rehberlik 

kapat
  1. ögrencinin kendini anlamasi, dogru karalar vererek kendini gerçeklestirmesini amaç edinmis, egitim sisteminin önemli parçalarindan biri olan ogrenci kisilik hizmetleri.
    (godisnowhere, 02.04.2007 08:30)
  2. tatil yörelerinde turistlerden sağlam paralar kazanan, aynı zamanda da hatun yapan insanların verdiği hizmet.
    (arkatarafellerigoreyim, 02.04.2007 08:33)
  3. "rehberlik, bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistemetik ve profesyonel yardım sürecidir." ( kuzgun, 1992)

"rehberlik, kendini anlaması, problemini çözmesii gerçekçi kararlar alması, kapasitelerini geliştirmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı bir uyum yapması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce bireye yapılan psikolojik yardımlardır." (kepçeoğlu, 1994)
    (cadu, 06.05.2007 14:36)
  4. bireyi tanıma ve kendisine tanıtmayı, çevresi ile sağlıklı ve dengeli ilişkiler kurmasını sağlamayı, bireyin problemlerini çözmesi ve gerçekçi kararlar almasını sağlayan süreçtir.
    (chitlembik, 09.05.2007 23:52)
  5. öncelikle;
    ..... (bkz: eğitim faaliyetlerinin üç boyutu)
    ..... (bkz: öğrenci kişilik hizmetleri)

rehberligin tanimi:

Rehberlik, kendini algılaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitelerini geliştirmesi, çevresine sağlıklı ve dengeli bir uyum yapması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce bireye yapılan psikolojik yardımlardır.

Rehberlik, bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir.Bireyin kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması, doğru kararlar vererek, özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistemli ve profesyonel yardım sürecidir.

Bireyin kendini anlaması, kapasitesini kendine uygun düzeyde geliştirmesi ve çevresiyle dengeli ve sağlıklı bir uyum içine girmesi ve böylece kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce yapılan psikolojik yardımdır.

Bireyin en verimli bir şeklide gelişmesini, doyum verici uyumlar sağlamasında gerekli olan tercihleri, yorumları, planları yapmasına, kararlar vermesine yarayacak bilgi ve becerileri kazanmasına, bu tercihlerle kararları yürütebilmesi için bireye yapılan sistemli ve profesyonel bir yardım.

Bireyin kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım süreci.

Kendini anlaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitelerini geliştirmesi, çevresine sağlıklı ve dengeli bir uyum göstermesi, böylece kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce bireye yapılan psikolojik yardımlar.

Rehberlik ve psikolojik danışma, öğrencinin kendini,çevresindeki imkanları tanıması, gizilgüçlerini geliştirmesi, farklı sorunları çözebilmesi ve kendini gerçekleştirmesi için yapılan düzenli bir yardım sürecidir. Bu tanımın temel kavramları "kişi, kendini tanıma, çevresel olanakları tanıma, yardım ve süreç" olarak belirmektedir. Burada kişi sözcüğü, okulda bulunan tüm öğrencileri dile getiriyor. Kendini tanıma sözü; kişinin, genel ve özel yeteneklerini, ilgilerini, tutum ve davranışlarını, güçlü ya da zayıf yanlarını bilmesini anlatıyor. Çevresel olanakları tanıma, içinde yaşanılan ortamın, gelişimi sağlayıcı yada engelleyici özelliklerini bilmek demektir. Yardımdan, gizilgüçlerini geliştirerek sorunlarını çözmesi için değişik seçenekleri görebilmesi, bunlardan kendisine en uygun olanı seçebilmesi, yapılacak işlemleri belirleme kararını verebilmesi amacıyla kişiyi bilgilendirme, dışsal baskıların ve iç çatışmalarının farkına vardırma anlaşılmalıdır. Kişiye yol gösterme, öğüt verme, kişi adına karar verme, onun sorununu çözme anlamı çıkarılmamalıdır. Süreç ise rehberliğin kişiye arada bir, rast gelince yapılan bir yardım olmadığını; yaşamının her evresinde karşılaşabileceği karar verme durumlarında ona verilebilecek bir hizmet olduğunu belirtiyor.

rehberlikle ilgili cogu tanimda su hususlar ortaya konmustur.

