bugün

sarı-kırmızı-yeşil renkleri ya da tonlarını birbirine karıştırma durumu. genetiktir.
(bkz: renk körlüğü tedavisi)
acaba dogustan olan bir eksiklik mi diye dusundugum hastalik. eger dogustan ise nasil farkina varilabilir? cunku onlar yesile zaten hep kirmizi diyordu...
sarı kırmızı ve yeşil renkleri karıştırıldığından ehliyet almaya müsade etmeyen hastalık çeşidi.
genetiksel olan bir hastalık. genellikle anneden geçer.
renk körü arkadasla gecen bir dialoğu hatırlatan baslık:
arabada gidilmektedir. 2 aracın birbirine vurduğu görülür. biri mavi biri beyazdır.
twor: kızım arabalar cok kötü olmus yaa..
ark: evet ozellıkle beyaz olan.
twor: kırmızı kızım..
ark: deli misin kızım yaa renk körüyum diye dalga gecme yaa kırmızı araba mı vardı orda hayret bişi yaaa maskara olduk yeter yaa
twor: kızım kırmızı dıyommm kırmızızııı ısıkta gectin lan bana laf anlatırken...
ark: ha siktir...
arkadaşın ehliyeti nasıl aldığı şüphelidir...
kırmızı ve yeşil dahil büyün renkleri karıştıran bi arkadaşım vardı.en büyük korkusu da bakkaldan çakmak alırken adamın pembe çakmak vermesiydi..
tuhaf.. çok tuhaf..

yeşil bir koruda ki şavkı nehre aynı renk vurur..

o kırmızı gördüğünü söyler..

peki kırmızı nasıl ki..

bir aynı kırmızımız mümkünmü ki

yani sen kırmızıyı nasıl bilirsin ki yeşilin bu iken..

kırmızı kimin ve..

ne kadar kırmızı ki..
hiçbir zaman kaybedilmeyecek bekaret.
açık havada hücre hapsi.
piano no ! piayes yes ...
little miss sunshine adlı filmde abinin konuşmasına vesile olan rahatsızlık.
sahip olduğum kalıtsal rahatsızlık ki erkek kardeşimde de mevcut.. en yaygın biçimi koni hücrelerdeki bir rahatsızlıktan kaynaklanan kırmızı-yeşil renk körlüğüdür. böyle kişiler yeşil bir tabağın içine konulan çilekleri tabağın rengi ile hemen hemen aynı görürler. renk körlüğü daha çok erkeklerde rastlanır. her 12 erkekten biri renk körüdür. bu oran kadınlarda ancak 200'de bir olmaktadır bunun en önemli sebebi de birçok hastalık gibi kadınların sadece o hastalığı taşıyıcı görevi üstlenmesidir.
renk körleriyle "okey" oynamak çok komiktir;

- octavio bu ne lan?
+ abi sarı o...
- s.ktir lan sarıyı görebiliyoruz herhalde... *
sağlam bir renk körlüğü testi şu adreste mevcuttur. deneyiniz, görünüz sevgili gözlük, pardon, sözlük*
http://www.cihannet.com/c...aglik/renktest/test17.htm
renk körlüğü cinsiyet kromozomları ile resesif olarak nesilden nesile geçer ve erkeklerde daha çok görülür. sırasıyla en çok görünenler yeşil, kırmızı, mavi renk körlükleridir.
askeri liselere, askeriyeye girememe sebebidir. ama normal olarak askerliğini yaparsın fakat komando veya şoför olmassın. bu hastalığın bir diğer ismi de akromatopsidir. *
kırmızı noktalı filmi yeşil noktalı görüf ntv yeşil ekran benzeri bir programla karıştırmaya sebep olabilme ihtimali yüksek rahatsızlıktır.
edit: şaka bir yana tedavi edilmesi şart rahatsızlıktır aksi alde görünmez kazalar* büyük hasarlara yol açabilir.
X kromozomu üzerinden resesif(çekinik) olarak iletilen genetik bir hastalıktır. Erkeklerde görülme olasılığı kadınlarınkinden bayağı bir fazladır. Kırmızı renk körlüğü, mavi renk körülüğü ve yeşil renk körlüğü gibi üç çeşidi vardır.

ayrıntılı bilgi için:

http://www.bbc.co.uk/heal...ealth/issues_colour.shtml
pantoneden renk bulmaya çalışıyorsan, başka iş yokmuş gibi mesleğin buysa, işverenin bundan haberi yokta tepene dikilip şu 6-7 rengin içinden kırmızıyı değiştirsene diyorsa, sıçtın *. ama freehand kullanıyorsan renklerin rakamsal değerlerini eşşek gibi ezberliyosun işini kaybetmemek için ayrı konu.
zor bir hastalıktır, öyleki sevgilinin kahverengi saçlarına kızıl diyerek aleme rezil olursun.
diskromatopsi, yani kısmi renk körlüğü günlük hayatı fazla zorlaştırmamakla birlikte renk algısını da renk körü olmayan insanlardan farklı bir biçime sokmamaktadır.

