riza tevfik bolukbasi 

kapat
  1. Olaylarla dolu geçen çocukluk ve öğrenim yıllarından sonra Tıbbiye'yi bitirdi (1897), hareketli bir siyaset hayatı yaşadı, Maarif Nazırı (1918), Şûray-ı Devlet Reisi (1919) oldu. Sevr Andlaşması'nı imzalayan delegeler arasında yer aldı (1920). Yüzelliliklerle birlikte yurdu terk etmek zorunda kaldı (1922), yirmi yıllık sürgün hayatının çoğunu Ürdün'de geçirdi, 1934'te Cunya (Lübnan)'ya yerleşti. 1943'te af kanunundan birkaç yıl sonra, yurda döndü. Zincirlikuyu mezarlığında gömülü.

Servet-i Fünuncular'ın çağdaşı olduğu, başlangıçta Hâmit ve Fikret etkisinde aruz şiirleri de yazdığı halde, o topluluğa girmeyen, saz ve tekke şiiri geleneğinden faydalanarak, duygulu, içten koşma, nefes ve dîvanlar yazan Rıza Tevfik, Mehmet Emin'deki lirizm ve ahenk eksikliğini kapatarak şiiri ile aydınlar arasında bir köprü oldu.Felsefe, edebiyat, edebiyat tarihi konularında da eserleri olan Rıza Tevfik, şiirlerini Serab-ı Ömrüm adlı bir kitapta topladı (ilk b. 1934 Lefkoşe, 2.b. 1949, istanbul)
    kaynak: http://www.biyografi.net
    #439102 (farabi, 18.07.2006 23:21)
  2. Ruhumda gizli bir emel mi arar
    Gözlerime bakıp dalan gözlerin
    Aklıma gelmedik bilmece sorar
    Beni hülyalara salan gözlerin

Nigahın gönlümü -eyperi- peyker
    Leyal-i hasretin hüznünü döker
    Karanlıklar gibi yığılır çöker
    içimde yer edip kalan gözlerin

Huzurunda bazan benliğim erir
    Tavrın hulusumdan şüphe gösterir
    Bazan da ne olmaz ümitler verir
    Sab-u kararımı alan gözlerin

Gamzende zahir ey ömrümün varı
    Füsun-ı hüsnünün bütün esrarı
    Neşr eder aleme reng-i baharı
    Koyu menekşeye çalan gözlerin

Sihirdir şüphesiz bütün bu şeyler
    Bakışın zihnimi perişan eyler
    Bana aşk elinden efsane söyler
    Aşka inanmayan yalan gözlerin
    #439111 (farabi, 18.07.2006 23:23)
  3. ölünün ardından konuşuyoruz ama tam bir vatan haini. "edebiyat edebiyat" diye yırtınırken ne yaptın sen rıza efendi? gidip sevr'i imzaladın. şimdi ne olacak yazdığın onca şiire, çektiğin onca kelam'a? kim okur seni? yazık ettin kendine ihtiyar, yazık.
    #1107736 (zinani, 05.01.2007 00:57)
  4. milli mücadele dönemi şairi,aynı dönemde istanbul üniversitesi hocasıdır.mustafa kemal paşa ve hareketine köstek olmuştur.
    #1216593 (patasana, 27.01.2007 14:00)
  5. (bkz: galeyan-ı aşk)
    #1576465 (sanirim osurdum, 27.04.2007 12:16)
  6. Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyetin ilanından sonra Milli Mücadeleye iahnet edenlerin listesini eline almış ve incelemektedir. Bir ismin eksik olduğunu görür ve kalemini eline alıp yazmaya başlar. Rıza Tevfik Bölükbaşı...
    #1578039 (ruhadam, 27.04.2007 18:59)
  7. UÇUN KUŞLAR şiirinin şairi.

Uçun kuşlar uçun doğduğum yere;
    Şimdi dağlarında mor sünbül vardır.
    Ormanlar koynunda bir serin dere,
    Dikenler içinde sarı gül vardır.

O çay ağır akar, yorgun mu bilmem?
    Mehtabı hasta mı, solgun mu bilmem?
    Yaslı gelin gibi mahzun mu bilmem?
    Yüce dağ başında siyah tül vardır.

Orda geçti benim güzel günlerim;
    O demleri anıp bugün inlerim.
    Destan-ı ömrümü okur dinlerim,
    içimde oralı bir bülbül vardır.

Uçun kuşlar, uçun burda vefa yok;
    Öyle akar sular, öyle hava yok;
    Feryadıma karşı aks-i seda yok;
    Bu yangın yerinde soğuk kül vardır.

