ozne 

kapat
  1. cumlenin yuklemine "kim ve ne" sorularini sordugumuzda aldıgimiz cevap.
    #268761 (balbassar, 22.05.2006 03:29)
  2. cümlenin kurulma amacı
    #268918 (enterezan, 22.05.2006 10:28)
  3. fiile sorulan kim, ne sorularına cevap veren öğedir.
    #268924 (gonulcelen, 22.05.2006 10:32)
  4. tümcede eylemi yapanı bildiren sözcüğün görevidir .

ali(özne) geldi . çiçekler(özne) soldu . çocuk(özne) ağladı .

çamaşır(sözde özne) yıkandı .

sözde özneli anlatımlarda eylemin yapılmış olması önemlidir . eylemi yapan gerçek özne önemsizdir .

*özne ile ilgili özellikler

a)yalnızca adlar ve adıllar özne olabilir .

gökyüzü(ad ve özne) maviydi .

ben(adıl ve özne) bu işi yaparım .

b)özne yükleme sorulan sorularla bulunur . özneyi bulmak için yükleme ;

özne insansa : ''kim'' , ''kimler'' , ''olan kim''
    özne insan değilse : ''olan ne'' soruları sorulur .

ad+ekeylem

evde ''her şey''(özne) var . | var olan ne ?
    evde ''hiçbir şey''(özne) yok . | yok olan ne ?

eylem

çiçekler(özne) soldu . | sol-an ne ?
    çamaşır yıkandı . | yıkan-an ne ?

c)özne gizli(tükçe'ye özgü) ya da açık olabilir :

eve(dolaylı tümleç) geldim(yüklem).=====> eve geldi-m.

eve ---> yer
    -m ---> gizli özne

ç)bir tümcede gizli özne ve o gizli özneyi karşılayan kişi adılı bir arada kullanılmışsa kişi adılının çıkarılması tümcenin anlamını daraltmaz .

(biz) size gelecek-iz.
    (siz) burada bekledi-niz.
    (onlar)buralardan gitti-ler.

d)özne yalın durumda bulunur :

durum(hal) : bir elemanın , bulunduğu kümede anaelemanla ilişkisi .(matematiksel tanım)
    durum(hal) : bir sözcüğün , bulunduğu ''tamlama'' ya da ''tümcede'' anaöğeyle ilişkisi .(dilsel tanım)

durum=ilişki
    yalın : çıplak,doğal,doğada olduğu gibi.

çocuk===>durumsuz!

t={çocuk ---yalın durum---> geldi . 1
    t={çocuğu'm' ---yalın durum ---> geldi . 2
    t={çocuk'lar' ---yalın durum---> geldiler . 3

*türkçe'de ''yalın durum'' üç biçimlidir .

1.eksiz yalın durum
    2.iyelik ekli yalın durum
    3.çoğul ekli yalın durum

e)özneden sonra (türkçe'de) virgül(,) konulur .

bir dilin sözdizimi o dili konuşan insanların düşünme biçimini belirler .

*sözdimi

türkçe={özne,tümleç,yüklem}
    ingilizce,almanca,fransızca{özne,yüklem,tümleç}
    #446212 (Gerko, 21.07.2006 06:22 ~ 06:23)
  5. yüklemle ilişkisi göz önüne alındığında "çatı" konusunu oluşturan cümle unsuru...
    #447214 (petibör, 21.07.2006 15:44 ~ 15:47)
  6. hümanizmin ''ben'' diyen bölünmemiş, yekpare öznesinin tersine, lacan'da özne bölünmüşlüğüyle tanımlanır. lacan'ın 'ben' kavramının temeli imgesel'de olduğu için, bu ben bütünlük, tamlık yanılsamasıyla maluldür. oysa konuşan özne, simgesel düzen içinde varolur. bu ikisi arasındaki örtüşmezlik, yani simgesel'in ben imgelerini ya simgelere dönüştürerek içerme ya da yok sayma eğilimi ile ben'in simgesel düzenin kategoriler ve ikilikler biçimindeki parçalanmışlığına direnişi, yekpare bir özneden sözetmeyi imkansızlaştırır. özne imgesel ile simgesel, sözceleme ile sözce arasında bölünmüşlüğüyle vardır. lacan'a göre, psikanalitik terapinin nihai amacı ben'in hakimiyeti eline alıp yekpareleşmesi(yekpare olduğu yanılsamasını kurması) değil,
    ''öznenin kendi bölünmüşlüğünün farkına varmasıdır''.
    özne hem simgesel düzenin yasaklarına tabi hem de bölünmüştür.**
    (bkz: lacan'a giriş)
    #1826750 (meister writer, 26.06.2007 22:47 ~ 22:59)

© 2008 - uludağ sözlük

ozne başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. ozne ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu ozne nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» hicbir yere ait olmamak » amerika da yasayan sozluk yazarlari » mangalda pisirilen tavugun hepsini yiyen mal cocuk » yalnizlik » one bourbon one scotch one beer » endoplazmikbirkulum » justice and development party » asik olmak » ucuk » guduk minare mescidi a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » 20 haziran 2008 hirvatistan turkiye maci