populer kulturu sig olmakla suclamak 

kapat
  1. kendisinin daha en başından ne kadar büyük bir hatayla işe başladığının farkında olmayan insanın kaçınılmaz olarak kapılacağı akım. doğru ve akıllıca eleştirilere ulaşabilmek için bir dönem bu akıma da insan illa ki kaptırır-kaptırmalıdır kendini.

ilk hata, popüler ve popüler olmayan kültürü iyi-kötü, doğru-yanlış gibi yargılara maruz bıraktığımızda oluşuyor. gerçekten korkunç bir hata bu, birbirinden farklı şeylerinin yerlerinin neresi olduğunu anlayıp iyice oturtmaktansa, kültürleri taraflaştırıp birinin diğerinden x açısından daha üstün olduğunu söyleyip "demek ki bu şundan iyidir" diyoruz.

bu ise, asıl bizim sığlığımızı gözler önüne seriyor balım. çünkü popüler kültürü sığ olmakla suçlamak sığlığın ve dar kafalılığın dik alasıdır. bulunduğu noktadan çevresindeki şeyleri üstünlük belirten ifadelerle yargılamak ve neyden neyi beklemesi gerektiğinin bile farkında olamamaktır bu. ve tabi biraz da dangalaklıktır.

popüler kültür, yapısı, amacı ve işleyişi gereği, ticaretle ve yalanla sıkı fıkı olmak zorundadır ve derin olmak gibi bir amacı yoktur. ya da başlıca amaçlarından değildir diyelim. popüler müzik, popüler edebiyat, popüler bilim, bunların hepsi kısa süreli ve etkili ürünler olup kısa süreli ve sığ* eğlenceler, hüzünler, korkular, bilgiler sağlar. böyle bakacak olursak, focus dergisinden daha derin bilimsel araştırmalar yazmasını beklemek, hande yener'in eller havaya formatını basit bulmak, tuna kiremitçi'den türk edebiyat birikimine katkıda bulunmasını istemek de bir kültürü yok etmeye çalışmak olacaktır ki bu neresinden bakarsanız bakın yararlı bir hamle değildir.

müzikten örnek vereyim. klasik müzik ve pop müzik, nedense iki tarafın da müzisyenleri tarafından sürekli birbirine düşman edilmiştir. bu yapılırken de, klasik müziğin x'inin poptan daha üstün oluşu, popun klasik müziğe göre daha y bir tarafının olması gibi sidik yarıştırmalar yapılmış ve bu iki tarafa da zarar vermiştir. çünkü klasik müzik başka bir şeye hizmet eder, pop müzik başka bir şeye. ve bu bambaşkalığı göremeyip aynı hedefe doğru aynı kulvarda ikisini birden koşturunca bir süre sonra bunlar birbirinin içine sızmaya başlamış, iki taraftan klasik müzik biraz daha zararlı çıkmıştır. çünkü popüler müziğin korkunç bir kozu vardır: medya.

bu ikisi birbirinin içine sızmaya başlayınca (dikkat edin etkileşmek değil bahsettiğim) ne o ne bu olan, ne şöyle ne böyle, ne ona ne buna ait kimliksiz, iğrenç bir ara bölge oluşmuş ve bunun yüzünden üç ayrı şey birbirine bitiştirilmiştir. pop müziği yargılayarak para kazanan sig adamlar aynı kriterlerle klasik müziği de yargılama hakkını kendilerinde bulmuş ve ortaya daha aptalca bir kaos çıkmıştır. pop müzik "popüler" olmak ve medya sayesinde öyle ya da böyle bir çıkış yolu bulmakta hiç zorlanmaz, klasik müzik ise eğitimsizliğin, yanlış kriterlerin ve yanlış taktiklerin kurbanı olur. hem içeriden hem dışarıdan. örnek; dün hülya-gülben polemiği peşinde koşan en dandik magazinci bugün fazıl say'ı "sanatsal açıdan" yargılayabiliyor. yargılasın, ama biz bunu adeta bir müzikolojik eleştiri gibi algılıyoruz. e o zaman da sorun oluyor işte.

sonuç olarak; popüler kültür sığdır, ve sığ kalmasına yardım edilmesi gerekir. sorun popüler kültürün sığ olduğunu "söylemekte" değil, onu bununla "suçlamaktadır". suçlanacak bir şey varsa o da sığ ve eğlencelik kalması gereken bir şeyi yanlış bir yere koyan zihniyettir. çok ileri görüşlü klasik müzikçilerimiz, puccini aryalarının sarı sarı'dan daha guzel olduğunu o çok sevdikleri halklarına anlatmaya çalışadurabilirler.

