bugün

en iyisini Siemens firmasının ürettiği programlanabilir otomasyon cihazı.bir bilgisayar arcalığı ile programlanır.programlama mantığı çok basittir.bilinen en son modeli s7-300'dür.en yaygın olanı ise s7-200'dür.
PLC makine kontrolleri gibi otomasyon uygulamalarında kullanılan küçük bilgisayarlara denir. içinde bir mikroişlemcisi olup karmaşık sistemlerin programlanmasında kullanılabilir. PC'lerden en temel farkı sinyal giriş çıkışlarının (I/O) çalışma ve işlenme şeklindedir. PLC'ler ilk olarak karmaşık röle sistemlerinin yükünü hafifletmek için çıkarılmış basit lojik (mantıksal) işlemleri yapan cihazlarken günümüzde diğer programlanabilir bilgisayarlarla arasındaki farklılıklar giderek azalmaktadır. Çoğunlukla, PLC'lerin kullanım alanlarında alternatif olarak çok daha düşük maliyetli mikroişlemcilerin de iş görebilmesine rağmen tercih edilmelerinin sebebi elektronik tasarım için harcanacak zamanı en düşük seviyeye indiren hazır çözümler olmalarıdır.
Kocaman bi elektrik panosunu , cebinize sokabilecek cihazdır.
En makul fiyata en yüksek performans için , taiwan menşeili DELTA PLC ler önerilir.
koskoca bir fabrika nın insan gücüne ihtiyac duymadan üretimini tamamlamasına olanak sunan,hatayı minimum a indiren programlanabilir cihazlardır... cihazın kendisi çok astronomik bir fiyata mal olmamasına rağmen tam bir otomasyon sistemi kurmak için milyon dolarlar harcamanız gerekebilir.... bu maliyetinden dolayı bu sistemler insanların işsiz kalmasına neden olabilecek kadar tehlikeli değildir... ancak çok büyük ve uzun vadeli firmalar bu sistemleri kullanmaktadır... bir değişiği için (bkz: instabus)
açılımı "programmable logic controller" dır. büyük enerjili sistemlerin dijital olarak uzaktan kontrolünü sağlayan sistemlerdir. plc sistemlerinin öncülüğü siemens firmasındadır.
Bu makinaları programlarken ladder diagramının yanı sıra STL (statement list) adı verilen programlama dili de kullanılmaktadır.
Programmable Logic Controller yani Programlanabilir Lojik kontrol edici.
Bu plc denen cihazlar öyle yabana atılacak şeyler değildir. Kendileri ethernet çıkışıyla internete bağlanabilmekte, server olarak kullanılabilmekte, hatta ve hatta gsm den cep telefonunuza uyan olum senin makine kafayı yedi! diye mesaj bile gönderebilmektedir.
şüphesiz ki bunu programlamayı hakkını vererek öğrenmiş bir elektronik öğrencisi işşsiz kalmaz.
"Bir sistem kontağını enerjilendirmek için 2 adet start butonu vardır. birine basılınca sistem devreye girecek ve 2 motor çalışacak ama 20 saat sonra devreden çıkacak, 2.sine basılınca hebele olacak hübele olacak şekilde mantığı PLC programı ile ledder diyagramı ve boolean dili kullanarak yazınız" şeklinde sorularla öğrenilen bir otomasyon ve kontrol cihazı.kafayı yemeden öğrenilir ve yenilikler takip edilirse sizi organize sanayi bölgelerinde parmakla gösterilen biri yapabilir.
tanımsal değeri olan bir entry girilecek olsa eminim (plc'ler endüstriyel ortamda görev yapmak üzere tasarlanmış dijital prensiplere göre çalışan elektronik cihazlardır) gibi bir tanım yapılırdı heralde..

ayrıca bakınız: plc'lerin cpu'sunda mikro işlemciler olduğu içünü her plc bir bilgisayar demektir. mamafih her bilgisayar plc değildir..
elektrik elektronik mühendisliği 4.sınıf seçmeli dersidir.
haftaya bütüne gireceğim olan sınavdır. şu yaz günlerinde ona çalışmak tam bir işkencedir.
elektrik elektronik mühendisliği bölümündeki en mantığa dayalı derstir. bulmaca çözmek gibidir. zevklidir zevkli.
mekatronik , elektrik elektronik gibi mühendislik okuyan öğrencilerin dışında benim bildiğim lisede de endüstriyel otomasyon ve yine elektrik elektronik bölümü PLC derslerini işler .. Siemens en kalitelisi ve pahalısıyken Delta omron abb gibi plc markaları siemens e göre ucuz ama siemens kadar kaliteli değildir.

Programlama algoritma mantığını çözüp , PLC programının nasıl kullanılacağı ve otomatik kumanda mantığını çözdükten sonra çözemeyeceğiniz sistem yok.
S7-200 ile endüstriyel otomasyon sistemlerinin kalbidir.