bugün

(bkz: strength of materials)
- bak şimdi, uygulanan kuvvet çarpı yüzey alanı...
+ dalga mı geçiyon lan ibne?
POLiSE MUKAVEMET SUÇU (DiRENME SUÇU)

1-giriş;

Eski TCK da, polise aktif mukavemet, pasif mukavemet ve mücerret itaatsizlik gibi üç ayrı şekilde düzenlenen Direnme suçu, günümüzde sadece aktif mukavemet suçunun karşılığı anlamında yaptırıma bağlanmıştır.

Eski ismi ile polise mukavemet, yeni ismi ile Direnme suçunun teknik detaylarına geçmeden önce, örnek olaylardan yola çıkmak, sanırım anlaşılır olmak bakımından faydalı olacaktır.

ÖRNEK OLAY-1

Bir binadan içeri girmek isteyen bir kişi, bu binanın koruması ile görevli polislerce, bina içine alınmamıştır.

Bu nedenle kişi görevli üç polise, sizin ananınızı avradınızı sinkaf ederim. Hepinizi buradan sürdüreceğim. Ekmeğiniz ile oynayıp sizleri geldiğiniz yere yollayacağım, diyerek polislerin üzerine saldırmış, bir polise tekme atmış, diğerinin yüzüne birkaç kez hızlı tokat atmış ve bir diğer polisinde de omzundan ve yakasından tutarak onu tartaklamış ve elbisenin apoletinin yırtılmasına ve düğmelerinin kopmasına neden olmuş ayrıca bir de memurun yüzüne yumruk vurmuştur.

Burada suç oluşur mu? Oluşur ise hangi suç veya suçlar oluşur?

CEVAP-1:

a-3 polise hararet edildiği için, mağdur polis (hakarete maruz kalan) sayısınca suç oluşacağından öncelikle 3 tane görevli memura hakaret suçu oluşur,

b-Sürdüreceğim, ekmeğinizle oynayacağım şeklinde ki ifadeler göz önüne alındığında, tehdit edilen memur sayısınca yani 3 tane tehdit suçu oluşur,

c-Her bir polise fiili saldırı gerçekleştirilip tekme, tokat ve yumruk dolayısı ile 3 adet görevli memuru darp ve yaralama suçu oluşur,

d- Polislere görevlerini yapmasına engel olunduğu için direnme suçu oluşur,

diye düşünsek ve 10 ayrı suçun oluştuğunu değerlendirsek, HATA yapmış oluruz. Zira burada TEK suç vardır. O da direnme suçudur.

ÖRNEK OLAY-2

Oturma eylemi yapan göstericiler, yapılan ihtara rağmen oturdukları yeri terk etmemişlerdir. Bunun üzerine çevik kuvvet zor kullanarak bu şahısları oturdukları yerden kaldırmışlardır.

Burada suç oluşur mu? Oluşur ise hangi suç oluşur.

CEVAP-2:

Burada direnme suçu oluşmaz. Zira direnme suçunun özünde iki unsur bulunmaktadır. Görevi yaptırmamak için, tehdit ve cebir yani şiddet kullanmak gereklidir. Görevli polislere yönelik şiddet veya tehdit bulunmadığı için, pasif mukavemet suçu da yürürlükten kalktığı için, buruda direnme suçu olaşmayacaktır.

ÖRNEK OLAY-3

Polise karşı silahlı saldırı sonrasında, şehrin muhtelif noktalarında uygulama yapan polis, geceleyin saat 03.00 sıralarında dur ihtarına uymayan bir aracı takibe almıştır. Bir çok ekip tarafından takip edilen araç en sonunda benzinin bitmesine müteakip yakalanabilmiştir.

Burada suç oluşur mu? Oluşur ise hangi suç oluşur.

CEVAP-3:

Polise karşı silahlı saldırıyı yapan kişi ile takip edilen kişi aynı kişi olabileceği gibi, farklı bir kişi de olabilir.

Bu açıdan kaçak kişi alkollü bir sürücü veya ehliyeti olmayan bir genç olabilir, silahlı bir saldırgan olabilir. Bu durum kişinin yakalanmasına müteakip netleştikten sonra, eğer silahlı saldırgan olduğuna ilişkin bir tespit yapılamaz ise, direnme suçu olaşmayacak ve kişiye en fazla dur ihtarına uymamak anlamında trafik cezası yazılarak kişi serbest bırakılacaktır.

Yani Direnme suçu olaşmayacaktır.

ÖRNEK OLAY-4

Şüphelinin karakola davet edildiğinde gitmemek için ayakları ile direnmesi, polislere şiddet kullanmaksızın küfür ettiği, polisin aracına yönelik tekme ve yumruk ile vurduğu göz önüne alındığında, Burada suç oluşur mu? Oluşur ise hangi suç oluşur.

CEVAP-4:

Direnme suçunun oluşabilmesi için, yukarıda da izah edildiği üzere, görevli polise yönelmiş tehdit veya cebir olması zorundur. Örnek olayda polisin kendisine değil, eşyasına araca yönelik bir saldırı bulunmaktadır. Araçta zarar ziyan yoksa, olayda sadece görevli memura hakaret suçu oluşmuş olacaktır.

Polis, polislik mesleğini seçtiği için, insanlık onurundan ve saygınlığından vazgeçmiş midir? Elbette hayır, polis aynı zamanda bir insan olduğu için, onunda kişilik hakları, onuru ve şerefi vardır ve herkes gibi koruma altında bulunmaktadır. Dolayısı ile polise karşı işlenen her suçta, hakaret veya tehdit gibi, darp gibi eylemler nedeni ile polisin tazminat davasını açma hakkı her zaman için Borçlar Kanunun kapsamında vardır.

Polisin tanımı uygar ülkelerde, ÜNiFORMALI VATADAŞ şeklinde yapılmaktadır. Yani vatandaşın sahip olduğu her hakka polis de sahiptir. Aksini düşünenler, bir hak arama mücadelesine maruz kalmaları halinde, bu sonuca mutlaka varacaklardır.
güncel Önemli Başlıklar