Hey Rıza, kederin başından aşkın,
    Bitip tükenmiyor elem-i aşkın,
    Sende -derya gibi- daima taşkın,
    Daima çalkanır bir gönül vardır.

Rıza Tevfik Bölükbaşı
    #2386941 (enemyof, 27.09.2007 02:13)
  8. II. abdulhamid han'a zamanında nankörlük yaptığını anlayıp sonradan pişman olan kişidir.

Sultan Abdülhamid Han'in Ruhâniyetinden Istimdat

Nerdesin şevketlim, Sultan Hamid Han?
    Feryâdım varır mı bârigâhına?
    Ölüm uykusundan bir lâhza uyan,
    Şu nankör............ bak günâhına.

Târihler ismini andığı zaman,
    Sana hak verecek, ey koca Sultan;
    Bizdik utanmadan iftira atan,
    Asrın en siyâsî Padişâhına.

'Pâdişah hem zâlim, hem deli' dedik,
    ihtilâle kıyam etmeli dedik;
    Şeytan ne dediyse, biz 'beli' dedik;
    Çalıştık fitnenin intibahına.

Dîvâne sen değil, meğer bizmişiz,
    Bir çürük ipliğe hülyâ dizmişiz.
    Sade deli değil, edepsizmişiz.
    Tükürdük atalar kıblegâhına.

Sonra cinsi bozuk, ahlâkı fena,
    Bir sürü türedi, girdi meydana.
    Nerden çıktı bunca veled-i zinâ?
    Yuh olsun bunların ham ervâhına!

Bunlar halkı didik didik ettiler,
    Katliâma kadar sürüp gittiler.
    Saçak öpmeyenler, secde ettiler.
    .................. pis külâhına.

Haddi yok, açlıkla derde girenin,
    Sehpâ-yı kazâya boyun verenin.
    Lânetle anılan cebâbirenin
    Bu, rahmet okuttu en küstâhına.

Çok kişiye şimdi vatan mezardır,
    Herkesin belâdan nasîbi vardır,
    Selâmetle eren pek bahtiyardır,
    Harab büldânın şen sabahına.

Milliyet dâvâsı fıska büründü,
    Ridâ-yı diyânet yerde süründü,
    Türkün ruhu zorla âsi göründü,
    Hem Peygamberine, hem Allâh'ına.

Lâkin sen sultânım gavs-ı ekbersin
    Âhiretten bile himmet eylersin,
    Çok çekti şu millet murada ersin
    Şefâat kıl şâhım mededhâhına.

Rıza Tevfik Bölükbaşı
    #2521103 (ruizim, 26.10.2007 19:52)
  9. siyasi olarak 150'likler listesinde olsa da, - o ne deme efendi ögren- sahsi sahaneme göre fikir adamlarini siyasi eylemlerine göre yargilamak, siyaset disindaki eylemlerini 'ne bilir o vatan haini' o deme sabalakliğina - aslinda hücum kiliğinda savunma ve ezber bozulma korkusudur- düsmeden iyice incelenmesi gereken ve salim akıl ile anlasilmasi gereken kişidir.

nasil ki frenklerin ferdinand celine adiyla taninan yazari vichy hükümetine ve dolayli olarak alman isgaline şakşak cektiği için siyasi olarak makbul olmayan ama edebi ve fikirsel olarak makbul sayiliyorsa biz de sartlanmlar ve kosutlanmalardan siyrilmaliyiz.

öyle ya da böyle zat-i sahanesi fevkalade enteresan bir kişi olmakla beraber dili kullanim acisindan nadide bir örneklerimizden biridir.

her neyse su satirlari bile yeter ve artar:

Varlık budur benim için, hatta senin için de;
    bir hakikat var mi? derken bir hayale doneriz.
    #2689653 (mulayim, 12.12.2007 15:58 ~ 18:45)
  10. Düşmanın Sitemi yürekler ezer,
    Insan bu kahr ile canından bezer,
    Gülşende yabancı köpekler gezer,
    Erler meydanında insan kalmamış...

