bugün

asya da türk ve çinlilerin yoğun olarak yaşadığı, bozkır ülkesi.
(bkz: orta asya türk edebiyatı)
(bkz: kavimler göçü)
Iklim ve cografi ozellikleri herne kadar zorlu olsa da Turk irki'nin anayurdu oldugu icin kendisini ve hala orada yasayan irktaslarimizi asla unutmamamiz gereken yerdir. unutmak ne kelime.. bir gun orayla tekrar birlesecegimiz zorunlulugunu dusunerek oradaki irktaslarimizin sevinclerini, acilarini paylasmak, iyiliklerini istemek her turk soylu'nun birinci vazifesi olmalidir. Orta asya'ya kar yagdiginda biz burada usumeliyizdir.
Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan, Afganistan, Çinin bir kısmı (Doğu Türkistan), Rusya ve Pakistanın bir kısmından oluşan bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim. Aynı zamanda Türklerin anayurdudur.
(bkz: atavatan)
ilber ortaylı nın afaki bir tanım diyerek adlandırdığı yer.
aslında türkistan'ın ta kendisidir. orta asya terimi sovyet rusya tarafından bölgedeki etnik çağrışımlı isimleri yok etmek için icat edilmiştir.*

edit: Zoruna mı gitti arkadaşım? Eksi vermen bu gerçeği değiştirmiyor...
Batılıların tüm dünyayı babasının malı sanması sonucu coğrafyaları kendilerine göre adlandırmalarının örneklerinden biridir.Bir diğer örneği de ortadoğudur.Kime göre orta neye göre doğudur.
serbest çağrışım engellenemez.

(bkz: orta dünya)
ilk kez ingilizler tarafından kullanılan bir tabirdir.
ezik mongol yurdu.
ne fiziki olarak ne de kültürel olarak ilerleyebilmiş halkların yaşadığı topraklar. bir de oradan batıya göç edenler vardır ki bunlar bulunduğu ortamı bozmuş, rezil etmişlerdir.
batı dize getirenlarin anayurdu.
(bkz: hun)
asya kıtasının deniz etkisinden uzak kalan kurak bölgesi.
ingilizcesi (bkz: central asia).
ana yurdumuz.
(bkz: türkistan)
milliyetçiler, sağcılar orta asyaya vurgu yaptıkları için daima, solcularda orta asya hakkında olumsuz bir algı var. halbuki bugün takım elbise giyen bir milliyetçiyle, üç bin yıl önceki şaman arasında ne gibi bir bağlantı olabilir ki? komün halinde yaşarlar, doğayla uyumludurlar, kadın-erkek eşittir. günümüzde nedir, nasıldır bilemiyorum ama.
rusların bize kültürel olarak attığı en büyük kazıklardan biri.

öyle bir propaganda yaptılar ki bin yıllık türkistan oldu sana orta asya.
Akdeniz’den Büyük Okyanus’a, Sibirya’dan Himalaya’lara uzanan geniş saha.

Orta Asya yeraltı zenginlikleri bakımından büyük bir iktisadî güce sahiptir arkadaşlar. Emperyalist sermaye döngüsünün kirli devletleri, gelişen sanayilerine hammadde arayışlarına dünyanın dört bir yanında devam etmektedir.

Ve yine aynı zamanda Orta Asya'daki geniş toprakların üretim ve tüketim potansiyeli, yer üstü ve yeraltı zenginlikleri, Rusya ve Çin arasındaki kritik konumuyla halen dünyanın en önemli üç bölgesinden biri. Bu ikili gruba Amerika'nın da katılmasıyla son derece kızgın bir üs haline gelen Orta Asya kimi stratejistlere göre; Soğuk savaşla yapılan paylaşımların dengesiz olması halinde bu coğrafyadaki nimetler 3. dünya savaşını bile başlatabilecek çapta.

Hatta bazı Çinli analistlere göre; Orta Asya, Çin'in jeoekonomik sahası içerisindedir. Yani sadece Rusya'nın değil Çin'in de arka bahçesidir Orta Asya. Bu bölgede ABD, Rusya, iran ve Türkiye'nin yoğun mevcudiyet sergilemesi, dünya güçler dengesini yerinden oynattığı için tehdit altında olduğuna inanan Çin bu durumdan rahatsızlık duymaktadır. Nitekim bölgede mevcudiyetini gösterme çabalarının bir parçası olarak Çin Ulusal Petrol Şirketi Batılı rakiplerinin önüne geçerek, Kazakistan'ın Akyubinsk ve Uzen petrol sahalarını ve Türkmenistan'ın doğusundaki bir doğal gaz yatağını sessiz sedasız almayı başardı.

Çin'in korkusu Orta Asya devletlerinin ekonomik açıdan uzun ömürlü olamayabileceği ve mevcut laik hükümetlerin uzun süre iktidarda kalamayabileceği ihtimali üzerine kurulu. Ciddi bir huzursuzluk baş göstermesi halinde Çin'in Orta Asya'ya askeri müdahalede bulunabileceği bile ileri sürülmekte.

