bugün

arkadasa pas vererek de kullanilabilen serbest vurus.lakin bu eyleme girilmeden once hakeme soylenmelidir ki o da bi salaklik yapip duduk calmasin "nooluyo lan manyakmisin?" tarzinda.arsenalda henry ile pires * boyle bi tane denemisti ve becerememislerdi..
"1891 yılında ingilterede keşfedilen penaltı, karşı oyuncunun çelme takması veya tekme atması halinde bu haksızlığın giderilmesi için düşünülmüştü. irlanda Futbol Federasyonu aynı yıl penaltının uygulanmasını istedi. Kalecinin penaltı atışı sırasında kale çizgisini terk etme yasağı 1906 yılından bu yana geçerlidir. 1929 yılında kalecinin kale çizgisi üzerinde hareket etmesi yasaklanmıştı. Bu kural bugün artık geçerliliğini yitirmiştir.

Penaltı atışının iyice benimsenmesi Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında gerçekleşti. Uzatmadan sonra devam eden beraberliklerin bozulması için eskiden yazı tura atılır veya kura çekilirdi. Bunların dışında maçın kısa bir süre için tekrarlanması da söz konusuydu. 1970 yılında sonuca daha çabuk ulaşabilmek için penaltı atışlarının uygulanmasına başlandı.

Penaltı atışları öte yandan kalitesiz karşılaşmalara neden olabilmekte. Mesela her iki takım da umudunu penaltı atışlarına bağlamışsa, oyuncular gol pozisyonu yakalamak yerine kaleye yaklaşan topları kurtarmakla yetinirler. 1986 Dünya Şampiyonasında mesela, çeyrek final karşılaşmalarındaki galibiyetlerin üçte biri penaltı atışlarıyla sağlandı. 1994 Dünya Şampiyonasının finalistleri Brezilya ve italya 90 dakikalık normal maç süresi ve 30 dakikalık uzatmada tek bir gol atamadılar. Böylece dünya şampiyonluğu penaltı atışlarıyla elde edildi.

ilginç bir şekilde penaltı atışları da her zaman çare olmuyor. ingilteredeki Storthes Hall ve Littletown amatör takımların 2001 yılındaki final karşılaşmasında 34 penaltı atışından sonra bile beraberlik bozulmamıştı. Hakem havanın kararması yüzünden, oyunu galibiyetsiz bitirdi."

Alıntı: 27.08.2005 - Hürriyet Bilim.
objektif türk spor medyası tarafından aslında bazı takımların sezonluk muayyen kotası
olmak gerektiği fikrine ısındırıldığımız 11 metre ceza atışı.
stresin ve adrenalin doruklarda olduğu bi durumdur.
fenerbahçemizin bu sezon henüz kullanamadığı zamazingo. ahmet çakar üstadın dediğine göre aziz yıldıvım ve haluk ulusoy arasındaki kişisel çekişme yüzünden daha da kullanamazmış.
kurtarılmayan, kaçırılan şey.
serbest vuruştur ceza alanına vurduktan sonra girilebilinir. isterse pas olarak kullanılabilinir.

http://www.youtube.com/watch?v=YTWlT9AEy7Y&NR=1
kelime olarak "ceza" anlamina gelmektedir.
eğer haksız kazanılmışsa ve kaçırılırsa takdiri ilahi dedirten karar.
tarihçesi var bu meretin: http://www.radikal.com.tr...p?ek=cts&haberno=7258
fenerbahçe lehine çalınmaya korkulan hede..*
robert pires ve thierry henry'in şu şekilde heba ettikleri şey.

http://www.youtube.com/wa...mjG6A&feature=related
kendi ceza alanının içinde 9 kusurlu haraketten birini yapan oyuncu rakip takıma bu özel vuruşu kazandırır. bu özel vuruşta top kaleden sadece 10,9728 metre uzaklıktadır. bu vuruşlardan önce penaltı kazanan takımın seyircileri garip bir davranış sergileyerek goooooolll nidalarıyla sevinirler.*
budur : http://www.youtube.com/wa...EziKQ&feature=related
(bkz: penaltıyı paslaşarak kullanmak)
futbol'da oyunun süresi uzatmalar dahil tükense dahi hakem tarafından kullandırılması zorunlu tek vuruştur.

