bugün

özellikle ilkokul yıllarında yaşanan bir çiledir. nedir ki eğitsel kol? eğitsel kol çocuklara sorumluluk duygusunu aşılamak, sosyal yaşama hazırlamak ve grupla çalışmayı öğretmek amacıyla uygulanan bir sistemdir. burası işin zırvalık kısmıydı.

asıl olay şudur. bir gün öğretmen sınıfa gelir ve çocuklar sizi eğitsel kollara ayırıcam der. ahmet mehmet siz trafik kolu, ayşe tolga siz spor kolu, fatma deatly sizde hava gözlem kolu olun. hayatın o yaşta yeni bir anlam kazanmıştır. çok büyük bir sorumluluk yüklenmiştir omuzlarınıza. hava gözlem kolu. havayı gözlemeliyim. ya yağmur yağarsa benden habersiz. öğretmenim bana kızar, annem babam beni sevmez artık. sonra manyaklar gibi gökyüzüne bakmaya başlanır.

- fatma gördün mü şu bulutu? siyah bulut. kesin yağmur yağacak.
+ evet. hemen örtmenimize söleyelim.
- du bi dakika fatma. bak şu bulutta kalbe benziyor. benim kalbim,ben sana aşık oldum fatma..
+ örtmenimmm.. örtmenimmmm.. deatly bana edepsiz laflar etti..
* ne?? gel lan buraya, terbiyesiz ahlaksız seni. çatttttttt(tokat sesi)

sonradan jeton düşer. bu kol traştan. daha iyi bir kol bulmalıyım kendime. önce arkadaşlarla yer değiştirilmeye çalışılır. o da olmayınca öğretmene gidilir ve kol değiştirmek için ağlanır. araya veli sokulması en etkili silahtır.

yeşilay kolu... statü sahibi kollardan biridir. insanları zehirlerden kurtarma görevi bahşedilmiştir size. ilk iş evden başlarsınız.

- baba sen sigara mı içiyorsun? sigara içmeyin. içki hiç içmeyin..
+ peki oğlum canım oğ... lan lan!! bırak o şişeyi atma. allah gitti güzelim litrelik rakı. pencereden atılır mı lan o? ahanda hamdi beylerin arabasının üzerinde düşmüş... ulan senin ben.. çattttttt...

buda traş. lan hangi kola geçsem? dünyaya hizmet etmeliyim ben . trafik kolu, evet evet, trafik kolu benim olmalı.. örtmenim...

- amca.. amca.. az önce kırmızı ışıkta geçtiniz. gördüm ben sizi, plakanızı da aldım. sizi şikayet edecem.
+ sittir lan pijjj... çaaaaaaaaaaaaat.

ya okulu güzelleştirme kolu?

- müdür bey ben okulu güzelleştime kolu baş sorumlusuyum. okulumuzun basket potaları değiştirilmeli, sınıfların camları genişletilmelive okulda bedava çikolata dağıtılmalı..
+ çık lan dışarı! bi dahada kapı çalmadan içeri girme. çaaaaaaaat...

Tutumlu Olma Kolu nasıl acaba?

- ahmet paranı hep çikolatayla, simitle çarçur ediyosun. paranı biriktimeli ve değerlendirmelisin. sen değerlendiremiyosan ver bana bu işi ben yapayım.
+ örtenimmm!! deatly benden haraç istiyor.
* neaaaa?? gel lan buraya. çaaaaaaaaaaaaaaaaaaatt. yarın babanı çağır okula. çaaaaaaaaaaaaaattt.

hacı iyiden iyiye dayak delisi olduk bu okulda. lan yok mu şöyle sessiz sedasız bir kol?.. belkide ben yaratmalıyım..

