bugün

ülkemizde tcmb tarafından uygulanan, piyasaya para arz etmek veya piyasadan para çekmek gibi araçlarla yönetilen,
temel amacı fiyat istikrarını sağlamak olan makro ekonomik düzeyde kullanılan politik bir araçtır.
kardeşi için, (bkz: maliye politikası).

ayrıca iktisat bölümünde başlı başına bir derstir.
tek amacı fiyat istikrarı ' dır. mesela iktisat politikasının tam istihdam gibi diğer amaçları her nedense göz ardı edilir günümüz konjonktüründe. sebebi ülkeye giren sıcak paranın karını, ülke enflasyonuna ezdirmemektir. ama her yerde anlatılmaz bu durum. farklı yüce amaçlar yüklenir, neymiş efendim; fiyat istikrarı sağlanırsa kalan tüm amaçlarda gerçekleşecekmiş uzun vadede. siktir diyorum siiktir.
para politikasını yapma görevi; merkez bankasının sorumluluğundadır. fakat dünyanın diğer ülkelerinde hedeflenen enflasyon oranı tutturulamazsa merkez bankası yetkilileri istifa eder. bil bakalım hangi ülke hariç? bildiniz domalabilirsiniz, tabiki türkiye!
tek bir amacı vardır. fiyat istikrarı ! onuda sağlayamaz bu bankaların şahı. sürekli belirlediği oranı revize eder de eder. fakat istifada etmez. bu da bizi temel bir problemin varlığına götürür. merkez bankaları bağımsız olmalıdır. peki türkiye' de bağımsız mıdır? sizce?
nominal milli gelirin bilinçli ve sistematik biçimde yönlendirilmesidir.
(bkz: Para Politikası Araçları)
bir ülkede fiyat istikrarının sağlanması, iktisadi büyüme, tam istihdam, ulusal paranın yabancı paralar karşısında değerinin korunması gibi hedeflere ulaşmak için merkez bankasının, para arzını ve döviz piyasası işlemlerini kontrol ederek ekonomiye müdahale etmede uyguladığı politikalardır. merkez bankası bu politikaları uygularken para politikası araçlarını kullanır.
istihdam amacıyla yapılan politika. Bir işe yarsr mı bilinmez.
güncel Önemli Başlıklar