bugün

*
oruç tutmaya niyetlenildiğinin göstergesidir.
uykudan uyanmanın en zor olduğu vakitte baba zoruyla mırın kırın ederekten uyanma nedenidir. onsuz oruç zor olur. uyku daha tatlı geldiği için az bir şey yenilir yatılır
(bkz: sahura kadar yatmamak)
ertesi gün aç kalınacağı için kalkıp tıkınıp yatma işlemine verilen isimdir.
sahura kadar hiç yatmamak gibidir. uykulu, hafif aptal saptal hareketlerle yiyecek bir şeyler hazırlanır, yenir içilir, şükredilip yatılır.

yemek hazırlayacak hal yoksa da, pidenin içi mesela ince ince dilimlenmiş tam yağlı beyaz peynir ile doldurulur. yanına da buz gibi koca bir salkım -belki de iki- izmir üzmü alınır...

diyetisyenlerin "uykudan bilmemkaç saat öncesinden itibaren yemek yasak" sözünün tamamen unutulduğu yegane iştir sahur. değerini bilmek lazım.
oruç tutmak için yapılmış bir eylem olsada uyku arası sözlüğe girme fırsatı yaratan bir saat dilimidir. **
gecenin o en bereketli son üçte birlik bölümünde, uykunun o tarifsiz cazibesine ve inanılmaz kışkırtıcılığına rağmen ve önceki günün olağanüstü yorgunluğu sizi yataktan kaldırmazken, ALLAH rızası için tutulacak bir oruca fiili niyet olarak, kapalı gözlerle SAHURA KALKıLıR, ne için, sahuru PEYGAMBER SAV TAVSiYE ETTiĞi iÇiN, NE iÇiN, ALLAH RIZASI iÇiN.

NAZAN BEKiROĞLU'NUN DEDiĞi GiBi,
SOĞUK GÜNDE SICAK YATAĞINDAN KALKIP ABDEST ALIP NAMAZ KILAN KiŞiYE, YARIN RUZ-i MAHŞERDE
O YATAK ŞAHiTLiK EDER, SU ŞAHiTLiK EDER, SECCADE ŞAHiTLiK EDER...

SAHURA KALKMAK BÖYLE BiŞEYDiR...
gecenin bi yarısı açlık hissi olsun olmasın mideyi doldurduktan sonra uykusuzluk çekiliyorsa kalkılmayan vakittir, yatmadan oruca niyet edilir.
bu akşam ülkemizin oruç tutanların gece kalkıp yemek yemeleridir.
görsel
sahura kalkmanın oruç tutmaya niyetlenildiğini gösterir derler. ya sahura kalkıp, ilaç içip, başımın agrısı sabaha geçmezse oruç tutmam diye niyetlenilirse?
ramazan orucuna kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir. kişi o vakte kadar şayet tutmak istemezse tutmayabilir. ancak tutmaya karar vermişse o vakte kadar orucu bozacak birşey yapmamış olması gerekir.

kuşluk vakti: güneş doğduktan 50 dakika sonra başlayıp, öğleye 20 dakika kalana kadar olan vakittir.
davulcu: sahura kalkmıyor musun?
yakura: sahura uyuyor abi, ben yakura.
davulcu: nasıl?
yakura: abi, japonuz biz.
davulcu: allah kabul etsin.
bazı sözlük yazarlarının "sahura kalkmak" tan çok, "sahura kalmak" olarak gerçekleştirdiği eylem.
cep telefonunun alarmı sayesinde çok kolay. kur alarmı telefonu da odanın en dip köşeye koy ister istemez kalkarsın ayağa. ayrıca ben anlamıyorum koca ramazan'da davulcunun sesini bir kez ya duyarım ya da duymam. sonra da bahşiş için kapı kapı ev dolaşırlar. benden beş kuruş çıkmaz burdan söyleyeyim.
(bkz: sahura kalkmak yerine hiç uyumamak)
sahura kadar yatakta iftara kadar yatakta olunduğundan dolayı;iftara kalkmak daha doğru olur.
oruç ibadetini yerine getirmek için, iftara kadar aç kalacak bünyeyi dirençli tutmak için, yemek yemek için, sahura kalkmaktır.
Sahur sözü ile sihir sözü aynı kökten türemiştir. Sahurda sihir vardır sözünde geçen sihir, olağan üstülük manasına gelir. Sahur sadece yeme içme değil, aynı zamanda dua, ibadet ve zikirdir.
(bkz: süphanallah ibretlik paylaşım)
ilginçtir. Ben mesela balık tutmak için kalkıyorum.
izmir için sahur vakti.
küçükken babamın uyandırırken kalk hadi ben orucunu tutuyorum sahura kalkmazsan kaçacak şeklinde espri (?) yaptığı saatlerdir.
oruç tutmayıp kalkanlara sinir olduğum ramazana özel bir an.
küçük bir grubun bu gece yapacağı iş.