buralarda yerli Milli Türk hakimiyetleri kurulmuştur.
Ne yazık ki, diğer cephelerde yenilgiye uğranılması yüzünden 30 Ekim 1918'de Mondros mütarekesi imzanlanmış Kars, Ardahan ve Batum'da bırakılarak 1914 deki hudutların gerisine çekilmek zarureti doğmuştur.
Bu elim sonuç karşısında sessizce durulamaz ve bu kötü kadere boyun eğilemezdi. Türk milleti hiçbir yerden emir almadan kendi başının çaresine bakmaya ve yer yer teşkilatlanarak mahalli kurtuluş çerelerine girmiştir. Kars'ta kurulan milli şuraya Sarıkamış'ta gönülden bağlanmış ve desteklemiştir. Kuruluşa üç evladını üye vermiş, teşkilatın emrine bütün evlatlarını vatan müdafası için adamıştır.
Gece dışarda yürürken soğuktan parmaklarınızdaki hissi kaybettiğiniz Kars ilçesidir.
sarı kamışları mevcuttur * muhteşem bir kayak pisti vardır uludağa tartışılmaz üstündür. dünyanın kayak için en kaliteli karı * burada bulunur * kar taneleri harbiden kristal şeklinde yağar gece yürürken boş sokakları ürkütür ama zaten 2 tane sokağı vardır doğru düzgün. orduevinin bahçesinde uğraşsanız rahatça takla atabilen bir salıncak vardır burda bol kanlı bir anım da mevcuttur *
(bkz: 29 eylül 1920)
kışın - 40 civarında soğuklukların normal olduğu şirin ilçe.
türklerin beyaz kerbelası.
askerlerimizin 1878 osmanlı-rus savaşını rövanşını almak amacıyla gittikleri ve bir hiç uğruna öldükleri yer. askerlerin ölüm sebebi; 3 hafta boyunca hiç dinlenmeden yürüme, uykusuzluk, açlık ve ölüm korkusunun getirdiği yıpranma sonucunda ortaya çıkan hızlı yaşlanma denilen bir tıp olayı.
tüm iç organların renklerinin solukluğu, çevrede yağ dokusunun inceldiği, karaciğerde kanamalar olduğu ve kalplerinin büzüşmesi ve renk değiştirmesi. aynı hastalığa 2. dünya savaşı'nda alman askerlerinde de rastlanmış. çektikleri ızdırabı düşünmek bile çok acı. *
ismini duymanın bile insanı ürpetmeye yettiği lanet yer.
kars'ın bir ilçesi.enver paşa'nın çok buyuk hatası sonucu 90.000 askerimizin şehit olduğunu akıllara getiren yer.
90.000 askerimizin ölümünü aklımıza getiren ilçe.
dünya üzerinde kristal karın yağdığı iki yerden biridir. ilk yerini bilmiyorum. *
bu sene en sıcak kışını yaşayan kars ilçesidir. asker bacasız fabrikadır halk için. tam bir asker mekanıdır. haftasonu dışarı çıkan binlerce askere hizmet eder. bu askerlerin her biri en az 10 ytl bırakarak çıkar buradan. çarpımın sonucunu varın siz düşünün. bir ilçeye göre ne çok ucuz ne de çok pahalıdır. internet kafelerden haftasonu rezarvasyon yaptırmak gerekir çarşı iznine çıkacaksanız. aksi taktirde yer bulunamamaktadır.
(bkz: ittihat ve terakki nin tohumları)
enver paşa yüzünden 90000 türk askerinin tek kurşun bile atmadan şehit düştüğü yerdir. eğer ölenler türk askeri değilde azınlık halklardan olsaydı enver paşanın onları oraya bilerek götürüp, öldürdüğü düşünülürdü ve bir ermeni soykırımı gibi sorunla karşı karşıya kalınırdı.ama türk askerleri vatan uğruna ölmüş sayılıyor.
türküsü son derece iç acıtan bir türküdür; en az yaşananlar kadar. bir benzeri için (bkz: sarı gelin).
bir ahmet şafak türküsü.
tilkilerin, ayıların insanların bahçelerine kadar indiği batı ve doğu lojmanlarının bulunduğu uludağ kadar olmasada kendini kabul ettirmiş bir kayak pistine sahip 22000 kişilik kars ın ilçelerinden biri.
(bkz: allahuekber dağları)
sözleri ise şöyledir.