ileriye doğru kullanılması zorunlu olan 3 vuruştan biridir. paslaşılarak kullanılabilir.

penaltı esnasında atışı kullanacak oyuncu hariç, bütün oyuncular ceza sahası dışında bulunmak zorundadır.

penaltı esnasında orta hakem penaltı yuvarlağıyla kale çizgisi arasında topun önünü kesmeyecek bir pozisyonda, yan hakem ise kale direğinin biraz arkasında, kale çizgisini gören bir pozisyonda durur.

penaltı esnasında atışı kullanacak oyuncu koşusunu durdurup kaleciye feyk atamaz. ancak topa vurana kadar koşusunu yavaşlatabilir veya hızlandırabilir.

atışı kullanacak oyuncu topa temas etmeden kaleci öne doğru çıkamaz. eskiden yana doğru da çıkamazdı daha sonra bu yana doğru çıkamama kuralı kaldırıldı.

eğer hakem düdüğünden sonra atışı yapan oyuncu topa vurmadan herhangi bir takım arkadaşı ceza sahasına girerse veya atışı yapan oyuncu feyk atarsa hakem ses etmez, gol olursa penaltı atışı tekrarlanır gol olmazsa kaleci vuruşuyla oyun başlar ve kural ihlali yapan oyuncu ihlalin niteliğine göre ihtar veya ihraç alır.

eğer hakem düdüğünden sonra ve atış kullanılmadan önce kaleci öne çıkar veya kalecinin takımından bir oyuncu ceza sahasına girerse gol olursa santra vuruşuyla oyun başlar, gol olmazsa atış tekrarlanır. kural ihlali yapan oyuncu ihlalin niteliğine göre ihtar veya ihraç alır.

eğer her iki takımın oyuncuları da atış esnasında kural ihlali yaparlarsa, her iki takımın oyuncuları ihlalin niteliğine göre ihtar veya ihraç alırlar ve aynen bir üst paragraftaki prosedür uygulanır.

edit: atışı yapan oyuncu direkten dönen topa vuramaz kaleciden dönen topa vurabilir.

seri penaltı atışlarında atışı yapan oyuncu veya takım arkadaşı kaleciden dönen topa vuramaz.
http://video.haberturk.co...D=36168&k_A=haberturk
(bkz: temdit penaltisi)
(bkz: martin palermo)
bazen taraftar da kullanır.

http://www.youtube.com/watch?v=hPCXrgwB45s
futbol kuralları arasında en çok tartışmaya sebep olanıdır. zaman zaman futbolun adaletini piç eder. 100 atak yapıp tek gol bulmuş bir takım düşünün, son dakikada ilk kez karşı ceza sahasına giden rakip oyuncu köşede kıyıda düşüyor, hop penaltı, gelsin beraberlik. neden ceza sahası ile kısıtlandığını anlamamışımdır. bence gole giden tüm oyunculara (son adama) yapılan faullerde veya elle oynamalarda nerede yapıldığına bakılmadan, takdiri olarak penaltı verilmelidir. ceza sahası köşesindeki itiş, kakış, dokunuş penaltı; ama son dakikada gole giden adamı ceza sahası dışında düşürünce serbest vuruş.
şimdi de penaltı kullanırken topa kadar koşup durma huyu çıktı. zaten kaleci köşeye giden bir topu çıkarabilmek için topa vurulmadan bir köşe seçip uçması gerekir. e bir de sen gel topa vurmadan bak kaleci nereye uçuyo sonra boş yere gönder öyle bi şekil yok.
mahalle maçların' da korner kullanmak icin mesafe kalmamasi sonucu elde edilen uc kornerin esit oldugu atistir.
(bkz: mükemmel penaltı)
şampiyonlar ligi final maçında maç 0-0 iken maicon'un bayern'li oyuncun vurusunu engellemek için topa eliyle yaptığı mudahalenin sonucunda verilmesi gereken karar. ne yazık ki hakem bu pozisyonu görmemezlikten gelmiştir.
güncel Önemli Başlıklar