----

bak yedi paragraf yazı yazmışım, halbuki bu başlı başına bir ansiklopedi konusudur. kim bilir kaç önemli yan konuyu atladım. böyle bir şey işte popüler kültür. unutulmaz kaleci hatalari başlığına tıklayabilirsin şimdi. hadi bakim.
    #2836552 (josef k, 14.01.2008 13:11 ~ 16.01.2008 03:40)
  2. popüler kültür sığdır, çünkü ticarı kültürdür, geniş alan yayıncılığını kullanır ve kısıtlı kodları kullanır. belli bir eğitime ihtiyaç duymayan her bünyeye seslenir, tek önemli olan belli bir gündelik birikimdir. mesela dans. bale için gelişkin kodlara ve bu gelişkinkodları açımlayabilmek için de belli bir eğitime ihtiyaç vardır. ancak disko dansı ya da clubber dansı bu böyle değildir. geliştirilmesi için gündelik deneyimlere ihtiyacı vardır. işte pop-kültürün sığlığından kasıt budur, yüzeysel olması değil, kıyaslandığı şeye oranla yüzeysel olmasıdır.
    #2836621 (Nexagon, 14.01.2008 13:27)
  3. yazılanları okumaya bile değmez. popüler kültür sığdır. onunla ilgili yazıyı okumak daha büyük bir sığlıktır, zaman kaybına tahammül yok.
    #2836643 (matejakezman, 14.01.2008 13:33)
  4. önce popüler kültürün tanımını yapmak gerek üstad... nedir pop kültür?

halkın büyük çoğunluğunun yani; günde 8 saat çalışan, az eğitimli ya da eğitimsiz, varoşlarda ya da arka mahallelerde apartmanlarda yaşayan ve gelir seviyesi belli bir düzeyin altında olan kesimin sahip olduğu kültür. yok yok sahip olduğu olmadığı sahip edildiği demek daha doğru olur sanırım.

yukarda üstadın da belirttiği gibi medya isimli bir silah tarafından yayılmaktadır pop kültür. ama şu da bilinmelidir ki devlet eliyle de yayılması hızlandırılmaktadır.

e şimdi bu kültür biçiminin kime hitap ettiğini belirttikten sonra sığ olmaması gibi bir durum zaten söz konusu olamaz. yani onu sığ olmakla suçlayan kişinin bir dangalaklık yaptığını düşünmüyorum. ama şu var ki bu suçlamayı yapan kişinin yerine koyduğu kültür anlayışının da pop kültüre oranla bir mantığı olması gerekmekte.

hadi o ortaçağ üst sınıfına ait klasik müziği yerine getirdik koyduk pop kültürün.. ulan öyle bir ülkede yaşıyoruz ki; kadın programlarında salya sümük ağlayan pavarottiler yarattık. olmadı iborotti var...

demem o ki kültürlerin sınıfsal temelli olarak ortaya çıktığı bilinmelidir ve pop kültüre yapılacak eleştiriler bu bağlamda yapılmalıdır. yani ben bu saatten sonra, hayatı boyunca haftasonları da dahil eşşek gibi çalışmış babama jazz dinletsem ne farkeder.

kanımca daha düzgün ve insani bir yaşam seviyesinde oluşturalacak ya da vurgulanacak bütün kültürler günümüz popüler kültürüne göre daha yaratıcı ve besleyici olacaktır. öncelikle modern köleler üstünde yükselmeden kültürel açılımlar yakalamayı öğrenmeliyiz...
    #2836658 (emptywords, 14.01.2008 13:38 ~ 13:42)
  5. (bkz: populer kulture karsi olmak yeni popularite)**
    #2836665 (Seytanin Fisildadiklari, 14.01.2008 13:41)
  6. popüler kültürün sığ olmadığını idda edenlerin yüzüne çarpılacak en büyük cevap, televole dünyasında ki asla değişmeyen 100 kişilik insan profilleridir. tamam günümüz şartlarında belki bu gerekli ama üzerlerine zorla yapıştırılan kalifiye sanatçı etiketini vermesinler, bende başımın üstünde taşıyayım. yoksa kıyıda köşede popüler kültürün temellerini oluşturmuş ama sisteme inatla direnen gerçek sanat akımının öncülerine haksızlık edilmesin.
    #2836671 (sex files, 14.01.2008 13:42 ~ 13:43)
  7. icinde yuzme bilmeyen ben de yuzebildigime gore sigdir canim. hem de oyle sig ki, yuru yuru dizimize gelmiyor suyu. etrafima bakiyorum ureten de, tuketen de ayni renk fistan giymisler nedense. hepsi de cicekli basma yesil ustune, kocaman kirmizi gullu. ipekciler kan agliyor koza handa bursa'da coktandir.
    #2836710 (narpiz cigneyen yilki ati, 14.01.2008 13:53)
  8. evet popüler kültür sığdır ve en başta yazıldığı gibi bir derinlik kaygısı da yoktur zaten. çünkü sığ olduğu için bu talebi görmektedir ve popüler olmaktadır.