Memed yetim memed aşık
potini var delik deşik
anası elinde beşik
memed yatar kar altında
SARIKAMIŞ kar altında
mehmedim karlar altında
yüreğinde sevdiceği: memleketi kor altında
anama demeyin sakın
tüfengi omzuma takın
bu yüreği benden sökün
yatamam toprak altında
son bir nefes memed dayan
zalım uyku gelde uyan
ölen beyaz bir kardelen
tahammülüm zor altında

ana sana bu mektubu Allahuekber dağında yazıyorum galiba veda vakti geldi hakkını helal et anam Elif kıza selamımı söyle o cepheden bu cepheye atıldık AŞK makamında bir türkümüz olmadı bu yüzden sevdamız gazi aşkımız şehittir bizim Elif kızın üstünden elim kalkmıştır gayrı hakkını helal etsin.Üzülme ana ağlama: Sarıhanlı nere Sarıkamış nere deme. Sarıkamış için ölmeyi bilmiyorsa bir adam Sarıhanlı için nasıl yaşar.Her seher vakti secde aydınlığındaki ak alnını öptüğümü bil ama beni öldü bilme.Ne diyor Yunus Baba 'Ölürse ten ölür canlar ölesi değil' ana.
dünyanın en uzun kayak pistlerinden birine sahip olan ve türkiye'nin insburg'u diye de adlandırılan sarıkamış'ı diğer pistlerden ayıran özelliklerin başında bölgeye yağan karın cinsi ve oranı geliyor. sarıkamış dışında sadece Alpler'de bulunan kristal kar, kayak sporu için son derece elverişlidir. yılın büyük bir bölümünün güneşli geçmesine rağmen, kar ilk yağdığı günkü özelliğini kaybetmiyor. ortalama sıcaklığın yıllık 3-4 derece olduğu (en düşük 32, en sıcak 33 derece) sarıkamış'ın kayak pistlerinde çığ tehlikesi yok. ayrıca pistler sarı çam ormanlarıyla çevrili olduğundan rüzgardan da korunuyor
ayrıca sarıkamış kayak merkezinin pist uzunluğu 25 km.dir.pistler 2 etaplı olup, zirveden 1.etap' a kadar 5 pist, 1.etaptan aşağıya kadar ise 2 pist vardır. ilaveten zirveden karanlık dereye 2 pist inmektedir.
Oltu'dan girdik de Sarikamis'a
Akil ermez orda yatan ülese
Askeri kirdiran Enveri Pasa
Kitlendi kapilar, mekan agladi *
(bkz: sarıkamış kar altında)
türk halkı için özel önem arz eden bir parçamız.

atatürk'ün 7 ekim 1924'te ziyareti sonrasında, başvekil ismet paşa hazretlerine diye başlayan bir mektup yazıyor.

93 harbi savaş tazminatı yerine rus çarlığına bırakılan ve 40 yıl düşmanlar elinde kalıp 9 ekim 1920'de yeni türkiye'nin bir askeri zaferiyle anavatana yeniden satılmış olmalarından ve bu özel durumları dolayısıyla hükümetçe bu yöreye fazla ilgi göstermek icap etmektedir. herkesten ve her yerden daha fazla ilgi göstermek icap etmektedir. herkesin, burada yaşayan herkesin isteklerini, taleplerini, arzularını karşılayacak güçlü bir yönetim mekanizmasının derhal kurulmasına lüzum vardır.