bugün

belgrat'ın fethi macarlarla ilişkileri iyice bozdu. bu arada macar kralı layoş'un koruyucusu durumunda olan şarklen, fransa kralı i.françois'i esir almıştı. fransuva'nın annesinin kanuni'den yardım istemesi ve kanuni sultan süleyman'ın;
avrupa'da osmanlı'ya karşı oluşan hıristiyan birliğini parçalamak,
fransa'yı kendi yanına çekmek için macaristan seferine çıktı.
iki ordu mohaç ovasında karşılaştı. kanuni turan taktiği (sahte geri çekilme) ile macar kuvvetlerini çember içine aldı. kaçmak isteyenler bataklıkta boğuldu.
(iki saat içerisinde kazanılan bu zafer türk tarihinin en büyük zaferlerindendir. ayrıca en kısa sürede sonuçlanan savaştır).
savaşın sonuçları:
macaristan osmanlı devleti'ne bağlı bir krallık haline geldi.
kanuni macar soylularından yanoş'u macar tahtına kral tayin etti.
fransa şarklen'in baskısından kurtuldu ve i.fransuva madrit antlaşması'yla serbest kaldı.
orta avrupa'da osmanlı egemenliği güçlendi.
avusturya ile osmanlı devleti komşu oldu ve bu durum uzun yıllar devam edecek savaşların başlangıcı oldu.
iki saatte bitmesinin diğer sebebide ilk defa topu insanlara karşı kullanmamızdır. (bkz: tarafsızlık)
osmanlı'nın çağının bediüzzaman'ı olduğunu ispatlayan savaş.

tam 486 yıl önce bugün cereyan etmiştir.
osmanlı tarihinin dönüm noktalarından biri. bizim bozguna uğradığımız, 1687'deki 2. mohaç savaşı, akademik camiada tam yapıldığı yer ile anılır. bu savaşın asıl adı nagyharsany muharebesidir. bu muharebe macarlarla değil, avusturyalılarla geçmiştir. bu bakımdan 1687 nagyharsany, avrupalılar için 1526 mohaç'ın bir rövanşı olsa bile, macarlar için değildir. zira müstakil macar devletinin ortaya çıkması için tam 200 yıl beklemek, gerekir. (1867'de avusturya, çifte monarşi olarak bilinen avusturya-macaristan'a dönüşmüştür.) macar devletinin tam bağımsızlığı ise ancak 1918'den sonra gerçekleşmiştir.

birinci mohaç'a gelirsek, aradan 486 yıl geçtiği halde hala konuşulmaya ve tartışılmaya değer müthiş bir muharebedir. 2 saat içinde dünyanın en güçlü süvari ordusu, osmanlılar tarafından, tamamen imha edilmiştir. bugün ki küçük macaristan'ı düşününce insana normal gibi geliyor ama o macaristan, içinde çekleri, slovakları, hırvatları slovenleri bünyesinde barındıran büyük bir orta avrupa devletiydi ve zamanının süper güçlerinden biri sayılmaktaydı. kanuni sultan süleyman, bu devleti mohaç'ta sadece yenmemiş, 350 yıl boyunca bir daha gözükmemek üzere tamamen bitirmiştir. dünya tarihinde bu kadar kesin sonuçlu savaş zor bulunur.
macaristan da pek çok yerde var olan osmanlı dan ayrılış mücadelesinin önderlerinin heykellerinin sebeplerinden biridir.
osmanlı tarihinin en büyük zaferlerinden biridir.

savaşın detayları: https://www.facebook.com/...75&type=1&theater
Kısa sürede yapılan ve kazanılan büyük zaferlerden biri.
muhteşem yüzyıl dizisinin sahnesiyle içine sıçılan savaş.
yanlis hatirlamiyorsam dunyanin en kisa meydan savasidir. 2 saat gibi bir surede sona ermistir.
Abartılmış bir savaş. Iki saat sürüyor ve Osmanlı kazanıyor. Yani tarih kitaplarında yazacak kadar gerekli Değil. Çünkü Osmanlının talan ettiği yerleri tarih fazlasıyla yazmış.
bu savaş hakkında güzel bir video:
https://www.youtube.com/watch?v=N6_ZzJBUKjM
En kisa suren savastir.belgradin alinmasi ile cikan mohac savasini osmanli devleti kazanmistir.
ikincisinden niye kimse bahsetmiyor. Mohaç savaşı iki tanedir.
15 saniye sürmüş meydan muharebesidir.

Sülüman reyiz "uruuun!" Der demez macarlar urulmuştur.
1526'da çok ciddi bir haçlı ordusunun osmanlı tarafından mağlup edildiği önemli savaş. 2.5 saat gibi kısa bir sürede osmanlı ordusu haçlı ordusunu ciddi bir bozguna uğratmıştır. osmanlı devletinin yükselme dönemine denk gelmektedir.
ikincisi de vardır ama lafı edilmez. Hep zaferlerden dem vurmaca, yenilgileri görmezden gelmece.

Sonra Osmanlı nasıl battı? Ahan da böyle böyle battı. Osmanlı yazınında da yenilgiler geçiştirilirdi. Sonra bir bakıyorsun aynı hataları tekrar tekrar yapıyorlar. Nehir geçişlerinde çuvallamaca, kale kuşatırken düşman gelmiş, yetişmiş, metrislerden çıkmamaca, donanma limandayken baskın üstüne baskın yemece...

Şaşırtıcı değil...