- rehberlik, uzman kimseler tarafından bireyin kendi kendini tanıması
    - bireyin kendi potansiyelleri ile çevresindeki olanakları tanıması,
    - buna göre sağlıklı kararlar alıp uygun seçimler yaparak kendini gerçekleştirmesi için yapılan profesyonel bir yardım sürecidir.

rehberlik ile ilgili tanimlarda agirlikla uzerinde durulan kavramlar sunlardir:

- rehberlik bir süreçtir
    - kendini gerçekleştirme
    - profesyonel ve bilimsel yardım
    - karar verme
    - kendini tanıma

rehberlik nedir?
    - bilimsel ve profesyonel bir süreçtir
    - gizlilik esastır
    - gönüllülüğü gerektirir
    - herkese verilir
    - hizmetler süreklidir
    - bireyin karar verme stratejilerini geliştirme sürecidir
    - bireye farklı seçenekleri sunma ve bireyin kendisi ile ilgili kararlar alabilmesine yardım faaliyetidir.
    - Ekip çalışması gerektirir.
    - Rehberlik bireye yardım etme işidir.
    - Rehberlik yardımı bireye dönüktür.
    - Rehberlik problemli bireylere yönelik bir hizmet değildir.

rehberlik ve psikolojik danismanlik arasindaki fark :

rehberlik, psikolojik danışmayı da içine alan geniş bir kavramdır.psikolojik danışma hizmeti, rehberliğe oranla çok daha sistemli ve teknik bir bilgilendirme becerisi gerektirir. Ayrıca samimiyet ve güvene dayalı duygusal ilişki temeline oturur.

rehberligin amaci:

Okullarda rehberliğin amacı; öğrencilerin kendini gerçekleştirmelerine yardım etmektir. Maslow!a göre, insanın temel ihtiyaçları hiyerarşisinin en üst basamağında yer alan "kendini gerçekleştirme" insan davranışlarına yön veren tek ve temel güdüdür. Rehberliğin nihai amacı bireyin kendini gerçekleştirmesidir. Kendini gerçekleştirme Maslow'un ortaya koyduğu bir kavramdır. Kendini gerçekleştirme kavramı ile kişide var olan tüm gizil güçlerin, yeteneklerin, kapasitelerin ortaya konması, uygulama alanına sokulması, kullanılması ve geliştirilmesi kastedilir. Maslow kendini gerçekleştirmeyi ihtiyaçlar hiyerarşisinin en üst basamağına koymuştur. Kendisi ve çevresi ile ilgili gerçekçi bilgiye sahip birey neler yapması gerektiği ve neler yapabileceği konusunda sağlıklı kararlar verebilir. Sorunlarını çözüme kavuşturmada başarılı olur, böylece kendini gerçekleştirme sürecinde ilerler. Kendini gerçekleştirme yaşam boyu devam eder. Dolayısı ile kendini gerçekleştirme sürecini tamamlamış bir insandan değil, kendini gerçekleştirme sürecinde başarılı olmuş insandan bahsedilebilir.

- ihtiyaçlar hiyerarşisi ve rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri ilişkisi :
    ... Psikolojik danışma hizmetleri ( üst düzey) : ait olama- sevgi ihtiyacı, saygı ihtiyacı, kendini gerçekleştirme ihtiyacı
    ... Rehberlik hizmetleri ( alt düzey ) : fizyolojik ihtiyaç, güvenlik ihtiyacı

rehberligin temel islevleri :

uyum sağlayıcılık, yönlendirme, geliştirme, düzeltme, ayarlama, yönlendirme, önleyicilik, tanımlama, bilgi vericilik

rehberlik ve psikolojik danismanin islevleri:

- birinci işlev kişinin kendini tanımasına yardım etmektir.
    Kişi tanıma çalışmaları dıştan tanıma çalışmaları ( gözlem, anket, test vb.) ve içten kendini değerlendirme çalışmaları ( özgeçmiş, otobiyografi ) ile elde edilir ve bulgular ikili görüşmelerle danışana (öğrenciye) bildirilir.bu bilgiler dosyaya işlenerek öğretmene de bilgi verilir.