esas can sıkan kısım birine renk körü olduğunuzu söyleyince akabinde "bu ne renk?" gibi bir soruyla karşılaşmanızdır. fark yok arkadaşım. ben 17 sene yaşadım renk körü olduğumu bilmeden. fen bilgisi kitaplarında içinde 12 yazan kareyi görmekle ben sağlamım demek olmuyor. geçerli bir renk körlüğü testi yapmak gerek.
Papağan gibi, gerizekalı gibi tekrarlayıp durduğum, ama her yerde de yeniden tekrarlanması gerektiğini hissettiğim bir anlayışım var; Dünya tek renkten oluşmuyor, dünya sadece sağına soluna bakılarak anlaşılmıyor... bu kadar rengin arasında yaşayan insanoğlunun/kızının en yaygın olarak sahip olduğu hastalık renk körlüğüdür... Herkes bir siyah-beyazlığa takmış gidiyor, bir "Dön babam dön burası başım öbürü kıçım gerisi yoktur" anlayışı hakim... Mesihlikler, tüm her şeyi kavrayıp bir de anında reçetesini sunmalar, dar "ben" anlayışları üzerinden çoğullaşıp aynı darlıkta "biz"ler yaratmalar vesaire...

Daha burnun dibindekini kavrayamayan, onunla ortaklaşamayan insan nasıl özgür bir dünyadan bahseder ki?... Nasıl bir iddiadır bütün her yere bir elitin, belirli bir kitlenin davranışını, bilincini, algısını anlatmak ve bunun kabul görmesini beklemek?... yok öyle bir şey... Esas ben bu anlayışa "dünyadan kopuk fantazi" derim işte... budur sözüm...
renk körlüğü ehliyet almaya engel olmamalı. sinirli, öfkeli, eğitimsiz, kötü araba kullanan insanlar ehliyet alabiliyor. sorun trafik ışıkları olmamalı, kırmızı ışığın en üstte olduğunu bilmek ya da büyük punto ile kırmızı ışık yerine "dur" yazmak yeterli. bir çok renk körü olan değerli insana yapılan haksızlık.
tam olarak renk körlüğü değilse de, iyi niyetli düşünmek gereklidir bazen.

-selam danışmadan arıyorum da yolcunun gri bir bagajı varmış. almadan çıkmış. stuttgart uçağından, bugün.
+ gri bagaj hiç kalmadı uçaktan, sadece kahverengi bir tane var. sor bakayım olur muymuş? hehe..
-kahverengi kalmış sadece? gri yokmuş.
+yahu dur..söylenir mi öyle. adam gri demiş.
-yok yok kahverengiymiş.
+hö..
x kromozomu yoluyla, çekinik genle aktarılan hastalık.

erkeklerde görülme olasılığı, kızlarda görülme olasılığına göre daha yüksektir.
şöyle ki; erkeklerde xy kromozomları bulunur. (y kromozomu babadan, x kromozomu anneden aktarılır) annenin hastalıklı geni aktarmasıyla, çekinik gen bile olsa bu hastalık görülecektir.
kızlarda ise xx kromozomları bulunduğundan, bu hastalığın görülebilmesi için hastalıklı genin hem anne hem de baba tarafından çocuğa verilmesi gerekir. bu da düşük bir ihtimal olduğundan, kızlarda bu hastalık daha az görülür. kızlar genellikle taşıyıcı olurlar. anne hastaysa, oğlu da kesinlikle hastadır.
halk arasında adı sebebıyle yanlıs bılınen aslen lıse kıtaplarında bıle yanlıs aktarılan hastalıktır.

sımdı renk korlugu ve renk azlıgı ıkı farklı hastalıktır. renk korlugu cok ender rastlanan , sadece sıyah ve beyazın tonlarını gormeye ımkan veren bı hastalıktır.
oysa kı renk azlıgı cok yaygın olan anneden ogula gectıgı bılınen erkeklerın yuzde 8 ınde rastlanan, renklerı, ozellıkle yesıl ve kırmızıyı ayırt edememe rahatsızlıgıdır.
ıshıra testı denılen renk ve rakam konbınasyonu ıle bırlestırılmıs bır kagıtla test edılır.
bu da yanlıs bıldıgımız bır bılgıdır.
güncel Önemli Başlıklar