bugün

meta:ölüm.
fizik:beden.nedir sorusunu sadece metafizik sorar.buda özünde felsefi olan tek şey oldugunun göstergesidir.
fizik ötesi
varlik olmakligi bakimindan varligi sorgulamak, ve hem kendi icinde tutarli hem de varlikla uyusan aciklayici teoriler uretmek metafiziktir.
metafizik, felsefenin temeli olarak spekulatif olmadigi surece kabul edilebilirdir. teorilere dayanmasina ragmen, kendi icinde yahut varlikla celistiginde reddedilecek olmasi, yalnizca spekulatif teorilerden ibaret olmasini engeller.
fiziğin ve bilimin sınırlarını aşan, akılla ve mantıkla algılanamayan.
fiziğin ilgilenmediği konularla ilgilenen felsefe dalıdır.
metafizik kelimesi ilk olarak aristonun dönemimde verilmiştir.fizik adını koyduğu seri kitaplarının ardından, fizik konusu olmayan kavramları anlattığı kitaplar yazmıştır.fizikten sonra, fizikten öte diye adlandırılan bu kitaplar metafizik kelimesinin türemesini sağlamıştır.
(bkz: wittgenstein) ve bir kısım mantıksal pozitivistlere göre etik ve estetik de metafizik kapsamındadır. bu durumda metafizik; nesnel geçerliliği olmayan, ölçülük biçilemeyen her türlü değer'e yöneltilebilecek bir suçlama, daha doğrusu "boş,geçici, öznel" anlamına gelebilecek bir sıfattır.

" (bkz: bilimsel felsefe)" terim olarak da böyle bir anlayışla ortaya çıkmış ve bir felsefi tavır olarak da ülkemizde etkili olmuş bir akımdır.
algı kapılarının arkasında işleyen kanunlara sahip fizik bölümü. momentuma, quantuma benzemiyormuş. öyle diyorlar.
aslen her zaman dini konular üzerine çalışması gerekmemekte olan görüş. örneğin bir karadeliğin event horizonunda evrenin dört temel kuralı yoktur. yani fizik kanunları dışında, daha doğrusu bu evrene de ait olmayan bir şeydir bir kara delik merkezi. ve gayet tabii de, bununla ilgilenmek metafizik üzerinde çalışma yapmaktır bir nevi. gördüğünüz gibi felsefi bir dalgayı gayet bilimselleştirebildim. mutluyum... *
bir hüseyin ferhad şiiridir.
METAFiZiK
Seni bir kilise avlusunda dilenmeliyim artık
haçlara gerili avuçlarımda bir suskun çan.
Ben değil miyim şu yıkıntıların üzerinde uzanan
saçlarım darmadağınık.

Seni bir sinagog avlusunda dilenmeliyim artık
çıplak ayaklarına sürmeliyim o ilençli yüzümü.
Ben değil miyim kemirip duran Madde'ye verilmiş tek sözünü
aklım darmadağınık.

Seni bir cami avlusunda dilenmeliyim artık
kirli bir mendil gibi sermeliyim yüreğimi önünde.
Ne var içimi kanatan bu ezan seslerinde
mihrabım darmadağınık.
Hüseyin FERHAD
ilk sebeplerin, ilk prensiplerin bilgisi. Yunanca fizikten sonra anlamındadır. Fizikötesi genel ve özel olmak üzere iki bölüme ayrılır. Birincisi, varlık bilim ya da ilk felsefe denilen bölümdür. ikinci de, maddenin hakikatinden, Tanrıdan söz eder. Bir bakıma asıl felsefe, fizikötesi dir ve felsefenin en güç, en genel meselelerine bu ad verilir.
fizik ötesinde olup, bilimin ötesine geçemeyen ya da bilimin henüz açıklama getiremediği olaylardır.metafizik öyle bir felsefedir ki,olaylara ne açık bir şekilde antitez üretebiliriz, ne de olanları tez olarak kanıtlayıp sunabiliriz.aristoteles bu durumu, 'varlığın mevcut olması bakımından mevcudiyetidir' diye özetlemiştir...
m.s 70'li yıllarda andronikos'un aristo'nun yapıtlarını incelerken bir yapıtına meta ta physika adını vermesiyle ortaya çıkmıştır.
fiziğin henüz açıklayamadığı şeylerdir. fizik bunu açıkladığında artık metafizik değildir.
Felsefenin bir dalıdır,"fizik bilimlerinin ötesinde kalan"anlamına gelen yunanca kökenli bir kelimedir.
hem ciddiye alınması hem de yabana atılması güç felsefe dalı. bunu iki klasik örnekle inceleyelim: atom ve tanrı.

atom tezi, yüzlerce yıl önce ortaya atılmış ama sınanma olanağı olmadığından yıllar yılı metafizik savı olmaktan ileriye gidememişti. fakat gelişen bilim ve teknoloji ile atom tezi sınanabildi. bu da felsefeyi yabana atılması güç hâle getirdi... dinlerin öğrettiği anlamdaki tanrı tezi de ilk zamanlar sınanma olanağı olmadığından metafizik savından başka bir şey değildi. bu tez, sınama olanağı yakalanan her zamandan başarısız olarak ayrıldı. bu da metafiziği ciddiye almanın ne derece yanıltıcı olduğunu ortaya koydu...

bu yüzdendir ki metafizik, tüm saçmalamalarına rağmen bilimden arındırılamayacak derecede bilime bağlıdır.
Eskiyi korumaya çalışan dünya görüşü.

Yunanca sonra, öte, üst anlamlarına gelen meta sözcüğüyle doğa ve özdeksel olan anlamlarını veren phusika sözcüğünden meydana gelmiştir metafizik kelimesi. Sözcük olarak doğaötesi anlamına gelsede, dilimizde sıksık doğaüstü terimiyle karıştırılmaktadır. (Osmanlıca çevirilerde her ikisi için de mafevkattabii deyimi kullanılmakla kimi yerde bu iki deyim birbirine karışmıştır). Türkçemize fizikötesi deyimiyle geçmiştir, metafizik deyimi de kullanılmaktadır.
Fizikötesi anlamındadır . Ruhi , dini konuları işler
Felsefenin bir dalı olduğuna inanmadığım kavramdır. Felsefik temellendirmeler metafizik konularını tanımlamaya yetersizdir.
tanrı, büyü, cin, astroloji, şeytan, cennet, cehennem gibi masallardan ziyade felsefi anlamda çok daha farklı bir anlam taşıyan ve platon'un "idealar dünyasından" heidegger'in "dünyaya atılma" kavramlarına kadar uzanan geniş bir yelpazeyi içine alan felsefe dalıdır. sartre kendi sorgusuna la nausee kitabında "bu öyle metafizik bir dert ki utanıyorum doğrusu" diyerek atıfta bulunmuştur.
(bkz: fizikötesi) insan zihnini meşgul eden ancak hiçbir bilimin inceleme alanına girmeyen, tanrı, ruh, ölümsüzlük gibi doğaüstü kavram ve olaylar üzerine düşünme ve akıl yürütme alanıdır.
deneysel argümanların tükenip teorik çıkarımların yoğunlaştığı andan itibaren metafizik başlar, metafizik, fiziğin kaynağıdır.
algılardan sonraki faz. dokunulamayan, görülmeyen ve duyulmayan zaman dilimine dair herşey.
metafizik, fizik ötesi anlamına gelmektedir. bir bakıma fizik ötesi olan konular, zaten fizik içermemektedir. bu sebepten ötürü metafizik olarak nitelendirilen her şey, 5 duyu organımız da ötesindedir.

eğer cinleri veya ruhları hissedebilseydik, bunlar metafizik olmayacaktı.
felsefiktir.
fizik denen şeyi oluşturandır. zira fizikte hiçbir şey yoktan var olmaz. fizik "var"ı araştırdığına göre, "var" ise bir şekilde bir zamanda yoktan var olduğuna göre, metafizik fiziği oluşturur.
güncel Önemli Başlıklar