- ikinci işlev bilgi vermektir.
    Bilgi verme öğrencilerin bireysel sosyal uyumuna yardım etme faaliyetleridir. Verimli ders çalışma, öğrenme stilleri, yetenek ve ilgilere göre program, okul ve meslek seçme, burs, kredi, yurt olanakları, sağlık hizmetlerini, beslenme olanaklarını tanıtma faaliyetlerini kapsar.

- üçüncü işlev psikolojik danışmadır.
    Bireye sorumluluklarını tanımada, kaynağını bulmada ve çözüm yolları üretmesinde yardımcı olan teknik bir hizmettir.

rehberligin ilkeleri

... Bireyi merkeze alan, planlı ve programlı bir profesyonel yardım hizmetidir.

... insan, saygıya layık, değerli bir varlık olarak görülür.

... Her birey özeldir; kendi kendini yönetme hak ve sorumluluğuna sahiptir. Rehberlik anlayışı otoriter bir tutumla bağdaşmaz.

... Birey, sorumluluk bilinci ile seçme özgürlüğü hakkına sahiptir.

... Rehberliğin temelinde, insan hak ve sorumluluklarıyla yakından ilgili, demokratik ve insancıl bir anlayış yatar.

... Rehberlik uygulamaları her okulun amaç ve özellikleriyle öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun alanlarda yoğunlaştırılmalıdır.

... Rehberlik anlayışı, her türlü çalışmasıyla öğrenciyi merkeze alan bir eğitim anlayışını öngörür.

... Rehberlik hizmetlerinde süreklilik, gönüllülük ve danışan danışman ilişkisinde gizlilik esastır.

... Rehberlik, eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır. Rehberlik ve eğitim karşılıklı olarak birbirine bağımlıdır.

... Rehberlik uygulamalarında öğrenciyle ilgili herkesin ortak anlayışı ve işbirliği içinde olması gerekir.

... Rehberlik hizmeti verirken, onu mümkün olduğunca bütün yönleriyle tanımak gerekir.

... Rehberlik yaşam boyu süren bir hizmettir.

... Rehberlik hizmeti veren kişilerin önyargısız olmaları ve insana sadece insan olduğu için değer vermeleri gerekir. Bireysel farklara saygı esastır.

... Rehberlik, bedensel, sosyal ve duygusal olan bütün kapasitelerini kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda en uygun bir düzeyde geliştirmesi için öğrencilere yardım etmelidir.

... Rehberlik uygulamaları her okulun amaç ve ihtiyaçlarına uygun alanlarda yoğunlaştırılmalıdır.

... Rehberlik yardımının esası, öğrencilerin kendi kişiliklerini daha iyi anlamalarını ve problemlerine çözüm yolu bulmada kendilerine yeter bir duruma gelmelerini sağlamaktır. Rehberlik hizmetinin amacına ulaşabilmesi yardım alan kişinin sorumluluk alması ve değişmeye açık olması ile yakından ilişkilidir.

kaynak : konuyla ilgili çeşitli kaynaklardan derleme. en fazla yargi yayinevi'nden istifade edildi.
    (arabam var, 10.05.2008 01:34 ~ 02:08)
  6. eğitim ve öğretimle ilişkili olandır.

okulda rehberlik hizmetinin verilmesini gerektiren nedenler:

... Öğrenci merkezli eğitim anlayışının gelişmesi
    ... Eğitim bilimlerindeki gelişmeler
    ... Bireysel farklılıkların eğitimde dikkate alınması
    ... Bireylerin benlik gelişimi ve duygusal gelişiminin öneminin artması
    ... Toplumda akıl sağlığının ve sağlam kişiliğin önem kazanması
    ... Hümanist - insancıl ( varoluşçu felsefe) yaklaşımının bireyi merkeze alan ve değer veren anlayışı
    ... Demokratik yaşam tarzının gelişmesi
    ... Çocukluk döneminin kişiliğin gelişmesinde önemli olması
    ... Mesleki tercihlerin yoğunlaşması

rehberligin ogretimle iliskisi :

... Öğretim toplu halde bulunan, oldukça kalabalık gruplara verilen bir hizmettir, rehberlik ise bireysel bir yardımdır. Rehberlikte öncelikle bireye, bazı hallerde küçük gruplara yardım söz konusudur.

