neva 

/ 2
kapat

1. türk müziğinde bir makam. Neva makamı basit makamlardan olup, Durağı Dügah perdesidir. Seyri inici çıkıcı olan makamın dizisi ise Yerinde uşşak dörtlüsüne, Neva perdesinde bir rast beşlisinin eklenmesiyle meydana gelir. Güçlüsü aynı adı taşıyan perdenin adı Neva'dır. Rast perdesiyle yeden alır. Donanımları ise Si bemol ve fadiyezdir. Makamın Özelliği: Neva makamı parlak bir makam değildir. Genişleme seslerinin fazlaca kullanılmadığı bu makamda, inici seyir yapılırken Fa bakiyye diyez (Evc) perdesi, bekar hale getirilerek Acem perdesi haline gelir. Neva üzerinde bu şekilde inici bir Bûselik Beşlisi meydana gelmiş olur.
    #344519 (JuanSebastianVeron, 14.06.2006 11:14)
  2. taksim'de lıkır lıkır içilebilesi bir mekan.
    #344561 (sally, 14.06.2006 11:36)
  3. ılgın olut'un biyografik özellik taşıyan kitabı...Okunması şiddetle tavsiye olunur
    (bkz: bir kitap okudum hayatım değişti)
    #346573 (alem, 15.06.2006 00:05)
  4. güzel bir kız ismi..
    #346597 (atan alir spor, 15.06.2006 00:19)
  5. (bkz: nevada)
    #346660 (atan alir spor, 15.06.2006 00:48)
  6. bir dönem Karavan eşrafının çokça takıldığı taksim deki güzel mekan. Bu eşraf birbirlerine "susssss" işaretleriyle durumu örtbas ederlerdi.

(bkz: kendimden biliyorum)
    #677523 (BlindGuardian, 29.09.2006 16:43)
  7. istiklal caddesinde, bir dönem ucuz biraları sayesinde çok iyi iş yapan mekan
    #821641 (celibon, 06.11.2006 13:08)
  8. türk musikisinde re perdesine denk gelen yani dügah perdesine verilen isim. ayrıca çok hoş bir kız ismi.
    #950461 (tosun burada da hizmetinizde, 04.12.2006 22:41)
  9. okurken sık aralıklarla yazarına küfür edeceğiniz başarılı kitap, roman görünümlü otobiyografi.
    özellikle erkeklerin okurken özeleştiri yapacakları kesin. bu can yakabilir. çünkü insan bencilliğinin* bu yönünü* gösteren bir şey olmazsa görmek çok zordur ve bu kitap bizi tam olarak o bencilliğin en karanlık yerine gömüyor. o karanlıkta kaybolmak bile olası. ama o siyah örtüyü üzerinden atanlar, daha iyi insanlar oluyorlar.

ve son olarak;
    keşke o olanlar yaşanmasaydı da bizde bu kitaptan mahrum kalsaydık.
    #1169014 (amoresperros, 17.01.2007 21:06)
  10. cerrahpaşa tıp fakültesi ve boğaziçi'nin uçaksavar yurt ortamını ve arkadaşlıkları çok hüzünlü bir aşk hikayesi ile birlikte kanımca çok güzel anlatan ılgın olut romanı.

ilgın olut, 1969 yılında izmir'de doğdu. bornova anadolu lisesi'ni bitirdikten sonra, cerrahpaşa ingilizce tıp fakültesi'nden mezun oldu. hacettepe üniversitesi tıp fakültesi'nde infeksiyon hastalıkları ve klinik maikrobiyoloji ihtisası yaptı. halen izmir'de bir eğitim hastanesinde çalışmaktadır ve roman projelerine devam etmektedir. 2001 yılında yüzleri arayan adam isimli bir romanı daha yayınlanmıştır...
    #1779356 (wolfgang, 17.06.2007 03:43)
  11. hatırladığımda dahi tüylerimi diken diken eden bir kitap. (bkz: ılgın olut) üniversite yıllarında neva isimli güzel bir kıza aşık oluyor. ilişkileri zamanla farklı boyutlar kazanıyor, aynı evde yaşıyorlar. kız çok masum, çok kibar, olgun, kısacası herkesin çok beğendiği bir kız. ılgın bu kızı hayatına sokmak için çok uğraşıyor. neva'yı çok seviyor, neva'da onu... ılgın zamanla neva'nın geçmişini araştırıyor ve incir çekirdeğini doldurmayan sebeplerden dolayı onu kıskanıyor. geçmişiyle yargılıyor kızı, üstelik kızın "geçmiş" denilebilecek bir geçmişi olmamasına rağmen. hem de tam evlilik arifesinde yapıyor bunu. fakat neva her zamanki soğukkanlılığıyla ona hiç cevap vermiyor. kızmıyor ona, alttan alıyor, gönlünü almaya çalışıyor sevdiği adamın. lgın her kavgalarında onun aşağılık biri olduğunu vurguluyor ve neva'yı çıkmaza sürüklüyor. ve tam evlenecekken, evlerinin eşyalarını almaya başlamışken ılgın ayrılmaya kara veriyor neva'dan. acımasız sözlerini gene vuruyor neva'nın yüzüne, neva ilk defa konuşuyor ve canın ne kadar yandığından bahsediyor ağlamaklı gözlerle. ılgın ilk defa bu şekilde görüyor neva'yı. o, bu şaşkınlık içindeyken neva koşarak evin camını açıyor ve atlayarak intihar ediyor.

