bugün

Hıristiyanların isa'nın doğuşu olarak kutladığı Noel bayramı, çok eski Türklerin yeniden doğuş bayramıdır. Türklerin, tek Tanrılı dinlere girmesinden önceki inançlarına göre,
yeryüzünün tam ortasında bir akçam ağacı bulunuyor. Buna hayat ağacı diyorlar. Bu ağacı, motif olarak bizim bütün halı, kilim ve işlemelerimizde görebiliriz. Türklerde güneş çok önemli. inançlarına göre gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 22 Aralık'ta gece gündüzle savaşıyor. Uzun bir savaştan sonra gün geceyi yenerek zafer kazanıyor.
işte bu güneşin zaferini, yeniden doğuşu, Türkler büyük şenliklerle akçam ağacı altında kutluyorlar. Güneşinyeniden doğuşu, bir yeni doğum olarak algılanıyor. Bayramın adı
NARDUGAN... (nar = güneş,tugan, dugan = doğan) Doğan güneş. Güneşi geri verdi diye Tanrı Ülgen'e dualar ediyorlar. Duaları Tanrıya gitsin diye ağacın altına hediyeler koyuyorlar, dallarına bantlar bağlayarak o yıl için dilekler diliyorlar Tanrıdan.
Bu bayram için, evler temizleniyor. Güzel giysiler giyiliyor. Ağacın etrafında şarkılar söyleyip oyunlar oynuyorlar. Yaşlılar, büyük babalar, nineler ziyaret ediliyor, aileler bir araya gelerek birlikte yiyip içiyorlar. Yedikleri; yaş ve kuru meyveler, özel yemek ve şekerleme. Bayram, aile ve dostlar bir araya gelerek kutlanırsa ömür çoğalır, uğur gelirmiş. Akçam ağacı yalnız Orta Asya'da yetişiyormuş. Filistin'de bu ağacı bilmezlermiş. bu yüzden bu olayın Türklerden Hıristiyanlara geçtiği ve bunu
da Hunların Avrupa'ya gelişlerinden sonra onlardan görerek aldıkları söyleniyor.
isa'nın doğumu ile hiç ilgisi yok. "Doğum,güneşin yeniden doğuşu" *
noel'in atası. islâmiyet öncesi türk kültürünün dünyaya mirası. kimi arap özentisi yobaz tayfa erbabının "gâvur bayramı" diyerek reddettiği.
eski türklerde yeni yılın gelişinin kutlandığı bayramdır.
nar= güneş
dugan(tugan)= doğan anlamındadır ve "doğan güneş" anlamına gelmektedir.

21 martta kutlanır. ekinoks ile günlerin uzamaya başlaması; gece ve gündüzün savaşından gündüzün galip çıkması olarak açıklanır. bu bayramda bütün akrabaların bir araya gelmesi ve güzel vakit geçirmesi ile ömrün uzayacağı düşünülür. güneş galip geldi diye tanrı ülgen'e dualar edilir.

ağaç süslenmesi de yine bu bayrama özgü bir durumdur. eski türklerde varolan "hayat ağacı" inancına göre yeni yılda bu ağacı temsil eden bir ağacın altına hediyeler konur ve dallarına çaputlar bağlanır.

bu inancın avrupa'ya Hunların gelişlerinden sonra geçtiği söyleniyor.
Her yılbaşı olduğu gibi bu yılbaşı da "türk dediğin noğeeel kutlamaaz" naraları atan halkımıza öğretilmesi gereken tarihi bir gerçek. Ne yazık ki yobazlar televizyonlarda bu kadar çok konuşurken kimseyi nardugan diye bir geleneğimiz olduğunu söylerken göremiyoruz. Zaten sözlükte de toplam 5 entrysi varmış.
Çuvaş'ların nevruz'a verdiği isimdir. Nar moğolca güneş demektir.
türk töre' sinin en büyük bayramıdır. en uzun geceden sonra çıkıp gelen ' ilk dolunay' da kutlanır.
yeniden , "yeniden doğuş " un bayramıdır.
akçam' ın, yani " yaşam ağacı " nın en üst noktasında oturan,
tüm iyiliklerin sahibi tanrı ülgen' in
güneşi
tekrar tüm canlılara,
insana,
türk' e sunduğu kutlu bayramıdır.

kutlu olsun.
turkiyede cesitli turkcu gruplarin kutladigi , ama pek ragbet gormeyen bayram. tanitimi yapilsa populer olacagini dusunuyorum.
Türk'ün öz bayramıdır. Noelin atasıdır. Ayaz ata, karkızı 25 Aralık vs. Yeni yılın gelişini ve Güneş'in doğumunu simgeler. (bkz: nardugan bayramı)
islamcı ve sentezci çomarlara inat kutlamaya devam. Gök Tanrı, Türk'ü korusun ve yüceltsin!..
ilgili linkler:
1)https://www.yenicaggazete...-bilemezsiniz-494415h.htm
2) https://m.youtube.com/watch?v=AxesgN2ruHQ
ilgili fotoğraflar:
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
Hamınıza xoş bayramlar arzulayıram.
Böyle bir bayram da yok abi kim neresinden atmış çok gülüyorum gerçekten. https://www.malumatfurus.org/nardugan-bayrami/ biraz araştırın lütfen.
malum kitlenin noel kutlamasına kılıf uydurmak için oturma organı tarafından icat edilmiş bayram.
güncel Önemli Başlıklar