... Rehberlik hizmetlerinden yararlanmak zorunlu değildir. Oysa öğretim zorunludur.

... Öğretimde değerlendirme vardır; öğrencinin, müfredat programında saptanan davranışları ne ölçüde geliştirdiği bir sınavla değerlendirilir. Rehberlikte ise değerlendirme söz konusu değildir.

... Rehberlik bireyin iç dünyasına, yaşantılarına, kısaca duygusal yaşamına yönelmiş hizmetlerdir. Öğretim etkinliklerinin konuları ise bireyin dışında olup bitenlere, nesnel dünyaya yöneliktir.

egitim ogretim ve rehberlik :

... Bireysel farklılıkları dikkate alarak eğitimin kişisel ihtiyaçları karşılayacak şekilde verilmesi gerektiği düşünülmektedir. Dolayısı ile rehberlik ve eğitimin ortak amaçları vardır. Rehberlik hizmetleri eğitimin amaçlarını gerçekleştirmesine yardım etmektir. Hedeflerdeki bu ortaklığa rağmen eğitim ve rehberlik farklı alanlardır. Rehberlikte kullanılan yöntemlerle eğitimde kullanılan yöntemler farklı olduğu gibi, verilen hizmetler ve hizmeti verenler de farklıdır.

... Öğretim ile rehberlik arasındaki farklar düşünüldüğünde, ilk olarak öğretimde akademik alanla ilgili bilgi ve beceri kazandırmanın amaçlandığı görülmektedir. Diğer yandan öğretim sınıf içi etkinliklerle yürütülür; oysa rehberlik küçük gruplarla yapılsa da daha çok bireylere yöneliktir. Rehberlikte bilgi aktarımının yanında bireyin duygusal ve sosyal yönden de gelişmesini sağlayacak etkinlikler yer alır.

...Öğretimde sınav ve değerlendirme vardır. Oysa rehberlikte bireyin kendini anlaması ve değerlendirmesi söz konusudur. Öğretimde bireye bilgi aktarılır; amaç, bireyin dünyayı ve nesnel olguları anlamasını ve problemlerini çözmesini sağlamaktır. Oysa rehberlikte asıl amaç, bireyin kendini ve başkalarını anlama potansiyelini kullanması ve sağlıklı kararlar almasını sağlamaktır. Rehberlik bireyin iç dünyasına, duygularına ve yaşantılarına yönelik hizmetlerdir.

... Öğretimde öğrencilerin toplumsal değerleri benimsemelerine ve belli kurallara uymalarına yönelik bir beklenti vardır. Rehberlikte ise bireyin öz disiplinini geliştirmesi sağlanmaya çalışılır. Kişinin dışardan denetlenmesi yerine, iç denetimini geliştirmesini sağlamak önemlidir. Rehberlik hizmetleri zorunlu değildir; isteyen bireyler yararlanır. Rehberlik hizmetlerinde bireyin gereksinimleri ve beklentileri önemlidir.

kaynak : çeşitli kaynaklardan derleme. ilk başta yargi yayinevi kaynakları.
    (arabam var, 10.05.2008 01:54 ~ 18:32)
  7. modelleri vardır.

rehberlik modelleri

mesleki yardim sureci olarak rehberlik: bu model rehberlik hizmetlerini, bireylere meslek seçiminde yardım olarak görmektedir. Bireylerin özellikleri ile mesleğin gerektirdiği nitelikleri araştırmak ve bu iki alandaki özelliklerin incelenerek bireyleri kendilerine uygun mesleklere yönlendirmek rehberlik hizmetlerini oluşturur.

