bugün

safkan bir türk soyu.altınordu devletinin yıkılmasının ardından nogay hanlığı kurulmuş fakat rusya tarafından parçalanmıştır...ruslar diğer hanlıklara yaptıkları gibi nogaylara karşı da çok zalim davranmışlardır...
yok epeydir ortalıklarda...
hayatımda daha önce hiç duymadığım, sağır oda sayesinde öğrendiğim erkek ismi. *
(bkz: nogay kirimli)
komşumuzun biricik oğlunun ismi ilk kez o zaman duydum çok garip gelmişti.
(bkz: nogayca)
izleyin bir yerlerinizde birşeyler hareket edecektir.

not:videonun başındaki dernek videoyu koymuş başka yerde de bulamadım. ne o dernek ne de izleyenler yanlış anlamasın. ben müzikal açıdan buraya koydum.

http://youtu.be/JfR-tSmfn7Q
Bulundukları başlıca şehirler : Rusya Federasyonuna bağlı Astarhan, Terek, Kızılyar, Açıkulak, Perekop, Çelyabinsk; Bulgaristan'ın Şumnu, Dobruca ve Türkiye'nin Ankara -Polatlı, Şereflikoçhisar, Konya-Kulu, istanbul, Osmaniye, Adana, Çorum, Eskişehir, Bursa, Kütahya, Gaziantep, Isparta-Senirkent şehirlerinde yaşamaktadırlar.Siyasi ve idari konumları : Bulundukları ülkenin idari yapısına uymaktadırlar.

Tarihçe
Türk tarihinde Nogay sözüne ilk olarak Altınordu devletinde rastlanır. Nogay Han , üstün kabiliyeti , büyük teşkilatçılığı sayesinde Altınordu devletinin en yüksek mevkilerine çıkmış; Nogay Han'a tabi Türk toplulukları da onun adını almışlardır.Nogaylar, 13. yüzyıla kadar, Deşt-i Kıpçak'ta ( Kıpçak çölünde ) göçebe hayatı yaşadılar. Birleşik bir hayat süren Nogaylar çeşitli sebeplerden dolayı daha sonra dağıldılar. Bir kısmı mekan değiştirirken, kalabalık bir kısmı diğer Türk boyları arasında eridiler.

Bugünkü Durum
Erimeden günümüze kadar kalan Nogaylar; Hazar bozkırında, Kuzey Kafkasya'da, Kırım'da, idil-Ural havzasında, Batı Türkistan'da ve Litvanya'da, Dobruca'da, Deliorman bölgesinde ve Türkiye'de yaşamaktadırlar.

1) Hazar Bozkırı Nogayları : Aşağı itil'in geniş deltasında Astarhan çevresindeki köy ve kasabalarda, Kalmukya'nın güney kesimine düşen Kuma Çayının kuzey yöresinde bulunurlar. Kendi ağızlarını unuttukları için Kazanlı diye de adlandırılırlar. Buradaki başlıca toplulukları "Karaağaçlar ( Karagaş)" ve Kundurlardır.

2) Kuzey Kafkasya Nogayları : Kafkasya'da beş bölgede yer alırlar. Dağıstan'ın Kuma ile Terek akarsuları arasında kendi adlarıyla anılan bozkırda, özellikle Kızılyar yöresinde, Hasavyurt ve Açıkulak kazalarında kalabalık bir topluluk halinde bulunurlar.

3) Kırım Nogayları : Nogaylar Kırım yarımadasının kuzeyindeki ovalık alan ile dağlık kesimin kuzey eteklerinde, Perekop kasabası çevresinde , kuzeydoğuda Azak denizine dökülen çaylar (Tolmak, Bedri vb.) boyunda yaşamaktadırlar.