kendileri bu dizelerin sahibidir.
    #2794343 (SamedeY, 05.01.2008 18:33 ~ 06.01.2008 14:38)
  11. ahmet kaya'nın söylemiş olduğu ucun kuslar ucun şarkısının söz yazarı.
    #2794404 (pax romana, 05.01.2008 18:52)
  12. "tarihi tetkikler gösteriyor ki, bedevi araplarda, kırgızlarda, daha birçok islam kavimlerinde örtünme adeti yoktur.Yine tetkikler gösteriyor ki, biz bu adeti tül ve yaşmak olarak bizans'tan almışız.sefaletin örtünmesi de örtümemesi de berbattır.insan cemiyetlerinde iptidai haklardan bile yoksun olan sefil sınıflar açık da gezse, kapalı da gezse haktan mahrumdur" diyen şahıstır.
    yukarıdaki yazı Ataol Behramoğlu'nun yazısından alıntılanmıştır.
    #2900178 (gnothi seaton, 26.01.2008 19:23)
  13. sevr anlasmasinı imzaladığı için yuzellilikler listesinde adı geçen şahs-ı muhterem.
    #3042416 (ben deliyim, 22.02.2008 07:12)
  14. zincirlikuyu asri mezarlığında gömülü olan, çamlıca bektaşi dergahı lideri.

lan ben diyorum, ben bu adamı niye seviyorum ?
    #3058410 (nickimden asagi monsingiladbah, 25.02.2008 22:37)
  15. kurtuluş savaşı karşıtı, mekteb-i sultani hocası, filozof. istanbul üniversitesi' nde yaptığı bir konuşmada ' ben türk değilim, türklükten istifa ediyorum' diye bağırmış, bunun üzerine suleyman nazif den ayarı almış, arbedeye sebep olmuştur. manda zihniyetine haiz bir adamdır kendisi.
    #3214674 (Lynyrd, 31.03.2008 18:53)
  16. sevr-i imzaladığı gümüş kaplama kalemi robert kolejine hediye etmiş, ayrıca ingiliz muhipleri derneğinde başkanlık yapmış kişi.

ama kendisi siyasi hayatını tam bir hezeyan, hata olarak görmektedir.
    #3374186 (riza tevfik, 09.05.2008 02:09)
  17. tıbbiye'den iki defa kovulmuştu...
    #3473284 (demolay, 31.05.2008 12:38)
  18. tanım: vatan haini.

açıklama: lan vatan haini dedik ya. anadolu'da tecavüze uğrayan kadınların, öldürülen bebeklerin, kısacası katledilen insanların bulunduğu bir sofraya oturtulsa, cihan şairi olsa ne fayda...

ikinci tanım: sevr'i imzalayan köpek.

aylar sonrasında gelen edit: vatan hainliğiyle suçlanmasını beğenmeyen birilerinin eksilemesine maruz kaldık. vay vay vay, emperyalizm kıçı yalayanlara vatansever mi diyecektik, hayrola? alıştınız tabi ampul yalamaya, yanına popo gelse farketmez diyorsunuz?*
    #3625801 (CaesarAug, 06.07.2008 01:42 ~ 21.09.2008 14:06)
  19. ittihat ve terakki despotizminin en etkili muhalifi hürriyet ve itilaf fırkasının üç kurucusundan biri.
    #3823014 (stratosfer, 15.08.2008 17:27)
  20. anilari "biraz da ben konusayim" isimli kitapta derlenmis eski zaman insani. kendisine takilan filozof lakabi felsefeye olan hobi seviyesindeki ilgisinden gelir. ali kemal'in cok yakin arkadasidir. anilari, ali kemal hakkindaki bilgilerin onemli kaynaklarindandir. resimlerinden goruldugu kadariyla boylu poslu, heybetli, yakisiklik bir jonturk. antik yunan filozoflara olan ilgisinden ve onlari andirdigindan olsa gerek ciplak fotograf cektirmek gibi bir hastaligini sezdim. vatan hainiymis, sevri imzalamis kil u kaldir, bos laftir, sevri imzaladigi kalemi robert kolejine hediye ettigi iftiradir. yegane emeli vardir: padisah etrafinda tek guc olmak. mustafa kemal gibi silahli mucadeleyi secmedigi icin suclanmaktadir.
    #3984841 (tnevel, 19.09.2008 23:22)

© 2008 - uludağ sözlük

riza tevfik bolukbasi başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. riza tevfik bolukbasi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu riza tevfik bolukbasi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» eksi sozluk » turk silahli kuvvetleri » turgut akpinar » yasamsal tespitler » iran » mainz » bursa » fellowship » osuruklu sirin » nigde » sikisiki baba » zombie inc » sahadet getirmek » kenan evren e saygi gostermeyen yoz genclik » yaran baslik yonlendirmeleri » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » idris i bitlisi » xcr7 » whopper » herkesin icinde bagira cagira dert yanan adam » olmeden once dinlenmesi gereken sarkilar » ua cennet » gabriel garcia marquez » kendi dis sagligina onem gostermeyen dis hekimi » beziman » army of me » omer muhtar » klimakafa » kafasi calisan ac kalmaz » disko krali » bako