parsonian modeli: ilk mesleki büroyu açmıştır. Rehberlik alanında yapılan ilk çalışma mesleki rehberliktir. parsonian insanların ilgi ve yeteneklerini saptamaya çalışmış. Çalışması eğitim kurumlarından bağımsız olduğu için eleştirilmiştir. parsonian'ın amacı, endüstri bölgelerinde iş aramakta olan bir çok vasıfsız göçmenin, kısa bir eğitim programından geçtikten sonra uygun bir işe yerleşmesine yardımcı olmaktı.

egitimle kaynastirilmis rehberlik modeli: Brewer, eğitim ve rehberlik kavramlarının özdeş kavramlar olduğunu belirtmiştir. Amaç ve yöntemleri bakımından aynı olduğunu belirtmiştir. Brewer rehberlik çalışmalarını eğitime taşımıştır. brewer'in yapmış olduğu iş bilgi verme işidir. Grupla çalışmıştır, grupla rehberlik çalışması yapmıştır. Yaptığı en önemli iş ise rehberlik saatini oluşturmasıdır. Brewer de bireysel farklılıkları dikkate almadığı için eleştirilerden nasibini almıştır. brewer'e göre rehberlik, her şeyden önce eğitimin bir parçasıdır ve başlıca amacı, bireyin okula ve okul dışındaki çevresine uyumunda yardımcı olmaktır. Brewer'e göre, bir okulda rehberlik hizmetlerinin amacı bireylerin kendilerini tanımalarına, bireysel özelliklerini koruyarak başkaları ile işbirliği yapabilme gücünü geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Eğitimde rehberlik uygulamalarına yer veren ilk modeldir.

Bu görüşün savunucusu Brewer'e göre eğitim ve rehberliğin amaçları aynıdır. Her ikisi de bireylerin gelişmesini ve uyumlu olmalarını sağlamaya çalışmaktadır. Bu modele göre rehberlik eğitimin bir parçasıdır ve amacı bireyin çevresine uyum sağlamasına yardımcı olmaktır. Eğitimde bireysel özelliklerin dikkate alınması gerekliliğini vurgulamış olduğundan önemlidir. Eğitimle rehberliğin özdeş olduğuna inanıldığından sınıfta rehberlik konusunda da öğrencilere bilgi verilmesi gerektiği savunulmuştur. Bu görüş rehberlik hizmetlerinin sınırlı bir hizmet alanı gibi algılanmış olmasına yol açmış olmakla birlikte okul programlarına grup rehberliği saatlerinin girmesini sağlaması açısından faydalı olmuştur.

klinik yaklasim modeli (ozellik faktor): parsonian'ın modelinden etkilenilmiş. Bireyi tanımak öncelikli amaçtır. Bireyi tüm yönleriyle tanımak temel amaçtır. Bireyi tanımak için çok sayıda ölçme aracı geliştirmişler; psikometri, toplu dosya sistemi falan. Bu model bireye karar vermede yardımcı olmadan önce, onun ayrıntılı olarak incelenmesine ağırlık verir. Uzmanın görüşleri ve otoritesi ön plandadır.

Rehberliğin bu modelinde bireyin tüm yönleri ile ayrıntılı bir şekilde incelenmesiyle özelliklerin belirlenmesine ve böylece kendisine uygun kararlar vermesine yardım edilmektedir. Klinik modelde bireyin kişilik özelliklerinin tanınması önemlidir. Bu model test ve envanterler gibi bireyi tanıma tekniklerinin gelişmesine yardımcı olmuştur. Bireylerin psikolojik sorunlarına çözüm bulmalarına yardımcı olmak için doğru tanı koymanın önemli olduğu, dolayısıyla kişinin derinlemesine incelenmesinin gerekli olduğu savunulur. Birey ölçülen nitelikler açısından kendi doğrularını yansıtmayabilir. Bu sınırlılık klinik modele getirilen eleştirilerden biridir. Diğer yandan klinik modelde danışanın danışmanın önerileri doğrultusunda kararlar vermesinin beklenmesi de eleştiri almaktadır. Klinik model bireye yardımcı olabilmek için kişinin tüm özellikleri ile ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiğini savunmakla, birçok ölçme aracının gelişmesine katkı getirmiştir.
    `
    Karar Vermeye Yardım Süreci Olarak Rehberlik`: Katz, Tiedeman, Jones başlıca temsilcileri. Bu kişiler rehberliği karar verme süreci olarak tanımlamışlardır. Tiedeman eğitimin kesintiler yarattığını, yani bireyi, sık sık karar vermeyi gerektiren yol ayrımlarına getirdiğini ileri sürmekte ve rehberliği, bireye bir hedef seçme ve o hedefe götürecek araçları belirlemede yardımcı hizmet olarak görmektedir.

