mihail gorbacov 

kapat
  1. hainliğini itiraf etmiş, komünizm düşmanı, ''liberal sosyal demokrat'' bütünlemesinin önde giden temsilcisidir.

kendisi komünizm düşmanlığını ve hainliğini şu şekilde itiraf etmiş:

gorbacov itiraf etmis bir hain

Mihail Gorbaçov: "Tüm arzum komünizmi tasfiye etmekti"

"Tüm arzum komünizmi, tüm halk üzerindeki diktatörlüğü tasfiye etmekti. Beni bu misyonumda destekleyen ve teşvik eden karımdı. O bu görüşe benden önce ulaşmıştı. Bunu ancak üst düzey bir yönetici mevkiine gelerek yapabileceğimi biliyordum. Bu yolda karım beni en üst makama kadar tırmanmaya teşvik etti. Batıyı iyice tanıdıktan sonra kesin kararımı verdim. Tüm SBKP ve SSCB aygıtının yok edilmesi gerektiğine karar verdim. Aynı zamanda bunu diğer tüm sosyalist ülkelerde de yapmalıydım. Benim idealim sosyal demokrasiye giden yoldu. Ancak bu sistem halka yararlı olabilir. Bu arayışı sonuna kadar götürmeye karar verdim. Benimle aynı görüşte olan Yakovlev ve Şevardnadze gibi bazı arkadaşlar buldum. Hepsi SSCB ve komünizmin dağıtılması işinde teşekkürü haketmişlerdir.
    Komünizm olmadan dünya daha iyiye gitmektedir. 2000 yılından sonra dünya daha iyi olacak, çünkü gelişecek ve zenginleşecek. Ancak buna karşı direnecek ülkeler vardır. Çin bunlardan biri. Tienanmen Meydanı olayları sırasında Pekin'de bulunuyordum, orada komünizmin Çin'de gerçekten çökeceğini düşündüm. Çinli liderlere ısrarla protestoculara hitap etmek istediğimi bildirdim ama bunu yapmama izin vermediler. Komünizm Çin'de düşerse, tüm dünya daha iyi olacaktı ve dünya barışına daha çok yaklaşılmış olacaktı. SSCB'yi kurtarmak istedim ama sosyal demokrasinin gelmesi koşuluyla. Bu yapılamadı. Yeltsin iktidar istedi, demokrasi ya da benim yapmak istediklerim hakkında hiçbir şey bilmiyordu. Biz hakların ve özgürlüğün olduğu demokratik SSCB'yi istiyorduk.  

Yeltsin SSCB'yi dağıttı ve o sırada ben Kremlin'de değildim. Tüm gazetelerden muhabirler gelip bana ağlayıp ağlamadığımı sordular? Ağlamamıştım, çünkü de SSCB'de Komünizmi yok etmeyi gerçekten başarmıştım ve Avrupadaki diğer sosyalist ülkelerde de. Ağlamadım çünkü esas amacıma ulaşmıştım, ki o da Avrupa'da komünizmin yenilgisiydi. Ancak şunu da bilmelisiniz, komünizm Asya'da da yenilmelidir. Tüm dünyada demokrasi ve özgürlüğe daha çabuk geçiş ancak böyle mümkün olabilir.

SSCB'nin tasfiyesi ABD'nin çıkarına olmamıştır. Çünkü ortaya benim Bağımsız Egemen Cumhuriyetler Birliği adını vermek istediğim güçlü bir demokratik ülke çıkmadı. Bunların tümünü başaramadım. Tüm küçük ülkeler şimdi ABD'ye yardımından dolayı teşekkür ediyorlar. Komünizm belasını ortadan kaldırarak ABD ve eski SSCB'nin partnerler haline gelmesini sağlamak istedim. Bu ikisi dünyayı yönetecek iki ülke olabilirdi. Demokrasiye giden yol uzun olacak, ama hızla ilerleniyor. Şimdi tüm dünya komünizmin son kalıntılarını temizlemeli!''

(Mihail Gorbaçov'un 1995 yılında Türkiye ziyareti sırasında Ankara'da gazetecilerle yaptığı toplantıdan. kaynak: Revolutionary Democracy, Nisan 2000)
    #3305710 (meredith, 22.04.2008 23:08 ~ 23:12)

© 2008 - uludağ sözlük

mihail gorbacov başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. mihail gorbacov ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu mihail gorbacov nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» aysengruda » nikita dagina tirmanin » zall » stage name » sozlukte kufur edememek » before the dawn » adim adim ibnelik » golden horn » guldurgec » atvde aglamak » asik olunan kiza naber lan top demek » hepsi » ivana » farkina varamamak » marques green » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » kendi dis sagligina onem gostermeyen dis hekimi » sizofreni oldugunu anlama yontemleri » cumhuriyet » eskiya » phoenix » ikinci kadin » the last guy » onikiye ceyrek var » zenginlerin kotu fakirlerin iyi olmasi » yasamsal tespitler » konya » o yazar benim » devletin apo ya teklif goturmesi » bir erkegin omrunu bir kadin icin harcamasi » whopper