muceddid 

kapat
  1. peygamberimizin* duası ile her yüzyılda bir gelen, içinde bulunduğu asra göre islamiyetin sunumuna yenilikler getiren zât.

ortak bir kanaâtle içinde bulunduğumuz asrın muceddidi risale i nur müellifi bediuzzaman said nursi'dir. son muceddid olduğu söyleniyor.

ayrıca bir önceki yüzyılın muceddidi mevlânâ halid i bagdadi'dir. *
    #620541 (keserim ulan topunuzu, 09.09.2006 21:14 ~ 08.04.2008 20:11)
  2. arapça yenileyici demektir.
    #2087105 (ankarakarakedisi, 07.08.2007 17:57)
  3. her mehzepte iki üç tane çıkar bunlardan ve hepsi kendi cemaatine "müceddit bizimkisidir" "yok bizimkisidir" diye geçirirler. ve her mezhep kendi mezhepleri dışında gördükleri ve kendisine müceddid denilen insanları yalancılıkla suçlarlar.
    #2198864 (lost control, 25.08.2007 21:54)
  4. Allah tarafından her asırda dünyaya gönderilen islam büyüklerine verilen isimdir. arapça yenileyici yorumlayıcı manalarına gelmektedir. bu insanlar geldikleri asrın şartlarına göre kur'an'ı kerim'i tekrar yorumlarlar. mevlana ve said nursi'nin müceddid oldukları iddia edilir. said nursi'nin "mevlana benim zamanımda yaşasaydı aynen nur risalelerini yazardı, bende onun zamanında yaşasaydım mesnevileri yazardım" dediği bilinmekte ve müceddid oldukları iddialarını kuvvetlendirmektedir.
    #2199402 (madmax007, 25.08.2007 23:08)
  5. (bkz: imam-i rabbani)
    #2199411 (white pages, 25.08.2007 23:10 ~ 23:11)
  6. dini yenilemek için, allah tarafından gönderildiği iddia edilen insanlara verilen titr. artık ellerinde allah tarafından verilmiş tastikli mühürlü bir belge mi var bilemiyorum.

"falan oğlu falan hicri beşinci asrın müceddididir. imza mühür"
    #2199494 (avasas, 25.08.2007 23:22)
  7. Cahiller ve din düşmanları tarafından müslümanlar arasına sokulmuş olan hurafeleri, bid'atleri, yanlış inançları düzeltme işidir. Dine bir şey ilave etmeden eski haline döndürmek demektir. Bunları yapan büyük âlimlere (Müceddid) denir. imam-ı Rabbani, imam-ı Gazali ve dört mezhebin imamları birer müceddid âlimdir. [Rahmetullahi aleyhim]

Bu büyük âlimlerin geleceğini Peygamber efendimiz müjdelemiştir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
    (Âlimler, peygamberlerin vârisleridir.) [Ebu Davud]
    (Ümmetimin âlimleri, beni israilin peygamberleri gibidir.) [Neşr-ül-mehasin]
    Bu büyük âlimlere, reformcu değil, (Müceddid) denir.

2- Dinde reform yapmaya kalkanların ikinci kısmı ise, âyet-i kerime ve hadis-i şeriflerden, kendi kısa akıllarına göre mana çıkaran ve Ehl-i sünnet âlimlerinden ayrılanlardır. Bunlara (Bid'at) veya (Dalalet) fırkaları denir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
    (Ümmetim 73 fırkaya ayrılır. Bunlardan yetmiş ikisi Cehenneme gider, birisi doğru inanış sebebiyle Cehenneme girmez.) [Tirmizi]

Cehennemden kurtulacak olan fırka Ehl-i sünnet ve cemaattır. (Mek. Rabbani)

Bugün bilhassa Mısır, Suriye gibi yerlerde, mason Abduh’un yolundan giden, kendilerini müceddid ve müctehid olarak tanıtan sapıklar çoktur. Bunların kitapları çok zararlıdır.

3- Dinde reform yapmak isteyenlerin üçüncü kısmı, sinsi islam düşmanlarıdır. Bunlar müslüman görünerek, (Dini ıslah ediyoruz, ana kaynaklara iniyoruz, Kitab ve Sünnete sarılmalıyız) diyerek âyet-i kerimelere ve hadis-i şeriflere kasten yanlış mana veren kimselerdir. ister bunlar gibi kasdi olsun, isterse cehaletleri sebebiyle, Kur'an-ı kerime yanlış mana veren kimseler dinden çıkar. Mektubat-ı Rabbani’deki hadis-i şerifte, (Kur'an-ı kerimden kendi aklı ile, kendi düşüncesi ve bilgisi ile mana çıkaran kâfirdir) buyuruldu. Bunun için Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarından nakil yapmayan kimselerin yazdığı kitaplar çok zararlıdır. insanları felakete sürükler.
    #2199641 (morticia, 25.08.2007 23:42)

© 2008 - uludağ sözlük

muceddid başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. muceddid ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu muceddid nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» entry nick uyumsuzlugu » ataturk u mu kurtarirsin hz muhammed i mi » annenin bilgisayara olan dusmanligi » ekkeko » genc fenerbahceliler tezahuratlari » yaran msn iletileri » biri safak sezer e komik olmadigini soylesin » futbol taraftarinin utanmaz yonleri » sabahin altisinda simit diye haykiran simitci » asmis caylak a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » 20 haziran 2008 hirvatistan turkiye maci