Birey iş ve meslek seçimi gibi kararlar verme sürecindeyken yapılan yardımlardır. Amacı kişinin bu süreçte ihtiyaç duyduğu bilgiyi elde etmesine yardımcı olmaktır. Karar vermede bireyin değerleri önemli bir role sahip olduğundan bu yaklaşımda bireyin değerler sistemini incelemek önemlidir. Bu yaklaşım, bireyin gelişiminin sürekliliğini göz ardı etmekte ve rehberliği belli karar durumlarıyla ilişkili görerek sınırlamaktadır.

gelisimsel rehberlik(kapsamli model): rehberlik hizmetlerinin yaşamın tüm dönemlerinde sürekli olarak verilmesi gerektiğini savunur. Gelişimsel rehberlik yaklaşımı, rehberlik hizmetlerinin sadece meslek veya program seçimi gibi sorunlarla sınırlı görülmesine tepki olarak ortaya çıkmış olup; bu modele göre bireyler yaşamları boyunca çeşitli gelişim dönemlerinde bir takım gelişim görevlerini yerine getirmek durumundadırlar. Gelişim sürekli olduğuna göre, rehberlik hizmetleri de sürekli verilmelidir. Bireyin tek bir yönüyle değil, bir bütün olarak gelişmesi, bireyin kendisini ve çevresini tanıyan, kendisine uygun seçimler yapabilen biri durumuna gelmesi amaçlanmaktadır. Dolayısı ile bu modelde bireyin benlik gelişimi önemlidir.

Rehberliğin gelişim sürecine yardım olarak gören yaklaşım, bireyi sürekli gelişim basamağını hazırlayıcı bir değişim süreci olarak kabul eden görüşlerden kaynaklanmaktadır. Kendisinden önceki modellerin eksikliklerini kapatmış. Günümüzde hala geçerliğini korumaktadır. Ülkemizde de popüler. Gelişimsel rehberlik çok yönlüdür. Gelişimsel rehberlik anlayışı bireyi bir gelişme süreci içinde gördüğü için, gözlenen davranışların kalıcı olmadığını, belli bir gelişim basamağına özgü olabileceğini ve değişebileceğini kabul eder. Dört temel üzerinde yapılandırılmıştır:
    - Gelişimin ilkeleri
    - Gelişimin belirleyicisi (Kalıtım, çevre)
    - Gelişim dönem ve görevleri
    - Gelişim ihtiyaçları

kaynak : çeşitli kaynaklardan derleme.
    (arabam var, 10.05.2008 18:09 ~ 18:10)
  8. ortaya çıkışı bazı nedenlere bağlı olmuştur.

Rehberliğin Ortaya Çıkmasını Gerektiren Gelişmeler

- Sosyo - Kültürel ve Ekonomik Etkenler
    .... Hızlı değişmeler sonucu topluma uyumun güçleşmesi
    .... Aile yapısının ve fonksiyonun değişmesi
    .... Toplumun nitelikli insan gücünü ihtiyacının artması