talep sahipleri de bir derinlik hedefleri olmayan, eğitim ortalaması ilkokul 4 olan bir toplumun fertleridir. ülkelerinin kişi başı geliri 5000$ civarındadır üstelik gelir dağılımı da çok adaletsizdir. bir aileye bakmakla mükellef memuru aylık bir milyarla bu görevi ifa etmeye çalışmaktadır. ülkedeki işsizlik de yüzde 10, asgari ücret ise 450 ytl dir. yani bu toplumun bireyleri sadece yaşamlarını sürdürebilmek için yaşamaktadırlar. hayat kendilerine yaratıcı tarafından verilen bir fırsat olmaktan çıkıp bir sorumluluğa omuzlarına yüklenen ağır bir yüke dönüşmüştür. böyle bir toplum ne bilgi üretebilir, ne teknoloji ne de sanat. bununla paralel ilgisi de olmaz o yönde, olamaz. aç insanın derinlik derdi olamaz çünkü o eforunu karnını doyurmaya harcamaktadır. geri kalan zamanında kolay olanı sığ olanı kafasını yormayacak kısa yoldan kendisini eğlendireceği talep eder.

durum bundan ibaretken, inşaatta sabah 8 den akşam 6 ya kadar çalışan ahmetten, eve geldiğinde dünya klasikleriyle haşır neşir olmasını, ya da çocuklarını alıp operaya götürmesini veya kızını bale okuluna yazdırmasını beklersek o ahmet haklı olarak bize ağır küfreder. ya da biz bir kanalda yayınlanan felsefe programının reyting rekorları kırmasını beklersek biraz saflık etmiş oluruz.

yani toplumun üzerindeki hakim kültürün sığ olmasını eleştirirken, bu kültürün siparis üzerine hazırlandığını unutmamamız gerekir.

fakat asıl mesele bu popüler kültürün bir eğlence dünyası olmaktan çıkıp tüm hayatımıza nüfüz etmesidir. türkiye de en güvenilir kadın seda sayan çıkıyorsa ve ev hanımlarının büyük çoğunluğu sabahları onu izliyorsa işte o zaman sorarız ''her sabah seda sayan ı izleyen anne çocuklarına ne verebilir?''. elbette ülkede diziler izlenebilir fakat erkekler için idol mafya babası polat kızlar için 150 bin dolara milletle yatan berguzar korel (dizi adını unuttum) oluyorsa bu çok da hafife alınacak mesele değildir. tamam ismail türüt şarkı kalitesini beğenmesek de bir çokları tarafından dinleniyor olabilir ama ismail türüt ün toplumsal sorunlar üzerinde analizleri revaçtaysa, ibrahim tatlıses tamam sanatçılığını kabul ettik diyelim ama bir türk düşünürü olarak ekranlardan halka sesleniyorsa bu işin boku çıkmış demektir.

medyanın dayatması diye bu ''boku çıkmak'' durumuna açıklık getirmeye çalışmak bence en kolay ve geçersiz yoldur. sığlık popüler kültürün suçu değildir fakat bu tüm yaşamımızdaki sığlık suçlusu tek olmayan büyük bir sorundur.
    #2837215 (mailbuyukerman, 14.01.2008 16:20)
  9. popüler kültürün sığlığını, "kültür"ün en somutlaşmış örneği olarak müzikle örneklemek istiyorum. son dönemde "popüler" olan şu şarkının sözlerine bakalım:

Bak Taktik Yaptirma Bana
    Bilirsin Ben Alasini Yaparim
    Öyle Saf Geldim Ben Sana
    Ihtiyac Olursa Raydan Cikarim.

sığlığın neliğini, tüm şahaneliğiyle gözler önüne seren bu güzide şarkının üzerine herhangi bir yorum yapmak anlamsızdır. evet sığlık budur. popüler kültür de sığdır, zira para getirmeyecek tüm değerler ayaklar altına alınmmıştır popüler kültürle.

işin bir diğer boyutu da, popüler kültürün hakikaten derin olmak gibi bir derdinin olmamasıdır; o, 21. yüzyılın popüler söylemidir. ancak kimse, popüler kültürü sığ olmakla suçlamanın kötü olduğunu da iddia edemez. zira popüler kültür karşıtlarıdır edebiyatı, felsefeyi yaşatan.
    #2837405 (ave maria, 14.01.2008 17:08)

© 2008 - uludağ sözlük

populer kulturu sig olmakla suclamak başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. populer kulturu sig olmakla suclamak ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu populer kulturu sig olmakla suclamak nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» tek bildigi kufur aq olan cahil insan » arbalet » alacakaranlik durumu » aydogan babaoglu » tanri » neset ertas » qqleta » buyukluk hezeyani » kurtlar vadisi pusu » basliklari bir ters bir duz okumak » yoneticihatasi com » tekrar yasanilmasi istenilen gunler » the turning » abuli » thug life nigga » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » kopeklerin birbirine girmesi » amelie nothomb » 934 tane fake hesabi olan yazar » ozledim » mulayim sen kocaman bir cilginsin » kara hilal » andy mckee » calismayana ekmek yok » ray blanchard » salla gitsin baby » debit » harlem de siyahilerle rap yapmak » s yerine dolar isareti kullanana eksi oy veren tip » waiting for you » daum lucescu terim uclusu