bugün

fiillerin sonuna getirilen -mek, -mak ekleri ile bulunma durumları.
sıvacıların duvar üzerine yapılacak herhangi bir operasyon öncesi duvara yüzeyin düzgün olması ve işlem tutması için çektikleri sıvanın pürüzsüzlüğünü ve düzgünlüğünü görebilmeleri için kullandıkları uzun genellikle alüminyum ama bazen ahşap profil.
metal cetvel...
ölçü kontrollerinde kullanılan sabit bir ölçüye ayarlanmış, karşılaştırma gereci.

ölçü kontrol işleminin hızlandırılması ve güvenilirliğini sağlar.
(bkz: johnson mastarı)
(bkz: kalite kontrol)
ilk entry nin örneğidir:; Gel- mek, Git-mek, gir-mek. *
ben bunu tüm sözlüklerin kurtarıcısı ilan etmek . maazallah olmasaydı biz yazarlar nasıl entry girmek, başlıkları nasıl formata uydurmak.
metal işi yapan fabrikalarda yeni üretilen bir parçanın kalite kontrolünün hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayan, üretim standartlarına uyarak önceden üretilmiş iştir.
osmanlicada hareket ve oluşu, şahsa ve zamana bagli olmadan anlatan fiil isimlerdir. mücerred(basit) ve mezidünfih(arttırılmış, harf eklenmiş, augmente) olmak üzere ikiye ayrilirlar. mucerred mastarlar şuhudi mazi mufred 3. sahislarinda zaid harf bulunmayan mastarlardir. mezidunfih mastarlarinda ise zai harfler vardir. mucerred mastarlar semai(duyarak öğrenilen), mezidunfih mastarlar ise kiyasi(kıyaslanarak bulunan) kelimelerdir. osmanlicada arapca fiil kullanilmadigi türemiş kelimelerin 3. şahsın geçmişleri soylenemez ve mastarlari gosterilir. bu yuzden mastar konusu osmanlicada cok onemlidir. hatta ogrenemezseniz kalirsiniz butun derslereden. *
eskiden -mak mastar eki kullanılırmış. örn; oku/mağ/a
şimdi -ma mastar eki kullanılmakta. örn; oku/ma/y*/a
parça boyutlarının,geometrik biçimlerinin ve parça yüzey kalitesinin kontrolünde kullanılan, boyutları standart ölçülerle sabitlenmiş alet.
anladım (mak?) - "her rol dar gelecekti ona, öbür göğe uçmaya çekimli kuş." sf. 51-gitmek "ayaklarımı yerden kessin istedim, ayaklarım yere bassın istedi - araba ne yapsın, atları böyle koşulmuşsa?" sf. 47-yetmek "... dile getirilmişse iter; biraz da hainlikten." sf. 43-söylemek "bazı kanatlar zardandır - tümüyle bu dünyaya ait olan insanların el sürmemesi gerekir." sf. 41-almak "seni ilk gördüğümde anlamıştım - arıyordum, buldum. sığışabileceğim bir yer bulamadım ama - kendinle çok fazla doluydun, kabuğun kadar sertti için.." sf. 41-almak

cem akaş - uyandığında kadın hâlâ yanındaydı
vida mastar, halka /ring mastar, tampon mastar, çatal mastar, ay mastar mastar çeşitlerine örnektir. bunlardan yalnızca tampon mastar iç ölçü mastarıdır. tampon mastarıyla deliklerin boyutlarının istenilen toleransta olup olmadıklarının kontrolünü yapabiliriz. çatal mastar ay mastarın y eksenine göre simetriği de dahil edilmiş şekli olup, çatal mastar ile millerin (dış ölçüler) tolerans alanı içinde kalıp kalmadıkları kontrol edilebilir. çatal mastarın uçları sert ve çok düzgün bir yüzeye sahip çeliktendir. mastar toleransları mikrometre cinsinden ifade edilir. mastarların üstünde anma ölçüsü ve toleransı ifade eden rakamlar yazar. örneğin 150 h6, 140 h7 vs.
tampon mastar için kabul ölçüsü minimumda, red ölçüsü maksimumdadır. çatal mastarda ise tam tersidir. velhasıl pratik aletlerdir. sanayiide sıkça kullanılırlar.
ah mastar güzel mastar
mek
ya da memek
veya
mak
ya da
mamak
ne zamandır bir mesele ki
aramızda.
ölçme tekniklerine uygun hale getirilmiş karşılaştırma cetveli.
dökülen beton harcının üzerinde gezdirilen ütüye benzer plaka.
türkçe'nin lehçelerinin genelinde mak ve mektir. diğerleri ise şöyledir;

kırgız: -o, -u
kazak ve başkurt: -(x)v (not:x'in yerine gelecek ses önceki seslerle benzeşir.
tatar: -u, -ü

boşuna "ayrı dil değil lehçe demiyoruz. küçük değişiklikleri bilmek yetiyor.
güncel Önemli Başlıklar