- örtmenim ben kolumu değiştirmek istiyorum.
+ şimdi hangisine geçeceksin?
- kurma kolu olmaya karar verdim örtmenim.
"eğitsel kulüp" adı altında değiştirilmiş etkinliklerdir.
öğrencileri sosyalleştirmek, tanıştırmak ve ilgili kol ile ilgili geliştirmek adına yapılan ama amacına asla ulaşmayan, yoklama verilip çıkılan birer zaman kaybı olan kulüpler.
küçük yaştaki çocuklar için çok tehlikeli aktivitelerdir. bi keresinde sınıfta bi kavga çıktı ilkokul 1. sınıfta. öğretmen ne oldu diye sordu.

okan : ötmenim yemeğini ben yedircem diyom hayır diyo ( ağlamaklı)
örtmen : neden olm öyle bişi yapıyosun ?
okan : bu sınıfın beslenme kolu benim örtmenim ama :(

harbiden çocuklar etkileniyor. lütfen biri bunu durdursun
geçmişte kalmış bir detay: zira artık klup adını almıştır . klasik eğitsel kolların yanı sıra fotoğrafçılık ,meslek tanıtma, resim klubü , satranç klubü olarak çalışmalara devam edilemktedir. eski sistemden farkı öğrencilerin sosyal hizmet adı altında projeleri uygulamasıdır. veliler, okulun bulunduğu yerleişm yerinde ki gönüllü kişiler de bu projelr dahildir. lakin eski sistem ile yeni sistem birbirine karışmış şekilde uygulanmakta çorba vari bir şey ortaya çıkmaktadır. sözün kısası eğitsel kollar tarih olmuştur bir sonraki emre kadar. meb den duyurular.
düşünüyorum da eğer trafik kolu, kütüphanecilik kolu, müzik kolu,vs. gibi eğitsel kollar üzerinde daha çok durulabilseydi, trafik kazaları daha az, kurallara daha çok uyan, çok okuyan, kültürlü bir toplum olabilirdik. ancak eğitsel kollar bizim için "okullardaki eğitsel kol çilesi" olarak kaldığı sürece ne yaşıyorsak hak etmişizdir.
üç sene yesilay kolunda çalisilip içki içildigi, kütüpanecilik kolunda 2 sene geçirilip kitap okunmadigi düsünülürse pek de yararli olmayan gereksiz ögrenci çilesi.
havacılık kolu

- abicim ne iş yapacağız biz?
+ ne bilim lan? bari pencereleri açalımda sınıf havalansın.
kollar arasında bir türlü tercih yapamayıp 5 yıl üstüstüne kızılay kolu olması durumudur. bari bir işe yarasaydık be.
kitaplık kolu

+öğretmenim bana neden bu kolu uygun gördünüz?
-belki okumayı seversin diye evladım..
+dumur!..
hiç bir eğitsel tarafı, olmayan bir kol iştee.
bir de bunun okullardaki toplum hizmeti çilesi versiyonu vardır.

(bkz: toplum hizmeti)
bazı okullarda ısrarla başa kakılan, bazı okullarda ise protokolden ibaret olan organizasyonlar. hatta koldan çıkmış, adı klüp olarak değişmiştir.

(ben kütüphaneye gittiğimde neriman hocayla aramda geçmiştir. ben son toplantıda kütüphane bşk. yrd. seçilmişimdir.)

wolf: hocam klüple ilgili birşey var mı ?
neriman hoca: kütüphane haftası için pano hazırlanacak.
wolf: ne getireceğiz ? ne yapılacak ?
n.h.: klüp hallediyor.
wolf: iyi de başkan yardımcısı benim, niye haberim yok ?
n.h.: allah allah? bir kağıt bıraktı birkaç öğrenci.
(kağıda gözattım, kütüphane üyelikleri bile olmayan isimler gördüm, arkamı dönüp çıktım, sorumluluk almak zorunda kalmayacağımın dayanılmaz sevinciyle)

