bugün

dünyada hiçbirşeyin anlamı ve önemi olmadığını savunan görüş. geleneksel değerlerin, inançların, yaşamın, kısacası evrende olup biten bütün olayların aslında hiçbir nesnel temeli olmadığını, varoluşun anlamsızlığını ve yararsızlığını savunan görüş.
(bkz: friedrich nietzsche)
fight club filminde en şahane biçimde işlendiğini düşündüğüm felsefe.
hiççilik
(bkz: hiccilik)
Turgenyev in babalar ve ogullar romaninda inanilmaz bicimde beyne entegre edilen hic bir otoriteyi tanimamayi ilke edinmis dusunce.
(bkz: turgenyev vs dostoyevski)
üstadı için (bkz: albert camus)
Hayatın kendisini en saf haliyle görebilmeyi sağlayan düşünce sistemi.
Akıl yoluyla ulaşılabilecek son nokta.
insanin dogasi geregi herseyi anlama cabasi icinde kendini kaybedip yasamin guzelligini gormemeye baslamasi sonucu olusan durum. yasamin anlami icin bilimsel pain of salvation grubunun beadli albümü incelenebilir ve asagidaki site incelenebilir.

http://www.painofsalvation.com/be/
Varolan değerleri, insanın bireysel gelişimini engellediği için reddeden bireyci düşünce akımı
ahlaki değerlere, etik değerlere, geleneklere-göreneklere, devlete kısacası her boka başkaldıran bir akım olduğundan genellikle 15-18 yaşlarındaki gençlerin -herşeye başkaldırma isteğiyle yanıp kavruldukları için- destekledikleri bir akımdır. ama sistem zamanla körelttiğinden nihilizmin yerini kapitalizm alır.
hiççilik hiçbir sey yoktur olsa bile bilinemez bilinse bile baskalarına aktarılamaz.
nietzsche'ye göre, yeni değerler ortaya koyamayan sürü insanının eninde sonunda kendini içinde bulacağı durum. (bkz: decadence)
var olmanın dayanılmaz ağırlığını kaldırabilmek için gereklidir insana. ne fazlasını benimsemelidir, ne de çok azını. uygun şekillerde bünyeye aktarıldığı vakit pek çok konuda hafifletici nedenler sunar ortaya. ayrıca postmodernizmin de en önemli unsurudur; sorgulanmayacak düzeyde olan şeylere ironik bir bakış açısı sağlayarak kendi içinde metaforlar oluşturmasını sağlar.
özellikle ikinci dünya savaşından sonra avrupa toplumlarını etkisi altına alan dünya görüşü. Modernizmin insanlık üzerindeki yıkıcı etkisini gören toplumlar ahlaki değerlerini, inançlarını, toplumsal bağlarını ve alışkanlıklarını sorgulamaya başladılar.
nihilizm sözcüğündeki "nihil", varlığın olumsuz karşıtı anlamında değildir ama öncelikle bir hiçlik değerini ifade eder. yaşam inkar edildiği, değersiz kılındığı ölçüde bir hiçlik değeri kazanır. şu halde nihilizm, ilk anlamı içinde ve temelinde şudur: yaşamın hiçlik değerini alması, yaşama bu hiçlik değerini veren üstün değerler kurmacası, kendini bu üstün değerler içinde ifade eden hiçlik istenci. ikinci ve daha çok kullanılan anlamında ise nihilizm bir istenci değil bir tepkiyi ifade eder. burada artık üstün değerler adına yaşamın değersizleştirilmesi, özellikle üstün değerlerin değersizleştirilmesi söz konusudur. değersizleştirme, artık yaşamın hiçlik değerini alması anlamına gelmez; değerlerin, üstün değerlerin hiçliği anlamına gelir. birinci anlam olumsuz nihilizmken ikinci anlam tepkisel bir nihilizmdir.
(bkz: turgenyev)
(bkz: bazarov)
Nihilizm siyasal açıdan her türlü siyasal düzeni yadsıyan görüşleri dile getirdiği gibi törebilimsel açıdan her türlü törebilim kurallarını ve değerlerini yadsıyan görüşleri ve bilgi bilimsel açıdan her türlü bilgiyi ve bilgilenme olanağını yadsıyan görüşleri dile getirir.

Nihilizm temelde estatizmin bütün biçimlerini yadsır, yararcılığı ve bilimsel usçuluğu savunur. Toplumsal bilimleri ve klasik felsefe sistemlerini bütünüyle reddeder. Yalın olgucu ve maddeci bir tutumla yerleşik toplumsal düzene baş kaldırmayı temsil eder, devlet, kilise, ya da aile otoritesine karşı çıkar. Yalnızca bilimsel doğruları temel alır, ancak bilimin toplumsal sorunlarının üstesinden gelebileceğini ve bütün kötülüklerin cehaletten kaynaklandığını kabul eder.