yazar kitabın sonuna neva hakkındaki pişmanlıklarını anlatan bir yazı da eklemiştir. türk filmlerine konu olabilecek gerçek bir hikayedir. gerçeklik payı düşünüldüğünde yazardan nefret etme sebebi olan kitaptır.
    #2031329 (maxsimus17, 29.07.2007 10:34)
  12. trt nin rekortmen dizisi bizim evin halleri nde ki karakterlerden biri. ağlak, aşk budalası bir kız.
    #2031344 (ruhunla sev, 29.07.2007 10:38)
  13. müziklerinde iş olmayan az biraz yerin altında ucuz biralarıyla müşteri toplayan istiklalde bir yer.
    #2132168 (selsuyuna, 14.08.2007 17:38)
  14. ses, nağme, sada, makam, ahenk anlamlarına gelen garip isim.
    #2666415 (stalker, 05.12.2007 22:02)
  15. never'ı okuyuş şeklimdir*.
    şarkılarda uzatılması kulağa garip gelse de, biraz sonra güzel bir ses ortaya çıkar.
    #2666438 (prisoner, 05.12.2007 22:06)
  16. utta re teli.
    #2667988 (sally, 06.12.2007 08:44)
  17. ılgın olutun mükemmel, sanat kaygısı güdülmeden yazılmış olan romanı. hayatın aslında 'ufak sorunlarla baş etmek'ten ibaret olmadığını, aşkı bulunca kaybetmenin ne kadar yersiz olduğunu hatırlatan bir kitap.*
    #2920950 (good devil, 30.01.2008 19:35)
  18. klasik türk müziğinde yegah(pes re) sesinin oktavına denk gelen sestir.
    ayrıca * suskunlar'ın anahtar sözcüklerindendir.
    #2944956 (stalker, 03.02.2008 22:24)
  19. klasik türk musıkisiyle tedavide; kötü fikirleri kovduğu, ferahlık ve sevinç hissi verdiği, kalça ve bel ağrılarına ve kadın hastalıklarına iyi geldiği söylenir.
    #3109541 (kalliope, 08.03.2008 02:48 ~ 25.05.2009 17:46)
  20. okuyunca yazardan nefret ettiren kitaptır, kitap ne kadar güzelse, baş kahraman o kadar bencil, o kadar çirkin, o kadar kördür. son sayfaları küfrederek okunur, sinirine engel olamaz insan...

--spoiler--
    sonra google da ufak bir araştırma yapılır, ve öğrenilir ki başka türlüymüş bazı şeyler. kız intihar etmemiş mesela, adı neva değilmiş, şu an evliymiş bir başkasıyla, ve bu ılgın bey geceleri evinin etrafında elinde kanyak şişesiyle gezermiş vs..
    peki değiştirdi mi bu yazar hakkındaki fikirlerimizi?
    acımıyorum malesef, hayır.
    --spoiler--
    #3513591 (pelvis, 09.06.2008 01:41)
  21. an itibariyle yeni fiyat tarifesi;

33 cl. bira -> 2 ytl
    50 cl. bira -> 2.75 ytl
    efes şişe bira -> 3.50 ytl
    votka -> 3.50 ytl
    votka&enerji-> 5 ytl
    rakı -> 4 ytl
    cin -> 5 ytl
    tekila -> 3.50 ytl
    şarap -> 5 ytl
    sex on the beach (şişe) -> 30 ytl

...

ayrıca buraya 4 mbps * sınırsız internet bağlantısı getirilmiştir, laptopunu kapan, yeni trend çılgın download partilerine katılmaktadır. çok yakında da, laptopsuz müşterilere masaüstü bilgisayar hizmeti verilecekmiş!

efendim ilk duyduğumda benim de ağzım sulandıydı, ağa camiinin karşı sokağında (sadri alışık sokak) karakolu geçince sağda bulunmaktadır. valla bi bakmak lazım...
    #4276090 (barko, 24.11.2008 21:49)
  22. hem esas oğlandan hemde esas kızdan nefret ettiren kitap.kardeşim adam bencil,maço kısaca karaktersizin teki.zamanında yemediği b.k kalmamış, ama sanki sütten çıkmış ak kaşık gibi, sürekli kızın geçmişini araştırıp *ağzına s.ç.yo. hadi bu zibidiyi geçtik.aşk bir insanın gözünü bu kadar mı kör eder.adam bütün hakareti ediyor, kızın sesi çıkmıyor.başlarım ben böyle aşka.okurken sinirlenmek ve küfretmek istiyorsanız okunması gereken bir kitap.
    #4893303 (hiyarli baba, 21.03.2009 01:28)
  23. ılgın olut' tan nefret edilmesine neden olan kitap. bir dönem yazarın isteğiyle basımı durdurulurken, baskının durdurulmasından zannediyorum ki bir veya iki sene sonra yeniden basılmaya başlanmış. yazarın hayatının bir kesitini anlattığı söyleniyor; ancak ben yine de özellikle finalin gerçek olmadığına inanmak istiyorum.
    #5031222 (the faerie queene, 13.04.2009 12:55)
  24. Lanet olası geçmişin yüzüme defalarca çarpıldığı ama herşeye rağmen ağlayarak da olsa, sinir krizi geçirerek de olsa okuduğum kitap.. Yaşayan eğer gerçekten Ilgın Olut ise kesinlikle ve kesinlikle adını bile duymak istemem.