Ortadoğu için söylenen söz Orta Asya için de geçerli: Nasıl ki Ortadoğu petrolleri o bölgenin halkı için kârdan çok zarar getirdi, beraberinde esaret prangalarını getirdi; Türk dünyası da bilinçli hareket etmez, ipin ucunu başkalarına kaptırırsa aynı akıbetle karşılaşır. bu çok önemli bir ayrıntı. Burada dikkat edilmesi gereken husus yabancı yatırımcıların kesinlikle ülke siyasetine ve ekonomik sistemine karışmamasını sağlamaktır.

Arap ülkerinde ki verimli yeraltı kaynaklarının yarım asır gibi kısa bir sürede petrol ve türevlerinin tükenmesi bu gün bilenen gerçekler arasında. Öte yandan dünya ekonomisinin güçlü devletlerinin pazar mevkisi konumundaki bu alan, günümüzde birçok gizli faliyetlerin hedefinde.

ingiliz The Guardian gazetesi, zamanında Amerika’nın Afganistan’a yönelik operasyonunu değerlendirirken, Orta Asya’nın yeraltı zenginliklerine dikkati çekti. Kabil’de yönetime batı yanlısı bir hükümetin gelmesiyle, Amerika’nın Orta Asya’daki petrol ve gaz yataklarını kontrolüne geçireceği ve Rusya ile Çin’in Orta Asya’daki nüfuzunun kırılacağı görüşü savunuldu. Ve tüm bunlar aynen yaşandı. Elbette bu düşünceler dünya devlerini ve dış ıstihbarat birimlerini harekete geçirdi. Özellikle Amerika'nın fışkırttığı birçok olay kanlı bir döneme damga vurdu.

Bölgenin çok önemli bir konumu olduğunu “Heartland’e hükmeden, dünyaya hükmeder”, diyen ingiliz siyasî coğrafyacısı H. Mackinder’in “Heartland” diye ifade ettiği yer, iran, Afganistan ve Dış Moğolistan bir tarafa bırakılacak olursa, kabaca Orta Asya ve Sibirya’dır ki, bu sahanın 2 /3 si yukarıda sınırlan çizilen Türk Dünyasının içinde kalır. Bu durum aslında tüm sorularımızı cevaplar nitelikte.

Bunlar içindir ki, Rusya’nın Orta Asya ve Sibirya'daki gizli emelleri, Çinlilerin Doğu Türkistan’ı işgal etmeleri ve işgal ettikleri bu yerlerin insanlarını kendi potalarında eritmek için sarfettikleri gayretler boşuna değildir. Tüm bu yapılanlar planın aşamaları olup bu toprakların tüm yeraltı kaynaklarına sahip olmaktir. Yeraltı kaynakları kadar önemli olan Türk düşmanlığı da bu devletlerin ne kadar çirkefli olduklarının ispatıdır.

1722 yılında Rusya'da Çar Büyük Petro’nun, Bakü'yü zaptetmek için komuta verdiği kumandanına:
“-Bakü'’ya kabil olduğu kadar çabuk git ve şehri zaptet, çünkü davamızın anahtarı budur”, demesi, bu yerlerin siyasi, askeri ve iktisadi kaynaklar bakımından Ruslar için ne derece hayatı bir ehemmiyeti olduğunu ortaya koymasından dolayı, çok manalıdır.

Türkiye Cumhuriyetine bu durumda çok iş düşmektedir. Gelişen teknolojiyle beraber ittifaklar kurulup mevcut sistem üzerinden en iyi sonuçu elde etmek bütün Türk devletlerinin görevidir. Bu dikkat edilmesi gereken husus son derece önemli ve mevcut konular içinde en ciddi olanıdır.

TANRı TÜRK'Ü KORUSUN VE YÜCELTSiN.
siyaset biliminde stratejik önemi:
“Orta Asya'ya sahip olan Avrasya'ya, Avras ya'ya sahip olan da dünyaya hükmeder.” sözüyle ifade edilen coğrafya.
çarptırılmanın fazla olduğu yer. yani Orta Asya değil, TÜRKISTAN. Türkistan yerine sürekli orta asya demek Türk adını silmeye çalışan kişilerin işidir. Türkistan neresidir diye sorulursa Asyanın ortası deriz o kadar.
türklerin anavatanı.
bozkır ve at kültürü ön plana çıkan özellikleri arasındadır.
anadolu ile olan kültürel bağların saymakla bitmeyeceği atayurt. bir çırpıda şunları yazdım:

http://www.yeraltitarih.c...luya-turk-kulturunde.html
Türklerin ilk yurdudur ( ötüken ).
Bir gün mutlaka görmek istediğimdir.
güncel Önemli Başlıklar