bugün

yaklaşık aynı mesajı verirler ancak ifade şekli farklıdır.
*
sözler farklıdır , gitar tonları daha serttir. Rockta vokal cleandır metalde brutal, scream da vardır.
(bkz: demir vs taş)
farklı şeyler değillerdir. gerçek rock müzik ve gerçek metal müzik farklılık yaratmaz. sikimsonik türlerle kıyaslamazsanız aradaki tek farkın gürültü düzeyi olduğunu anlarsınız.
rock müziğin başlangıcı blues müzikledir. açıkça söyleyecek olursak biraz fantezi işidir. metal müziğin temeli ise klasik müziktir.
metal, rock müziğin bir alt türüdür. arasındaki farkları ortaya dökmek saçmalıktır. yani psychedelic rock ve metal arasındaki fark diye bir soru olabilir ama metal ve rockı karşılaştıramayız. bu şuna benziyor: trance ve elektronik müzik arasındaki farklar. alt tür ve ana başlığı karşılaştıramayız.
rock sadece bir müzik tarzıdır, metal ise bir hayat tarzıdır.
rock herkese hitap edebilir. insanlara ulaşması daha kolaydır. popülerdir. metal ise daha az kişi tarafından dinlenir. dinleyenleri bu türe çok sadıktır. hayat felsefesi olarak benimseyenler de vardır. "ben pop seviyorum abi. hastasıyım, onsuz yapamam" diyen birini duymadım. rock müzikte de -sıkı takipçileri hariç- aşırı bir benimseme yoktur, fakat metal dinleyenler onu sahiplenir. evet, sahiplenme duygusu daha ön planda.

(bkz: #5008908)
metal baba ise rock dededir.
pop müzik dinleyen adam rock da dinleyebilir. ama metal asla. metal gruplarının tarz dışı çalışmaları ve bir kaç klasik dışında tabi.
metal müzik adamın beynine vurur. Rock müzik sadece değer geçer.
rock geneldir metal özel..
metal sert edasıyla adamı coşturur,serçe deki adamı bmw de gibi hissettirir sürerken, rock ise sakin ve tatlı bir kız çocuğudur, genellikle sözlerini metaldekinden daha rahat kavrarsınız.
(bkz: osman mümtaz rakmetıl)
ağaç ve dalı arasındaki fark gibidir. karşılaştırma yapılamaz.
rock pantolon üzerinden sürttürmekse, metal çıkarmadan beş posta gitmektir...
rock evrenseldir, metal özneldir. rock babaysa, metalde kızıdır.
rock sert, metal daha sert demektir.
"Rock hiçbir zaman sadece bir müzik olmadı. Heavy metal ve blues, hard rock, new wawe ve diğerleri öncelikli olarak biçim ve türler olabilir, ancak rock'ın kategorileri olarak bütünlüğe bir ekleme değildirler.

Rock bir harekettir, bir yaşam biçimidir, bir kültürdür ve belki de bir ideolojidir.
Bu bir gelenek, bazı yönlerden bir folklor, çoğu yönden bir inanç sistemi.

Ve bugünkü bütün rock varlığını tarihten küçük bir pencereye borçludur: iki yıl, üçten fazla değil,
Amerikan popüler kültürünün iskeleti çöküp yeniden örüldüğünde yeni bir çağ başladı."

(David N Townsend - Changing the World: Rock 'n' Roll Culture and Ideology)

(1970-1980)

Bu dönemde rock n roll biraz daha sertleşip hard rock ve de heavy metal olarak devam ederken, bir diğer yanda glam rock belirir. Glam rock müzisyenleri sahnede duruşlarıyla ön plana çıkarlar. Sözler vurucu olmaktan çıkar, kişisel sorunları dile getirmeye başlar.

Amerika'da disko müziği, ingiltere'de glam rock patlarken büyük festivaller ve kapsamlı turneler düzenlenir. Özellikle AC DC, Rainbow, Def Leppard, Black Sabbath ve Judas Priest bu dönemlerde parlayan topluluklar olur. David Bowie ve Marc Balon, glam rock bayrağını taşırken, Genesis progressive rock tarzında şarkılara imza atar. Bir de nam-ı diğer Patron, Bruce Springsteen bu dönemde ismini duyurur.

punk rock'ın en önemli isimlerinden biri olan Iggy Pop ve grubu The Stooges sahne şovlarıyla yıllardır kendilerinden söz ettirirler. 70'ler Iggy Pop için de epeyce parlaktır.