Kitabı okudukça kaçmaya çalıştığım, kurtulmaya çalıştığım ilişkimin eski sevgilimin hayaletleri sardı etrafımı.. Böyle insanlar olmamalı hayatta. Kendilerine verilen sevgiyi bir kenara itip, yaşanmışlıklardan dolayı karşılarındaki insanın sevgisini, duygularını hiçe sayan insanlar olmamalı.

Kitap okunmamalı, ya da okunmalı bilmiyorum.. ama yaşanmamalı kesinlikle olmamalı. ****

itiraf editi: Tamam kabul kitap güzel ama yaşanmışlıklarla birleşince can yakmanın ötesinde bir etki bırakıyor. Ve umarım ki sonu o şekilde bitmemiştir.

Bir yorum:

--spoiler--
    ben ılgın olut la Bandırma'da doktorluk yaptığı zamanda tanıştım.Neva karekterindeki bayan gerçekten intihar etmiştir.daha sonrasında tedavi görüp hayatına Bursa'da devam ediyormuş.Ilgın bey infeksiyon uzmanlığı yapıyordu.Onu arkadaşım kitabevinde tanıdım kendisiyle çok karşılaşmak istedim 2.kitabından sonra ve yüzyüze geldiğimde pişman olmadım desem yalan olur.Karşımda dimdik biri bulacağımı sanmıştım çok silik sıradan biriyle karşılaştım belkide yaptıklarından pişmandır.Pişman olsa iyi olur ayrıca
    --spoiler--
    #5042880 (Zephyra, 15.04.2009 11:04 ~ 11:29)
  25. zephyra yolladı bana bu kitabı birkaç gün önce, taa bursa'dan, güzel bir mektupla birlikte. ona neler anımsattığını, neler hatırlattığını bilerek okudum.

fakat bunu çekinmeden söyleyebilirim ki o lanet ılgın bendim işte. 4 yıl önceki halim. 4 yıl önce yaptıklarım, kendi hayatımı ve başkasının hayatını cehenneme çeviren ben. birebir aynı şeyler, birebir.

insan soruyor sözlük. tıpkı o lanet ılgın gibi, her detayı, her ayrıntıyı bilmek istiyor. bunları bilmek ne işe yarıyor peki? geceleri uyuyamıyorsunuz, gözünüzü her kapattığınızda hayaller kurup, bazı şeyleri canlandırıyorsunuz.

bu bir hastalık, bu bir salaklık, bu bir lanet. bir insanın kendine ve karşısındaki insana yapabileceği en büyük haksızlıklardan biri. ama her şey geride kalıyor. her şey akıyor sözlük.

bu kitapta kendimden çok fazla şey buldum. fark ettim ki ben çok fazla akıllanmışım, çok fazla büyümüşüm, olgunlaşmışım. koca bir adam olmuşum artık.

herkes bir neva'ya sahip olur birgün. sadece bayan olarak düşünmeyin bunu. her kadın da bir ılgın'a sahip olabilir. ama elinizde tutabilmenizdir önemli olan. kendinizi törpüleyebilmeniz ve mücadele etmeniz.

ben çok mücadele ettim ve yıllar önce başardım bunu. şimdi bu sebeple daha olgun ve güçlüyüm. insanın yaşadığı her ilişki mutlaka bir şeyler katıyor geleceğe dair. olumlu bir şeyler. geçmişe dönüp hayıflanmak değil gerçek aşk ve mantık, geçmişe bakıp korkmak hiç değil. bir şeyler öğrenebildiyseniz eğer, boşuna yaşamamışsınızdır.

umarım hiçkimse ama hiçkimse o denli sevdiği bir insana o şekilde davranıp, romanın sonundaki gibi hazin bir son içinde bulmaz. ölüm, tüm sevdiklerimizin bize pamuk ipliğiyle bağlı olduğunun en büyük kanıtı.

birilerinin mutlaka ölmesi mi gerekir? yaşarken öldüğü yetmezmiş gibi..
    #5065140 (tabuttamenemenyapanimam, 19.04.2009 11:28)
/ 2
Copyright © 2009 - uludağ sözlük

neva başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. neva ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu neva nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about neva. Copyrights of the articles are belong to their authors.