bugün

erzurum'un bir ilçesi. taşı oldukça ünlü ve pahalıdır. bu nedenle bana hediye edilen oltu taşlı kolyeyi hiç kullanmadım.
genelde tesbih yapımında kullanılan bir taştır. bir tesbihin oltu olup olmadığı şu şekilde anlaşılabilir. oltu taşı buğu tutar ve yanmaz.genelde gümüş süsleme yapılır oltu tesbihlere.
kurtuluş savaşı döneminde önce gürcü işgaline uğramış, sonra kısa süren ermeni işgaline kadarki dönemde yerel hükümetin kurulduğu ilçe. 1878-1918 arası süren rus egemenliği döneminde kars askeri valiliğine (oblast) bağlı ilçelerden biriymiş.
oltu taşından yapılan tesbihleri oldukça meşhurdur.
Taşı ve Cağ kebabının meşhur oldugu ilçe...Cağ kebabının asıl yeri Oltu'dur..Birde gidin Oltu'da yiyin..
ilçeye (erzurum/oltu) bağlı köyler:

-alatarla
-arıtaş
-aşağıçamlı
-aşağıkumlu
-ayvalı
-ayyıldız
-bahçecik
-bahçelikışla
-ballıca
-başaklı
-başbağlar
-çamlıbel
-çanakpınar
-çatak
-çatalsöğüt
-çayüstü
-çengelli
-dağdibi
-damarlıtaş
-demirtaş
-derebaşı
-dokuzdeğirmen
-duralar
-dutlu
-elmadüzü
-erdoğmuş
-esenyamaç
-gökçedere
-günlüce
-güryaprak
-güzelsu
-iğdeli
-inanmış
-inciköy
-ipekçayırı
-iriağaç
-kaleboğazı
-karataş
-kayaaltı
-kemerkaya
-konukseven
-küçükorucuk
-nüğürcük
-obayyayla
-orucuk
-özdere
-sağlıcak
-sarısaz
-şendurak
-subatuk
-süleymanlı
-sülünkaya
-tekeli
-toklu
-topkaynak
-toprakkale
-tutmaç
-tuzlaköy
-ünlükaya
-vişneli
-yarbaşı
-yaylaçayır
-yolboyu
-yukarıçamlı
-yukarıkumlu
"Oltu" ismi Kıpçaklar'ın bir boyunun adından gelmektedir. Ayrıca bu ad Dağıstan'ın güneyinde oturan Küçük Şirvan Bölgesi'nde bir kasaba ve küçük bir köye de verilen isimdir. 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Alp Arslan'ın komutanlarından Ebu'l-Kasım Erzurum yöresinde Saltuklu Beyliği'ni kurunca, 1080 tarihinde Emir Ahmet Oltu'yu işgal ederek Türklerin eline geçmesini sağlamıştır. 1878 Ayastefanos Antlaşması ile Oltu Rusya'ya bırakılmıştır. 1917 Bolşevik ihtilali ile Ruslar çekilirken burasını Ermeniler'e bırakmıştır. 1918 yılında işgalden kurtulmak amacıyla Oltu islam Komitesi kurulmuş ve 25 Mart 1918'de Ermeniler sınır dışı edilmiştir. Bu tarih Oltu' nun kurtuluşu olarak kutlanmaktadır. Kurtuluş mücadelesi sonrası kurulan Oltu Şura Hükümeti 17 Mayıs 1920' de Hatay'ın anavatana iltihaki gibi TBMM Hükümetine katılmıştır. 1926 yılında Oltu ilçe statüsüne kavuşmuştur.

ilçenin kara kehribar denilen Oltu taşı ve Cağ kebap'ı meşhurdur. Ayrıca bölge yeni bulgulara göre zümrüt madeni açısından zengindir ve çıkarılan zümrüte Oltu Zümrütü adı verilmektedir.

Türkiye'nin en eski camiisi Aslanpaşa camii , oltu kal'ası, tamrut harabeleri kertekler ve Livan'ın gözesi bunlardan birkaç tanesidir. Oltu'nun coğrafi tanımı ise; oltu ilçesi erzurum'un diğer kuzey ilçeleri gibi karadeniz bölgesindedir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1200 dür (rakımı) Oltu cayı vadisine kurulmuştur iklimi yazları ılkı havaya sahip kışları ise soğuk ve karlıdır ancak karadeniz ılımanlığından dolayı aşırı değildir. Endüşük sıcakılık -30 derecedir. Komşuları şenkaya yusufeli(artvin) olur narman tortum ve uzundere ilçeleriyle komşudur. Bulunduğu konum itibariyle doğu anadolu ile doğu karadeniz bölgelerin sınırını oluşturur. Toplam 2010 verilerine göre 65 tane köyü vardır. Ayrıca Oltu Erzurum'un en büyük ve en kalabalık nüfuslu ilçesi olup Erzurum'u Kars'a ve Ardahan'a ve Artvin'e bağlayan ana yol üzerindedir.

Ayrıca ilçe ulaşım, iklim, kültür, ekonomi gibi birçok yönden çevresine göre çok daha gelişmiş olduğundan göçlerde almıştır. Oltu'da çok sayıda Şenkaya, Narman, Olur, Tortum, Uzundere, Yusufeli, Ardahan, Artvin, Rize, Trabzon vs il ve ilçelerden vatandaşlarımız yaşamaktadır.
http://galeri.uludagsozluk.com/r/oltu-198726/
65 tane köye sahip olan erzurum ilçesi. 20 bine yakın şehir merkezi nüfusu vardır. taşıyla bilinir.
öğretmen ve öğrencinin bol olduğu erzurum ilçesi.
1995/4 tertip askerliğimi erzurum gezköy kışlasındaki bakım birliğimden buraya 5. direk destek takımına sürüldüğüm ilçe. oltu taşı diye bişey olmasın burası bildiğin köyden farkı olmaz.
22 bin merkez nüfusa sahip ortalama bir ilçe olsa da, diğer erzurum ilçelerine göre gelişmiş sayılmaktadır.
erzurum'un merkez ilçeler hariç en büyük ilçesi.

erzurum'a 115 km uzaklıkta.

görsel
Sempati beslediğim ilçelerden bir tanesidir.