bugün

(bkz: milliyetçi)
(bkz: muhafazakar)
öncelikle bu iki kelimenin anlamını bilmek lazım.
milliyetçilik devletçilik ile birleşen bir öge olduğu için sağ ideolojidir. sağ ideolojiler halktan yana olmaz devletten yana olur. devlet anlayışı birey anlayışının üzerine çıkar ve bireyleri ezer.
sol ideolojiler ise bireyin iyiliğinden ve bireyselliğnden dem vurur. bir çoğu chp'nin sağ olduğuna itiraz edecektir ancak chp ve mhp milliyetçilik ve kardeşi devletçilik ile sağ parti olduğunu ispat etmiştir. akp ise islam'ın liberal ve sol görüşlere yakınlığı ile daha solcudur. fakat ülkemizde kendine sol diyenler dini reddettiği için sağ parti olarak adlandırılıyor. öncelikle bu ayrımı iyi yapalım. birisi, devlet menfaatleri ile birey hakları çatıştığında devlet menfaatlerini bireyden üstün tutuyorsa buna sol demek imkansız. fakat ülkemiz solu bir muhafazakarlık gösterip kendinin sol olduğuna inanmış bir yobaz yapıya sahip.

muhafazakar ne demek? muhafazakar kendi öğrendiği dışında yeni bilgileri öğrenmek istemeyen, yobaz, geçmişine bağlı kalan, zamanı donmuş insan...

bizim muhazakarlarımız 1918'de donmuş kalmış ve o zaman için 7 düveli düşman görüp bilmiş ve bunu unutamamış o zaman için geçerli ögelere sıkı sıkı bağlı insanlar. mesela laiklik meselesi; dini siyasi ve şahsi faaliyetleri için kullanan ögeleri dışlamak için olduğu halde günümüzde sıradan insana baskı aracına döndürülmüş. o zamanın katı laiklik anlayışı hala günümüzde yaşayabiliyor. milliyetçilik ve devletçiliğe değinmeyeceğim bile. zaten görüyorsunuz... atatürk'ün devrimcilik ilkesi ise bu muhafazakarlığı önlemeyi ve diğer devrimlerin zamana göre tehlike ortadan kalktıktan sonra değiştirilebileceğini bize gösterir. ancak muhafazakarlığa karşı olduğundan bu ilke ne chp ne mhp tarafından hiç hatırlanmaz. hala 7 düvelle savaşan bir ülkeymişiz gibi aynı milliyetçilik ve devletçilik devam ediyor. bunlar savaş halinde geçerlidir. savaş biteli yıllar geçmiş. artık olağanüstü hal (ohal) uygulaması yok.

kısaca özetleyelim; milliyetçi muhafazakarlık milliyetçilik ve devletçiliktir. o yüzden chp ve mhp milliyetçi muhafazakardır. dindarların muhafazakar olduğunu söylemek ise tam bir bilgisizlik, islamiyet muhafazakarlık olsa da milliyetçi, devletçi değildir. sol gibi bireyseldir.
sağlıklı bir demokratik ülkede genelde bulunan partilerdir. milliyetçi görüşte olan ve/veya muhafazakar yapıda olan, ama faşizm, ırkçılık gibi aşırılıkları benimsemeyen kitleleri ve seçmenleri kendilerine kanalize ederler. (az önce anılan aşırılıkları bünyesine almamak ve prim vermemek kaydıyla) politik yelpazede bir denge, bazen de sağduyu unsuru oluştururlar.