sah hatayi 

kapat
  1. *
    sah ismail'in mahlası.
    #417017 (halit ayarcı, 12.07.2006 04:07)
  2. bilinen en sağlam en safkan türkmen soyundan , bir bakıma anadolu da ki kendi tabirim ile sefili rençberin , gariban köylünün , biçare türkmenlerin gönülden bağlı olduğu kişilik.

şah hatai diye yazıldığına rastlanmaktadır.şiirlerinde kesinlikle öztürkçeden başka dil kullanmamıştır.

" güzel şah ım sana bin canım kurban
    istemem kurbanın yar yar kestim de geldim " şah hatayi
    #1284350 (altobelli, 10.02.2007 10:59 ~ 11:01)
  3. şah hatayi yerine kısaca hatayi'dir. iran edebiyatının en büyük sultan şairlerinden şah ismailin mahlasıdır.
    #1284353 (Dejavu38, 10.02.2007 11:03)
  4. en iyi beyitlerini sığındığı dersim topraklarında kaleme almıştır.
    #1742745 (diyonsos, 09.06.2007 00:53)
  5. tezhip sanatında bir şekilin ismi. (bkz: hatayi)
    #1996189 (silte, 23.07.2007 23:52 ~ 23:53)
  6. Cok kan doktugu icin pisman olmus hata yaptigini kabul etmistir olumune yakin . Bu yuzden hata yapan anlamina gelen bu mahlayi kullanmistir .
    #1996308 (migfer, 24.07.2007 00:04)
  7. safevi şah'ı şah ismail'in şiirlerinde kullandığı mahlastır. öyle bir mahlastır ki çağdaşı, can düşmanı "selimi" ile hep bir mücadele içindedir.

bu mücadelenin ve çaldıran savaşının gayri resmi sebebi ise zevcesi tacli han'dır...

çaldıran savaşı sonrası yavuz sultan selim'e esir düşen eşi "tacli han" için şu şiiri kaleme almıştır;

--spoiler--
    eya gönül kuşu derler behar imiş, mene ne.
    bısat-ı ıyş aceb rüzigar imiş, mene ne.

deyirler oldu deli leyli zülfüne mecnun,
    deminde ol dahi bir bikarar imiş, mene ne.

ahuttu yaşumu devran, baturdukaannuma el,
    rakib elindeki dest-i nigar imiş, mene ne.

lebin zulali ne sırdı, tükendi ömrü aziz,
    hayat-ı hızr eğer paydar imiş, mene ne.

bu baht-ı bed ki menem var, hatayi ol şuhu,
    gam ehline diyeler gamküsar imiş, mene ne...
    --spoiler--

günümüz türkçesi ile;

--spoiler--
    ey gönül kuşu bahar gelmiş diyorlar, bana ne.
    işret sofrası bir başka türlü olur diyorlar, bana ne.

diyorlar ki mecnun leyla'nın siyah saçı uğruna deli olmuş,
    o da ne yaptığını bilmezin biri imiş bana ne.

devran göz yaşımı akıtıp, kanıma el batırdı,
    rakibin elindeki sevgilinin eli imiş, bana ne.

dudaklarının ıslaklığı ne sırdır ki, onsuz aziz ömür tükendi,
    hayat suyu imiş, hızır'ın ömrü tükenmezmiş, bana ne.

hatayi, bende bu kötü talih var iken,
    o güzel dertli olanların derdini dağıtıyor deseler, bana ne...
    --spoiler--

yani bu şiirde bir yerde yavuz sultan selim; yani "selimi" ile olan mücadelesinin nedenini de tarihe not düşmüştür hatayi; yani şah ismail bir yerde.
    o taçlı sultan'dır ki iki büyük hükümdarın, hatta iki devletin arasını açacak derecede güzel imiş...
    #3510624 (zulfikardarbesi, 08.06.2008 13:19)

© 2008 - uludağ sözlük

sah hatayi başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. sah hatayi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu sah hatayi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» kucuk suya ne denir » tatar colu » fazil say » munkariz » serkan balci » kadin dedigin budur » oz » karnimac » ozcan deniz kendini cok gelistirdi » emegi gecen herkese tesekkurler » oteki » teror » arena tr » ne mutlu anadoluluyum diyene » zeytinyagi ile masturbasyon yapmak » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » meslek orgutu » cikar ustundekileri ne dedigin anlasilmiyor » the golden notebook » prix l arc de triomphe » emo » lan istanbul sen mi buyuksun ben mi » tikla arkadas bul » aksam oldu huzunlendim ben yine » bal porsugu » denizcilik isletmeleri yoneticisi » oyuncakbulut » cuk kadar » here comes the sun » rafet el roman » medeni haklar