Nihilist düşünce Ludwig Feverbach, Charles Darwin, Henry Buckle ve Herbert Spencer gibi düşünürlerin etkisinde kalmıştır. insanın beden ve ruhtan oluşan dualist bir yapısı olduğunu reddettiği için kilisenin şiddetli tepkisine yol açmıştır.
uzerinde dusunulmesi gereken bir konudur. neyin gercek neyin hayal oldugunu nerden bildigimizi ve gercekk nediri sorgulatır bize ya yasadıgımız hersey sabah uyanınca yok oluverecekse veya zaten biz bile hic yoksak dusuncesini aklımıza getiren felsefedir. bi saniye bunu dusunun ya kasık yoksa*
nietzche'nin nihilist felsefeyi oluştururken ki ilhamlarından en önemlisinin arthur schopenhauer olduğunu ve daha sonra schopenhauer felsefininin ilkelerini şiddetle eleştirmesine rağmen temel olarak schopenhauer'dan özellikle hayata bakış ve ahlak felsefesi bakımından büyük ölçüde etkilendiğini ilk başta kabul etmek gerekir.

tamam nietzche'ye ve varlığa yaklaşım metoduna saygı duyarım ama benim için aforizmalar filozofundan öteye gitmez.bu yüzden gerçek cevher nietzche'nin öğretmeni olan schopenhauer'dadır ve nihilizmi iyi anlamak isteniyorsa ilk başta schopenhauer'a bir göz atmakta yarar vardır. lakin bana göre adı nietzche kadar duyulmamasına rağmen schopenhauer, varlığa getirdiği kendine özgü açılımlarla nietzche'den kat kat üstün bir filozoftur ama hakkı yenmiştir..
(popüler kültürde) ergenlik dönemi gençlerinin kafa yordugu akim. biraz büyüyünce binbir türlü dertle ugrasir hayati sorgulayacak zamani kalmaz insanin.
Nietzsche okumus populer underground 21. yüzyıl prozac gençliği tarafından popularize olan ve cogu zaman yanlış anlaşılan bir düşünce akımı. yapılan yada yapılacak şeylerin hiçbirşey oldugu gercegi nihilist bir insanı hiçbirşey yapmamaya yöneltmez. nihilist insanı kalıplaştırmadan, bu ögretiyi dogru bir şekilde anlayan yada ögreti hakkında bilgisi olmayıp bu şekilde yaşayan insanlar, hayat anlamsızdır diyip herşeyi birkenara atmazlar. hayat anlamsızdır yaptıklarım anlamsızdır ancak anlamsız olması yapmamam anlamına gelmez düşüncesi hakimdir. bu açıdan, yapıyorum ama anlamsız oldugunu biliyorum cümlesi nihilizm'i dogru olarak tanımlayabilir.
Nihilizm duşunsel olarak degil varliksal olarak hicbirşeyin olmadigini savundugundan 'hicbirşeye inanmamak' degil, ' varlik olarak kabul ettigimiz şeylerin aslinda (muhtemelen) olmadiklarini ' savunan duşuncedir, zaten bundan sonra varligin olup olmadigina şupheyle yaklaşanlar yukarida da belirtilen ' uzerinde anlaşabilecegimiz bir gercek yoktur ' diyip işin icinden cikarlar. bugun ornegin uzerinde "bu iyidir" diye kesin bir saptama yapabilecegimiz hicbirşeyin olmadigini nihilistler herşey icin gecerli oldugunu savunurlar, yani bu kirmizidir onermesinin bile kişiden kişiye degişecegini savunurlar. (bu karedir onermesinin herkese gore degişken olacagini savunmazlar cunku daha once de bahsettigim gibi matematiksel olarak ispatlanacak şeyler uzerinde degil varligin aslinda olmadigini savunur bu insanlar)
genel-geçer bir gerçeğin olmadığını savunurlar. zira gerçeğe giden yol bir doğru şeklinde değildir. gerçek bizzat bir eğridir. hatta bir de değil, bir çok eğridir.
zannedildiği gibi varolan herşeyi reddetmek bir hiç olarak görmek değil, sorgusuz sualsiz bütün insanlara dayatılan geleneksel değerleri dışlayan bir ekoldür. nietzche' nin nihilizmi " en yüce değerlerin kendini değersizleştirmesi anlamında geleneksel değerlerden ve bunların çöküşünün yarattığı bunalımdan kurtulma çabasıdır." * çünkü nietzche ye göre doğru değerler tek değildir, sorgulanmadan kabullenilmiş her türlü fikir sonunda bunalımı getirir. nihilizm ise bu bunalımdan kurtulma çabasını da içine alan bir süreci ifade eder.