bugün

türk matematikçi. darüşşafaka lisesi'ni bitirdi. paris'e giderek elektrik mühendisliği okudu. 1910'da galatsaray lisesi müdürü, 1913'de istanbul üniversitesi rektörü oldu.
Ünlü matematikçi ve bilim tarihçimiz Salih Zeki, 1864 yılında Boyabat'ın Asarcık Kazaklı köyünde doğmuştur. Orta öğrenimini Darüşşafaka'da yapmıştır. 1886'da Paris'ten elektrik mühendisi ünvanıyla dönmüş, telgraf ve posta nezareti fen kaleminde görev almış, bir yandan da Darüşşafaka'da cebir ve mekanik dersleri okutmuştur.

Matematik, gökbilim, fizik, bilim tarihi ve felsefe konularında çok sayıda kitap yazmış, yazı yayımlamış ve çeviri yapmıştır. 02 Temmuz 1921'de istanbul'da ölmüştür.
mütefekkir halide edip adıvarın ilk eşi olan darülfunun matematik hocasıdır.
bir zamanlar takvimi de bulunan isim.
eskişehir'de bir anadolu lisesine adını vermiş matematikçidir.
salih zekiye göre matematik bütün bilimlerin temeli olan en mükemmmel bilimdir. matematik adete evrende görülmeyecek kadar küçük gerçekleri gösteren bir mikroskoptur. Doğa yasaların keşfi de evrenin matematik düşüncesiyle incelenmesinden kaynaklanmaktadır. . Mesela newtonun çekim kanunu matemaği temel aldığınan en basit, en mükemmel, en genl ve en açık kanundur. Salih zeki'nin başhaca ishak efenid ve vidinli hüseyin tevfik paşadan sonra çağdaş matematiğin türkiyeye girişinde önemli hizmeleri olmuştur. darülfünun da veridği onferanslarla ve çeşitli eserleriyle saylıar kuramı, sanal sayılar, öklid dışı geometliler ve ihtimaller hesabı gibi t ürk matematikçelirin o günlerde yabancısı olduğu birçok alanın türkiyede tanıtmıştır. aynı zamanda ilk, orta ve yüksek öğretimde matematık eğğitimin yargılaşmasında büyük rol oynamıştır.

türkiye'ye cebirsel mantığın girişinde salih zeki'nin çalışmaları önemlidir. darülfünun'da veriğdi mantığıa dair ders notları mizanı tefekkür adıyla yayımlanmış ve burada ingiliz matematikçlerinden geroge boole'ün geliştirmiş olduğu cebirsel matnığa ayrıntılı bimiçde tanıtmıştır. salih zekiye göre mantıkta üç bakış açısı bulunmaktadır. Mankıtk-ı suri ( formel mantık) mantık-ı muvsavver( niceleme mantığı) mantık- işari( cebirsel mantık). bunlardan cebirsel mantığı benimsemiş ve onu açıklarken de tamamen boole'ün sistemine bağlı kalmıştır.