bugün

arabalarda kullanılan bir boya çeşididir. içindeki alüminyum partikulleri sayesinde parlaklık ve yansıma özelliği ile araçların görünümünü çok değiştiren bir boya çeşididir. fakat hakkında bilinmeyen ve yanlış bilinen bir kaç nokta vardır.

önce uygulanmasını anlatalım.
metalik boya yapılacak bir araçta öncelikle zımpara ile yüzey temizlenir ve tüm boya ortadan kaldırılır. daha sonra metalik boyalar için özel olarak imal edilen astar malzemesi yüzeye uygulanır. bu astar yaklasık 100 ila 150 mikron aralığında bir kalınlığa ulaşabilir. bu astarın rengi çok öenmlidir çünkü metalik boyanan araçlarda araca rengini veren astardır. uygulanan astardan sonra bir zımpara gerçekleştirilir ve daha sonra üzerine tiner uygulanır. tinerin uygulanmasının sebebi, bir sonraki aşamada uygulanacak olan metalik boyaya ıslak bir zemin hazırlamaktır. zira zeminıslak olmaz ise metalik boya içerisindeki alüminyum parçacıkları yüzeye dik saplanarak siyah lekeler ortaya çıkarır. uygulanan tinerden sonra ise en fazla 5-10 mikron kalınlığında metalik boya uygulanır ve vernik çekilerek işlem tamamlanır.

metalik boyanın normal boyadan çok daha dayanıklı olduğu zannedilir, hani ismi metalik ya. fakat bu bir yanılgıdır. çünkü metalik boyanın kalınlığı sadece 5-10 mikrondur, bu sebepten dış etkenlerden daha kolay etkilenebilir.
ayrıca metalik boyada astar seçimi yanlış yapılırsa doğru renk tutturulamaz. çünkü metalik renk az kalınlıkta uygulandığından kapatıcılığı çok yüksek olmamasından dolayı arabaya rengini astar verir. bu sebeple astar uygulanması ve seçimi önemlidir.