4) idil-Ural Havzası Nogayları : Burada Tatarlar arasındaki "Nogaylar (Nagaybaklar)", küçük bir etnik topluluktur. Günümüzde Başkurdistan'da ve Başkurdistan'ın kuzeydoğu komşusu Çelyabinsk Vilâyetinin Yukarı Ural çevresinde yaşamaktadırlar. Nogaybaklar, Kuzey (Kıpçak) Türkçesinin Başkurt unsurlarının da karıştığı Tatar ağzıyla konuşurlar. Hristiyanlığın Ortodoks mezhebindendirler. Başkurdistan'daki Nogaylar, Kuzey Türkçesi'nin Başkurt ağzıyla konuşurlar.

5) Batı Türkistan (Kazakistan) Nogayları : Bu büyük bölgenin Kazaklar arasındaki Nogaylar'ı, onların boy düzeninde , Orta ve Kiçi ( Küçük ) cüzlerde bulunurlar. Orta cüzdekiler, şecereye göre , Kongırat kolunun Camanbay'ından gelirler. Buradaki Nogay'dan da Satıbaldı, Tokas, Şahan uruklarının ataları çıkmıştır. Kazakistan'daki Nogay obaları, şimdi Kızılorda tümeninin Canga-Korgan yöresinde yaşamaktadırlar. Hepsi Kuzey Türkçesinin Kazak ağzıyla konuşurlar.

6) Kırgızistan Nogayları : Kırgızlar arasındaki boy düzeninde Ön-Kol'a bağlı Çirik boyunun "Nogay" adlı bir oymağı vardır. Onlar, Kuzey Türkçesi'nin Kırgız ağzıyla konuşurlar.

7) Litvanya Nogayları : Polonya'nın kuzeyinde ve Baltık denizinin doğu yanında yer alan bölgede yaşarlar. Burada yaşayan Nogaylar'a "Litvanya Tatarlar"ı da denir. Buradaki Nogaylar sadece dinlerini (islâm) muhafaza edebilmişlerdir.

http://www.ozturkler.com/data/0008/0008_20.htm
kazakistan'da kazakların tatarlara verdiği isim lakin asıl nogaylar kırım ve dağıstan bölgesinde yaşarlar.
dombra adında bir telli çalgı eşliğinde gırtkak türküsü ( throat sing ) söylerler.
genelde tatarlarla karıştırılan bir türk boyu.

edit: nogayların zaten tatarların bir kolu olduğu da söyleniyor. bilemedim bak şimdi. *
http://www.youtube.com/watch?v=Bn5l8XdokZ0

dombra adı verilen yöresel saz ile çalınan marşları insanı derinden etkiler.
(bkz: nogay el)
çok güzel türküleri olan türk boyu.
dedem rusların kökenlerini anlatıyor.

http://youtu.be/4_v1nUo0Tvo

anladığım kadarıyla diyor ki

rusu tırmanglasan ondan tatar çıkar tatarı tırrmanglasan ondan türük çıkar türükü tırmanglasan ondan nuh aleisselam, adem çıkar.
(bkz: dombıra)
istanbul'un çatalca ilçesi'nin izzetin köyü'nün tamamı nogaylardan oluşmaktadır. ayrıca istabul şehremini'de yaşayan çok nogay torunları görülür.
Arslanbek Sultanbekov ozanı barındıran türk boyu.
kelime anlamı "uçan kurt" olan günümüzde de varlılığını sürdüren türk boyu.
gaylari içlerinde barındırmayan türk boyu.
(bkz: no gay)
1939 yılından itibaren sscb nüfus sayımlarında nogay'lardan söz edilmemiştir.
gay'lere hayır diyen tek millet... önlerinde saygıyla eğiliyorum.
150 yıldan daha uzun bir süre bağımsız olmuşlardır . işgalden sonra 3 'e bölünmüşlrdir.
600 bin Nogay türkiyeye göç etmiştir ve burda kendi gelenek göreneklerini dillerini devam ettirmeye çalışmaktadırlar.
bir zamanların yüzde yüz safkan olan türk milleti.
şimdilerde durum nedir bilinmiyor.
(#16498074) günümüzde benliğini koruyabilen nadir küçük türk boylarından biridir. benlikten kastım gelenek-görenek. fakat kiril alfabesi kullandıklarını hatırlıyorum.