özetlenirse, bu klüptür koldur, iyi bir fikirdir fakat işleyiş bozuktur, berbattır. harcanmış denilebilir.
sadece öğrenciler için değil öğretmenler için de çile olan şeydir. kulüp adıyla değiştirildi ama içerik aynıdır. içerikte ise her şeyin (toplantılar ve karar alma gibi) öğrencilerin yapması gerekir. öğretmen ise sadece yol göstericidir. ama maalesef durum tam tersi olur. öğretmen denetim korkusuyla her şeyi kendi yapar. toplantıları düzenleyip evrakları kendi düzenler. halbuki kol veya yeni adıyla kulüp çalışması öğrencilere ait bir çalışmadır. öğrencinin sosyal etkinliklere katılması ve sosyalleşmesi amaçlanmıştır.
lisedeyken okula iki paket sigara ile gelen, her tenefüs sigara içmeye koşan arkadaşı el birliği ile yeşilay kolu başkanı yaptıktan sonra, bir çileden ziyade derslerden birazcık da olsa kaytarmak için * * icad edilmiş birşey olduğunu tamamen anladığım sistem.
hiç uğraşmadan direkt içlerinden birisine gönüllü üye olmanız hem o kolun başkanı olmanızı sağlar hem de dırdırı çekmemiş olursunuz o kadar..
kaldı ki hangisi olursanız olun bir şey yapmayacağınız için farketmez ne olduğu..
önemli olan başkanlık seçimleri..
30 kişilik sınıfta 20 tane eğitsel * kol olduğu için mutlaka birisine üye olunarak ortak olunan çile.
trafik kolu olana araba kullandırcaklarmış diye söylentiler çıkardı ortaya, herkes trafik kolu olcam diye birbirini yerdi... ilkyardım kolu vardı bir de, birine bir şey olunca açılın uleeayn ilkyardım yapacaaam derlerdi. sanki doktor pezemenkler... *
en büyüklerinden biri de tarafımdan çekilmiştir. zira ben kardeşlik koluydum. sevgili eğitim sistemimiz evrendeki en büyük ütopyayı bir eğitsel kola dönüştürmeyi başarmış, bana da bu kavramın gereklerini uygulamaya geçirme görevini uygun görmüştür. tamam 9 yaşımda 'toplumların kardeşliği' adında seminerler düzenlemiyordum, yaptığım kavga edenleri ayırmaktan ibaretti. ama bir düşünün 9 yaşında 2 tane terli velet ne anlar kardeşlikten barıştan.. herifler teneke kutuyla oynanan futbol liginde gol kralı şu anda kim konulu bir kavgaya tutuşmuşlar. bırak kardeşliği düşmanlık safhasından bile uzaklar manasız bir eğlence olarak görüyorlar bu dövüşü. bende de nasıl bir görev bilinci ve aşkı varsa nerde bir kavga olsa istemeye istemeye biterdim orda en temiz dayağı ben yerdim 'ayrılın' diye haykırırken.. suç bende sanki cia hıyar ne giriyorSun olaya 'ben kardeşlik koluyum' diye bağırarak. bir köşede yaz kavga edenleri..
ne kadar bilimsel gelişmeler olduğunun şüpheli olduğu bir ülkede bilim teknik koluna girip, bir dönem boyunca çekilen çiledir.. zira, işlevi, dünya daki bilimsel gelişmelerin haberlerini toplayıp, sınıf panolarına asmaktan öteye geçememiştir..
Her sene eğitsel kol adına yapılan çalışmalardan not alacağımız söylenir ama hiç uygulanmaz.Özde değil sözde olmaktan çıkamamıştır.
okuldan okula yani özel okuldan devlet okuluna değişen sosyalleştirme aktivitesi.
garip tesadüfler yumağı da olabilir. okulun en sikko kollarından biri olan yeşilay kolu başkanı olaraktan, lise sonda ders zamanı içki içerken müdür muavini tarafından yakalanmam gibi. eğitsel kollar=bütünsel çile olmasa, ne diye ekşın yapayım ya. ben de insanım.
vakıf kolu olduğunuzda yaşamayacağınız çiledir. hep vakıf kolu üyesi olurdum bir kere bile en ufak icraat görmedim. dur dur hafızamı zorlayıp hatırladım şimdi. bir kere toplantı yapmıştık. daha doğrusu birileri laf olsun diye birşeyler anlatıyordu, bizde zorla dinlemekle yükümlüydük. toplantı sayesinde derse girmemiştik. evet efendim olurda birgün bir ilkokul öğrencisi uuser olursa vasiyetim bu entry'i okumasıdır.
pek işlevi olmayan kollara girerek atlatılabilecek çiledir. misal ben hep kütüphane kolu olurdum ama okulumuzda kütüphane yoktu.