bugün

r*, g* ve b* renk tonlarından oluşan renk sistemidir. grafik programlarında yaygın kullanıma sahiptir. r,g veya b renk tonları ayrı ayrı en fazla 255 değerini alabilir.
r = red
g = green
b = blue

cmy renklerini oluşturan kümelerin (matematikte sık sık gördüğümüz, iç içe geçmiş üç daire) kesişme noktaları red green blue renklerini verir,
magenta + yellow = r
cyan + yellow = g
cyan + magenta = b

cyan + magenta + yellow = siyah (k)

cmy ana renkler olarak geçerken rgb ara renkler adıyla anılır, teoride cmy renklerinin yüzde 100 lük karışımından oluşan siyah renk pratikte tam siyahı veremediği için cmy renkleri arasına siyah da katılarak cmyk yani 4 ana renk olarak anılırlar
işin en güzel tarafı rgb nin oluşturduğu renk kümelerinde 3 ara rengin birleşerek oluşturduğu renk beyaz dır.
renkler 2 farklı şekilde oluşurlar:
1- Işığın direk kırılmasıyla
2- Işığın bir zeminden yansımasıyla

1. düzende ışık kaynaktan doğal haliyle geldiği için fizikteki 3 rengin ayrı ayrı tonlamalarıyla ifade edilebilir. Yani rgb ile...

2. düzende renkler, zeminin rengi dışında diğer tüm renklerin yutulmasıyla oluştuğu için burada farklı bir tonlama sistemi kullanılır. (cmy sistemi)

Yansıma veya kırılma sonucu oluşan renklerin karışımları farklı renkler oluşturabilir. ikisi tamamen ayrı sistemlerdir.
işığı temel alarak, doğadaki tüm renklerin kodları üç temel renge ("red" "green" "blue" ("kırmızı" 'yeşil" "mavi")) referansla belirtilir. her renk %100 oranında karıştırıldığında beyaz ve %0 oranında karıştırıldığındaysa siyah elde edilir.

rgb'de, ana renkler olan kırmızı, mavi ve yeşil belirtilmediği için, bu ana renklerin tanımı değiştikçe, tüm renkler değişir.

internet'te kullanılan renk sistemi rgb renk sistemidir. bunun nedeni, fotograf makinelerinde ve ondan sonra da televizyonlarda standart kabul edilmiş olmasıdır.
Rgb renkleri web sayfalari, multimedya cd' leri, animasyonlar ve tv gibi dijital unitelerde kullanilir.
Ana 3 rengin ismidir. Tüm renkler bu üç rengin farklı oranda birleşmesiyle oluşur. Tvlerde bolca kullanılır.
bir pixelde bulunan 3 renktir. ips tabanlı bir pixelde yeşil ve mavi, kırmızının etrafını kapatır. bu siyah ve beyaz renk oluşumlarındaki mikrosaniyelik süreleri kısaltır. amoled ekranda ise alt tabanda kırmızıları oluşturan , üst tabanda mavi ve yeşilleri oluşturan bir panel vardır bunun da amacı siyah renklerde pixellerin kapanıp enerji tasarrufu sağlamasıdır. ayrıca pixeller kapandığı için siyah renk gerçekçi değil gerçektir.
toplamsal renk sentezi içinde barınan renklerdir. red, green ve blue yani kırmızı, yeşil ve mavidir. televizyonlar, fotoğraf makineleri, kameralar... hepsinin temelinde bu yatar.
eski 3d sinema gözlüklerinin bir camının mavi diğer camının kırmızı olmasının da nedenlerindendir.

sağ köz kırmızı sol göz mavi ağırlıklı görür biz bunu algılayamasak da.
analog ve dijital baskıda tercih edilmeyen uç renktir.
tercih edilen için (bkz: CMYK)
regaib.

(bkz: çağrışım)
güncel Önemli Başlıklar