Hippi kültüründen oldukça uzaklaşan rock biraz daha mistik konulara yönelir. Bugün dinlediğimiz pek çok heavy metal grubu bu dönemde süper starlar diye anılan Pink Floyd, Jethro Tull ve Black Sabbath'ın izinden gitmektedirler.

Punk'ta insanları hayran bırakan sololar yoktur. Bugüne dek yazılmış hemen her rock tarihçesinde punk adına rastlarsınız. Bazen rock tarihçesi olmaktan çıkar bu yazılar punk'tan, grunge denilen ve de önderleri Kurt Cobain önderliğindeki Nirvana olan modern rock'a atlanır.

Oysa rock'n'roll doğuşu itibariyle boş vermişliği, özentisizliği, sorumsuzluğu, yiğip içip sevişmeyi, sıkıştığında da kendi canına kıymayı önermez. Aksine direnmeyi, hakkın olanı almayı öğütler. Ama kitle büyüdükçe, her sürüye bir çoban gerekeceğinden olsa gerek, pazarlanır gruplar.

70'ler sonrasında da heavy metal dönemi başlar...

(1980-1990)

1960'lı yıllarda tohumları serpilen heavy metal, 1980 sonrasında patlamıştır. Pek çok heavy, thrash grubu bu dönemde doğarken death metal de temellerini bu dönemde atar. Black Sabbath, Judas Priest, Iron Maiden isimleri heavy metal adına en büyük topluluklarken power-heavy metal arasındaki Manowar grubu da yine bu dönemde patlar.

1980'ler ve 1990'lar thrash metal adına da en parlak dönemdir. Heavy metal'in daha teknik ve de daha hızlı olan thrash metal en çok söylemleriyle fanları etrafına toplar. Sisteme olan tepkisini açık seçik dile getirir.

Thrash gruplarının bazıları satanist söylemler edinseler de amaçlarının şeytana tapmak olmadığı bellidir.

Pantera, Megadeth, Metallica, Artillery, Sodom, Slayer, Kreator, Overkill, Accept grupları dönemin en büyükleridir.

Parlayan ve de her grubun kendine özgü söylemiyle şekillenen thrash metalin yanı sıra King Diamond, Savatage, Running Wild, Saxon, Testament, Helloween varlıklarını devam ettiren birbirinden güzel albümlere imza atarak bizleri sevindiren gruplardır.

Rock'n'roll-heavy metal arasındaki topluluk WaSP yine bu dönemlerde parlayan ve günümüze değin gelebilen bir gruptur.

Death metal temellerinin atıldığı ve bu tarz adına en büyük grupların da varlıklarını göstermesi yine bu döneme rastlar. Bu kısımdaki yazıların tamamı Atilla Çelik'in yayımlanmış biyografilerinden oluşuyor.

1980'ler ve de sonrası için bilinmesi gereken bir şey varsa heavy metal, thrash metal ve de death metal bu dönemlere aittir. Ve bence rock'n'roll ilk defa bu dönemde gerçekten cesur olmuştur.Savaşlara, beyin yıkayan TV programlarına, insanları makineleştirenlere seslerini yükseltmişlerdir...
metalde rocktan daha çok cross kullanılır,black metal gruplarının çoğu double cross kullanır.
rock burundan, metal damardan alınır.
Heavy Metal daha bir baba'dır. Hatta en baba müziktir. Şahsen en çok doom , brutal , melankolik , atmosferik şeyler dinlemeyi severim. Rock ise böyle günlük hayatta arkadaşlarınızla dinleyebileceğiniz tür olsa da. Metal öyle değildir. Mutlaka sağlam bir atmosferde ve o duyguyla dinlemek gerekir.

Rock daha hafif öğeler bulundurur , aşk , ayrılık , siyaset gibi konuları ele alırken metal müziğe baktığımızda ölüm , sonraki dünya ve insanın karanlık yönlerini ele aldığını görürüz.

Ayrıca Metal müziği herkes anlayamaz. Anlamıyorsa Emre Aydın dinlesin.
rock çilingir sofrasıdır, metal sek rakı..belki yumruk mezesiyle
muhallebiyle sütlaç arasındaki farktır.ikiside sütten yapılır ama tatları farklarıdır.
rock kenardan, metal ise bodozlamadan dalar.