- Felsefi ve Psikolojik Etkenler
    .... Toplumda demokratik fikir ve düşüncelerin gelişmesi
    .... Demokrasinin eğitime etkisi
    .... Psikoloji/Psikometrideki gelişmeler

kaynak : yargı yayınevi. eğitim bilimleri.
    (arabam var, 10.05.2008 18:18)
  9. tarihi gelişim seyri vardır. kısaca;

rehberligin tarihi gelisimi

Rehberlik çalışmaları XX.yy başlarında ABD'de ortaya çıkmış ve hızla gelişmiştir. ilk rehberlik uygulamaları mesleki rehberliğe yönelik olarak başlamıştır. Mesleki rehberliğe uygun ilk çalışmalar 1908'lerde Boston okullarında başlatılmıştır. ABD'de 1913'de rehberlik çalışmaları eğitim sistemi içindeki resmi yerini almıştır. Ülkede faaliyet gösteren çeşitli rehberlik dernekleri 1952 yılında örgütlenmiş ve "amerikan kisilik hizmetleri ve rehberlik dernegi" (APGA) kurulmuştur.

Ülkemizde rehberlik çalışmaları 1950'li yıllarda başlamıştır. 1953 yılında talim ve terbiye dairesine bağlı olmak üzere "test ve arastirma burosu" kurulmuştur. 1953-54 öğretim yılında gazi eğitim enstitüsü'nde pedagoji ve eğitim bölümlerinin öğretim programında ilk kez rehberlik dersi açılmıştır. 1954 yılında altı ilde "rehberlik ve arastirma merkezi" kurulmuştur. 1960 yılından sonra kalkınma planında ve milli eğitim şuralarında rehberlik anlayışına ve hizmetlerine yer verilmeye başlandığı görülmektedir. Milli eğitim bakanlığı 1970-71 öğretim yılında 24 okulda rehberlik çalışmalarını resmen başlatmıştır.

Rehberlik hizmetleri milli eğitim bakanlığına bağlı olarak 1983 yılında açılan özel eğitim rehberlik ve danışma hizmetleri genel müdürlüğünün sorumluluğunda yürütülmektedir.
    (arabam var, 10.05.2008 18:25)
  10. acenta rehberliğide ikiye ayrılır. ilki otel rehberliğidir. kendisi için belirlenmiş bir bölgede 2 - 15 arasında otele bakan ve bağlı olduğu acentanın getirdiği misafirlere tur satmakla cezalandırılmış kişidir. bu satış işi okadar ciddidir ki hemen hemen her rehberin ulaşması gereken bir satış sınırı vardır. bu kotayı dolduramamış rehber eziktir acenta gözünde ve yeniden kontrat yapılmaz. çocuklar otel rehberleri için tam bir kabustur. hem müşteri portföylerinde yer alırlari, hem de turlara ücretsiz katılırlar. tek yaptıkları ortalamayı yükseltmektir. o yüzden aile otelleri rehberlerin kabusudur. elbette otele gelen misafirin dertlerini çözmekte fuzuli bir parçasıdır otel rehberinin.
    bir diğeri tur rehberidir. otel rehberinin sattığı x bir turda (kapadokya, pamukkale, bot tur... ) misafire eşlik eden kişidir. en büyük geçim kaynakları misafiri soktukları dükkanlardan aldıkları yüzdelerdir. bu yüzdeler 10.000 paudluk bir halı sattırdığınızda yada biri 5.000 euroya yüzük aldığında hayat kurtarır.
    (sinekas, 10.05.2008 18:48)

© 2008 - uludağ sözlük

feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. yukarıda yazanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir.

» tek celsede gol vurusu yapmak » pilava ketcap sikmak » muradiye nin tarihi eserleri » olivia » caglayan » raiden olmadan adam carpmak » kalp kalbe karsi » sisli de bir durumcunun el ilani » yolgezer » x bizi diskoya gotur » para tasitmayan kart » aylin aslim » umit karan » halis karatas » terry bozzio » star ana haber » yigit ozgur » munir suner » fethiye nin tarihi eserleri » there will be blood » goktug senkal » hayrabolu nun tarihi eserleri » opusurken ic sesin soyledikleri » ofspor » heslemek » analar ogullarini gommemeli » orgutlu sanatci » ibrahim uzulmez in fatih terim e tepki gostermesi » invaders a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa