populer kultur 

/ 2
kapat
  1. yüksek kültür ve folk-yerel kültür arasındakilerin içine tıkıştırıldığı bir kavram.
    yerel, popüler ya da yüksek kültürün hayatımızdaki dozajları elbette önemlidir ancak
    asıl önemli olan bakış açısı kazanmaktır. slavoj zizek amcanın 'yamuk bakmak'
    adlı kitabını okumadan popüler kültür şöyledir böyledir demek biraz havada kalıyor.
    hazır metis yayınlamışken buyrun okuyun.

not: what is the k-ü-l-t-ü-r? modundaysanız
    o zaman buyrun terry eagleton'ın kultur yorumlari kitabına.
    #1440747 (ArsMagna, 22.03.2007 18:21 ~ 26.03.2007 13:23)
  2. potasıda olduğu rivayet edilen olgu.
    (bkz: popüler kültür potası)
    #1512061 (wtasyh, 10.04.2007 11:29)
  3. değişmez mottosu halk bunu istiyor dur..
    #1661845 (mesqoo, 19.05.2007 13:40)
  4. (bkz: öğrenilmiş zevksizlik)
    #1661896 (abra kadavra, 19.05.2007 13:57)
  5. aynı şeyleri okuyan, aynı şeyleri izleyen, aynı şeyleri dinliyen, aynı şekilde giyinen, kısacası aynı şekilde yaşayan; düşünmeyen, sadece tüketen insanlar yaratan akımdır...
    #1661944 (beyaz etli prens, 19.05.2007 14:10)
  6. "bu sene mavi renk modaymış cicim," popüler kültürdür.
    "hadi dalmaz a gidelim de serdar ortac dinleyelim biraz" populer kültürdür.
    "hem mehmet ali erbil in karısı da amerikada doğurdu çocuğunu, ben de orda doğurmak istiyoyum bebişim" popüler kültürdür.
    "saol ben yemek yemiyorum, sıfır beden olucam da." populer kültürdür.
    "cipimi sattım, modifiye bi vito aldım, mini bar plazma dvd herşey var içinde" popüler kültürdür.
    "bu ne? ama bu tektaş. ben trio istiyom. bana ne" popüler kültürdür.

daha da uzatabiliriz.
    #1798803 (vycell, 21.06.2007 03:26)
  7. mehmet ali erbil
    ibrahim tatlıses
    sibel can
    hülya avşar
    gülben ergen
    mahsun kırmızıgül

gibi gereksiz insanları çok iyi derecede tanıma/bilme sebebi.
    #1833086 (keserim ulan topunuzu, 28.06.2007 02:36)
  8. ne yazık ki izlenen bir programı yapsan da ,iyi parçaların olsa da işini yapamayan beceriksizin biriyle aynı kefeye konduğunun günüdür.
    #1997848 (viva la fidel, 24.07.2007 03:39)
  9. şu sıralar en fenası da tv deki sabuk yarışma yada onunla bununla yazışma(!) programlarıyla beslenen, kafamıza gözümüze engerekli engereksizleri dayatarak hayat bulan canavar.
    #2136416 (sheupradyn, 15.08.2007 10:49)
  10. popüler kültür, en çok beğenilenin peşinden herkesin gitmesi olgusuna verilen bir isimdir.

bunun hakkında binlerce örnek verilebilir. örnekleri ile ülkemizde bol bol karışlaşılınabilir. dışarıdan etkilenmeye müsait, kültürel olarak belli bir tabakanın altında, tüketime ağırlık veren toplumlarda sıkça görülen bir olgudur. daha özele inersek, kişilikleri tam oturmamış-kişilik arayışı içinde olan- kendini belli bir insan güruhuna kabul ettirememiş, farklı olucam derken farklı olmaya çalışan milyonların aynısı olan insanların kaçışıdır, sığınışıdır. herkesin birbirine benzediği, belli şeyleri konuştuğu, belli başlı şeyleri yiyip içtiği, belli şeyleri izlediği bir toplumun üyesi olmak, popüler kültürün kurduğu çadırın baş köşesinde uyumaktır kısacası.

peki popüler kültür değerleri neden çok sevilir. yaştan yaşa göre nedenler sürekli değişmekte de olsa tüm yaş grupları için tek bir şey söylenebilir ki "kişinin kendini başkalarına kabul ettirebilme çabası" dır popüler kültüre olan aşkı. örnek verelim;

bir genç arkadaşı olmamaktan yakınmaktadır. sorunludur. arayış içerisindedir. ama bu iyi bir gençtir. annesi babası iyi insanlardır, neyin doğru olup neyin yanlış olduğunu bilen, efendi olup efendi konuşan bir gençtir.

ancak hayat istediği gibi gitmez, zira bir noktadan sonra yalnız kalmayı sindiremez. "ya ben nerde yanlış yapıyorum" diyip yeni bir arkadaş grubu edinmeye çalışır. girdiği arkadaş grubunda herkesin siyah giydiğini görür. o da giyer. herkes ne kadar boktan d aolsa duman dinlemektedir, o da dinler. sorgulamak yoktur. zira popüler olan sorgusuz sualsiz, yasaksız yanlışsız sevilmelidir. saçlarını uzatır bla bla bla. tek bir prototipe doğru kayan görünüşün içine tek bir fabrikadan çıkmış beyin yerleştirilir.

üniversitelerimizin çok büyük bir yüzdesi maalesef bu gençlerimizle doludur. hayır ben buna kızmıyorum. tam tersine ne güzel yapıyorlar diyorum. aynı insan tabakasından olmaktansa marjinalliğe doğru yelken açmak istiyorum. popüler kültürü sevmiyorum ama popüler kültürü yemiş insanlara da kıl olmuyorum. facebook tan nefret ediyorum, duman ın dünyanın en kötü müzik grubu olduğunu düşünüyorum, rockerlarla patsocu diye dalga geçiyorum, beyaz gömlek giyip içine muska takan, kolunda ruslarla gezen adamlara küfür ediyorum. starbucks ın önünden geçerken hareket çekiyorum, 'mor ve ötesi çok iyi ya' diyip iki şarkısını sayamayanların yanından hemen uzaklaşıyorum. eldivenlerinin parmaklarını kesenleri anlamıyorum. keçi sakal uzatıp "nasıl olmuş baba?" diyenlere "b*k gibi olmuş" diyorum. cebinde yüzlerce ytl si varken sokakta yatıp da "abi havamız yerinde, şarap sımsıcak, ne kadar farklıyız ulan!, akşama otlanalım bi de ehehe." diyenleri gördükçe sktirin ulan!" diye haykırıp kuğulu parka sigara içmeye koşuyorum. evet montla sıçıyorum.

ama tek başımayım. ve daha ne kadar dayanabilirim bilmiyorum.
    #2469028 (micro cuts, 14.10.2007 15:52 ~ 15.10.2007 01:59)
  11. (bkz: facebook hayranlığı)
    #2469039 (yav napcan adimi, 14.10.2007 15:54)
  12. bireyin duyarlılıklarını nasırlaştırıp kendi ürettiğini dayatan kültürdür.
    beraberinde yabancılaşma ve konformizmi getirir.
    sakınabilene aşkolsun.
    #2469043 (dervisabdi, 14.10.2007 15:55 ~ 15.10.2007 02:06)
  13. medya patronları tarafından yönetilir. kitle kültürüyle eşdeğer olduğu söylenebilir.
    #2673459 (kasgarli tost, 07.12.2007 19:32)
  14. Ozan Örmeci, Türkiye'deki popüler kültürü, konuyla ilgili bazı düşünürlerin bilimsel teorilerine dayandırarak anlatırken Kadir inanır, Pınar Altuğ gibi sansasyon yaratan kişilerin yanı sıra Fatih Terim ve Zidane gibi kahramanlaştırılan insanların, popüler kültürdeki misyonunu gözlerimizin önüne seriyor. Guguk Kuşu ve Dövüş Kulübü adlı filmlerdeki karakterleri de irdeleyerek zevkli bir analiz yapıyor. Bu kitap, içinde yaşadışımız ama belki de farkında olmadığımız popüler kültürü fark etmemizi sağlayacak güncel bir analiz... Filmlerde ya da görsel medyada izlediğimiz bazı karakterlerin, popüler kültüre nasıl hizmet ettiklerini gösteren, farkındalık seviyesine ulaşmamızı sağlayan eşsiz bir kitap... Ötekilerin hikâyesi, aslında içinde bulunduğumuz çağın, bizlerin de hikâyesidir.

Kaynak: http://www.elipskitap.com.tr/
    #2803135 (kediye kafa atan mucahit fare, 07.01.2008 16:17)
  15. belli zaman aralıklarında belli yerlerde toplum tarafından benimsenen alternatifleşmeyi öldüren, insanları bilinçli ya da bilinçsiz kalıba sokan tornadan çıkma, harici beyinler doğuran ilk başta keyif veren zamanla sizi geliştirmediğini anlayarak çırpınarak kaçmaya çalıştığınız fakat çırpındıkca boğulduğunuz ve zamanla alternatifliği bile alt kümesi olarak ele geçiren kültürcük
    #3141457 (nipla, 15.03.2008 01:40)
  16. bazılarını maymun haline getiren gelip geçici heves.
    #3141536 (elma kurdu, 15.03.2008 01:53)
  17. seni beni mal gören insanı yoz eden kültürdür.
    #3345183 (sakulkamer, 01.05.2008 22:12)
  18. sol frame'in ta kendisidir...meğersem kısa zamanda ne çok şey tüketmekteyiz burda...
    #3484704 (roux, 02.06.2008 21:58)
  19. (bkz: popüler kültürü sığ olmakla suçlamak)*
    #3484718 (josef k, 02.06.2008 22:00)
  20. sıkca oha filan olan, dünyayı bağdat caddesi sanan, mango, zara, dieselden giymezlerse ezilip büzülen, giydiklerinde mutlulukla arzı endam eden, kimileri mor giymek benim yaşam biçimim ya da siyah giymek benim felsefem diyen ama aslında felsefenin ne olduğundan habersiz, bozuk türkçeyle konuşmayı tarz sanan, hayatı flört edip, lüx markalar giymekten ibaret sanan tipleri içinde sürükleyen abuk bir akımdır.
    #3623434 (rodcracker, 05.07.2008 15:38)
  21. yurdum gencini vıcık vıcık toz pembe şekilde sarmış olan illettir. ne zaman düzelir bu hal ne zaman o gün gelir bilinmez ama en azından süreci hızlandırmak elimizdedir. ne zaman ki tepkiler msn iletileri yerine meydanlarda dile gelir, ne zaman facebook grupları yerine gerçek dernekler kurulur işte o zaman o süreç kısalır. balık almak için elini uzatmak yerine gidilir bir olta yapılır o süreç o zaman kısalır. gözü kapalı bağlanmış insanların gözündeki banttır popüler kültür. tshirtlerdeki che resmidir, kollardaki atatürk imzası şeklindeki dövmedir. ya saaatin pili bitecek ya da bir gün alarm çalıcak.
    #3745348 (meksikaliyarimekmek, 30.07.2008 19:21)
  22. kötü kültürdür, tu kaka kültürdür. ama başka bir bakış açısı ile insanların arasında iletişimi sağlayan kültürdür. o gelin kaynana programları olmasa, birazcık kaldırır mısın mehmet ali beeeeyler olamasa, binbirgeceler, istanbul masalları, derbiler vs. olmasa neyi konuşacak güzide ve naif insanımız kendi arasında?

ozon tabakasındaki deliğin genişlemesinde küresel ısınmanın etkisi ve bu büyük sorun için sosyolojik çözüm önerilerini mi?
    #3773761 (maca papazi, 05.08.2008 15:05)
  23. dünyayı yönetenlerin apolitik kitleler yaratmak için kullandıkları bir araç. gençliği özendir popüler kültüre yanına ver uyuşturucusunu sen dünyayı yönet. emperyalizmin böl-yönet taktiği bu şekilde evrim geçirmiştir günümüzde. sonuçta ortaya sex ve ya uyuşturucu delisi düşünmeyen beyinler çıkmıştır.
    #3902693 (son of the sun, 01.09.2008 21:48)
/ 2
© 2008 - uludağ sözlük

populer kultur başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. populer kultur ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu populer kultur nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» ama babacigim » arabanin arka camina okul ismi yapistirmak » acepro » 1 ekim itibariyle elektrige yuzde 15 zam yapilmasi » yobazlarin aninda cemaat olusturmasi » kerem kupaci » tutsak » ukteyi dolduranin notu » shaqmarion » ulkemin guzide mizah dergileri a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games