bugün

yoğurt bal gibi de beyaz. yemişim perpektifini.
çok havalı bir kelime.

(bkz: bakış açısı)
bakış açınıza bağlı olarak kuvvetli savlar üretebilirsiniz. bir münazara konusu olarak "yoğurt siyah mıdır beyaz mıdır?" sorgusunda siyahın kazanması örneği geldi aklıma.
(bkz: maurits cornelis escher)
"perspektif, tam anlamıyla saydam ve düzgün bir camın arkasından bakıldığında, sahnedeki tüm cisimlerin bu cam yüzeyine çizilmiş gibi algılanmasından başka bir şey değildir."

leonardo da vinci
resim öğretmenlerinin lisede anlatmaya tenezzül bile etmedikleri bir konu.
hoş, resim öğretmenlerinin hangisi ders anlatıyor ki? sanat ilerler mi böyle eğitim ile?
Resim cizerken uzagi uzak yakini yakin gosterme durumudur.
https://www.facebook.com/...23&type=2&theater
Genellikle mimarların tasarım için kullandığı bir şeydir. Hayli karmaşıktır çok fazla çizgi gerektiren bir şeydir.
perspektif nedir? çeşitleri nelerdir? gibi temel anlamda bilgilendirici;

http://kisi.deu.edu.tr//m...eknikResim/10_Ders_TR.pdf
Eski dilde menâzırî olarak kullanılırmış. Cumhuriyetten önce perspektif nedir bilmiyorlar sanılmasın.
30-60-90 gönyenin kullanılması farzdır. perspektif bu gönyenin 30 derecelik açısıyla çizilir. biraz çizmesi kastırır ama ortaya çıkanı görünce yüzde gülücükler açtırır. bide bunun görünüşlerden perspektif çıkarması vardır ki hiç sormayın.
bakış açısı manasına gelmektedir. onun yanında bir parfüm ismidir.
paolo uccello karısının resmini çizerken " perspektif ne kadar tatlı" diye ilk defa ifade ederken, pierro della francesca oklite dayanarak kitaplar yazmıştir.

Matematik ve bilimsel temellendirmelerle de alakası kurularak dilden dile dolaşmış ve 16. Yydan sonra italyada etkisi görülmeye başlanmiştir.
resimde perspektifin ilk örneği 5. yüzyıl antik yunanlı bir ressam tarafından verilmiştir, fakat elle tutulur ilk gerçekçi ve kurallara uyan perspektif erken rönesans'ta kendini giotto ve massacio nun resimlerinde göstermektedir.
kaçışları vardır.
1)tek kaçışlı perspektif
2)çift kaçışlı perspektif.

tek kaçışlıyı elde etmek için bir sabit nokta referans alınarak birbirine paraler iki dikey çizgi çekilir.
başından ve ucundan olmak kaidesi ile 4 uçtan tek noktaya doğrusal bir çizgi çekilir ve akabinde 4 çizgi iç merkezde birleştirilip tek kaçışlı perspektif elde edilir.

çift kaçışlıyı elde etmek için aynı düzlemde iki nokta koyulur tek bir dikey çizgiden her iki noktaya 4 doğrusal çizgi çekilir , sağına ya da soluna bir dikey daha çizilerek çizilen dikeyleri tam karşısındaki noktaya (çapraz olmak üzere) 2 doğru daha çekilir ve gerekli çizgiler yatay olarak birleştirildikten sonra çift kaçışlıyı elde etmiş oluruz.
güzel bir kullanım şekli için:
hayata farklı perspektiften bakabilmek muhafazakarlığa set çekebilmekle paraleldir.
perspektif üç boyutlu cisimleri, iki boyutlu bir düzlem üzerinde göstermek için kullanılan bir araçtır. çizgi perspektifi, renk perspektifi diye ikiye ayrılır.

doğanın ve nesnelerin göz ile görüldüğü gibi bir düzlem üzerinde belirtilmesi;
grek uygarlığı, çin imparatorluğu, roma sanatı, rönesans dönemleriyle yakın çağda farklılıklar göstermektedir. bu nedenle perspektife ilişkin yöntemler, kuramsal ve uygulama alanındaki bütünlük 20. yy’ ın ikinci yarısına kadar gelişme göstermiştir.

bir nesnenin bir bakışta üç yüzünü birden görmeye ya da üç boyutlu hacimsel bir nesneyi bir düzlem üzerinde çeşitli çizgisel anlatım yolları ile oluşturulan resimleme yöntemine perspektif denir. perspektif nesnelerin göze olan uzaklığına ve yakınlığına, göz hizasından aşağıda ve yukarıda oluşuna göre çizgi, yüzey, renk değişikliklerini kolayca çizmeye ve ifade etmeye yarayan ölçü ve oran sanatıdır.

(bkz: paralel perspektif)

(bkz: konik perspektif)
resim, grafik, rölyef, heykel, sahne dekoru ve mimarlık gibi plastik sanat dallarında ve fotoğrafta; derinliğin, bütünlüğün, devamlılığın, renk, biçim ve çizgilerle yada fotoğraf makinesi aracılıyla bilimsel olarak elde edilmesinde izlenilen yöntemlere perspektif denir. kısaca perspektif, üç boyutlu cisimleri, iki boyutlu bir düzlem üzerinde göstermek için kullanılan bir araçtır. çizgi perspektifi, renk perspektifi diye ayrılır.
türkçeyi yabancılaştırmak adına kullandığımız bir kelime

(bkz: bakış açısı)
bakış noktası ,bakış uzaklıgı ,ufuk düzlemi ,resim düzlemi gibi kavramların, hiştt kanka hangisi bakış noktasıydı yaa ,yada nerden aldın sen aksı gibi bir türlü emin olunamayan cümleler içinde geçtigi egzantrik bir derstir.yeri gelir bir saksının perspektifini aldırırlar size saksının önünden her geçtiginizde slm veresiniz gelir nede olsa özel bi saksıdır artık o.
resmin iki boyutlu ortamında 3cü boyut* yanılsaması vermek için kullanılan teknik.
(bkz: paspartu) *
bakış açısına göre çok artiz bir kelime olduğu inkar edilemez. perspektif. huuu.
güncel Önemli Başlıklar