orta cag karanligi 

kapat
  1. orta çağ'dan batı literatüründe her zaman karanlık zamanlar diye bahsedilir. ona bu ismi verenler aydınlanma filozofları ve protestanlardır. biz geldik dünyayı değiştirdik havalarında artistik bir ukalalıktır. gel gör ki zannedildiği kadar karanlık bir devre de değildir. doğudan bahsetmeye hic gerek görmüyorum sadece avrupa'ya kısa bir göz gezdirelim.. 12. yüzyılda tarım devrimi yapılmış, yunan felsefesi hristiyan teolojisine girmiş, luriacı ve kabalacı düşünce yahudiliğin ortodoks ırkcı taraflarını enemiştir, şarlman(büyük karl) batı roma yıkıldıktan sonra yeniden avrupa'da birliği sağlamış feodal düzenden monarşiye geçişin adımını atmıştır, ticaret hüviyet değiştirmiştir. öte yandan katolik kilise baskı unsuru olmaya devam etmiş softalık yaygınlaşmıştır gel görki ey okur ortacag sonrası harikulade devrim dönemleri rönesans ve reform ile atılım yapıldıgı da yine bu devrin aristokrasisinin iktidarının kavileşmesinden başka bir şey değildir. ortacag'da katoliklerin büyücü diye astıklarının sayısı bellidir ama protestanların kadınları toplu katilamından kimse bahsetmez, kara veba tüm avrupanın üstüne bu devrede yeniden çöktüğünde nasıl büyük bir çöküş yaşandıgını da anlatmazlar. tarihi protestanlar yazmıştır ve biz de sadece bunlara bakarak tarih okudugumuzdan yanlı yorumlara inandırılmışızdır. orta cag elbette harikulade bir aydınlık değildir ama sonraki devirlerde sömürünün ve katliamların cagıdır. tarih okuması yaparken at gözlüklerini cıkaran ve oryantalist saptırmalardan nemalanmayan bir nesil arıyorum.
    #4301058 (murteci, 30.11.2008 16:02)
  2. avrupa'da sıkıntılı geçen ama sonunda rönesans ile basamak atlamayı sağlayan dönem. tabi o tarihlerde kültür, eğitim, çağdaşlık* orta doğudaydı. avrupa'da ise insanlar feodalitenin baskısı altında eziliyor, din toplumu yönetiyordu.
    *o zamanlar daha ampül icat edilmemiş olduğunda insanlar evlerinde karanlıkta oturuyorlardı. ondan ortaçağ karanlığı deniliyor.
    #4301104 (fiammetta, 30.11.2008 16:13)
  3. avrupa için karanlık bizim ortadoğu,asya ve özellikle müslümanlar için aydınlık olan dönem...aslında bulundugumuz çağın adı karanlık çağ olmalı çünkü hakla batılın bu kadar içi içe oldugu baska bir çağ varmıydı acaba??
    #4301660 (nefsinehukmedenhayvan, 30.11.2008 18:37)
  4. jim carrey'nin aman tanrım isimli filminde jim carrey tanrılığı devralırken tanrıya sorar: ''nereye?''. tanrı da cevap verir: '' tatile gidiyorum, sen hiç karanlık çağlar diye birşey duydun mu?''.
    #4337620 (efras, 09.12.2008 19:38 ~ 11.12.2008 00:03)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

orta cag karanligi başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. orta cag karanligi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu orta cag karanligi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about orta cag karanligi. Copyrights of the articles are belong to their authors.