mastar 

kapat
  1. fiillerin sonuna getirilen -mek, -mak ekleri ile bulunma durumları.
    (devedikeni, 18.02.2006 16:21)
  2. sıvacıların duvar üzerine yapılacak herhangi bir operasyon öncesi duvara yüzeyin düzgün olması ve işlem tutması için çektikleri sıvanın pürüzsüzlüğünü ve düzgünlüğünü görebilmeleri için kullandıkları uzun genellikle alüminyum ama bazen ahşap profil.
    (devedikeni, 18.02.2006 16:23)
  3. metal cetvel
    (posion, 08.06.2006 23:54)
  4. ölçü kontrollerinde kullanılan sabit bir ölçüye ayarlanmış, karşılaştırma gereci.

ölçü kontrol işleminin hızlandırılması ve güvenilirliğini sağlar.
    (bkz: johnson mastarı)
    (bkz: kalite kontrol)
    (pilotmont, 03.01.2007 15:45 ~ 15:46)
  5. ilk entry nin örneğidir:; Gel- mek, Git-mek, gir-mek. *
    (successor, 03.01.2007 16:03)
  6. ben bunu tüm sözlüklerin kurtarıcısı ilan etmek . maazallah olmasaydı biz yazarlar nasıl entry girmek, başlıkları nasıl formata uydurmak.
    (neyzen tevfik, 25.05.2007 22:52 ~ 22:53)
  7. Kaba sıvanın yüzeyini düzlemek ve fazlalıklarını almak için kullanılan uzun, düz tahta.
    (rectoa, 15.07.2007 23:06)
  8. metal işi yapan fabrikalarda yeni üretilen bir parçanın kalite kontrolünün hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayan, üretim standartlarına uyarak önceden üretilmiş iştir.
    (ilqim, 24.07.2007 23:47)
  9. osmanlicada hareket ve oluşu, şahsa ve zamana bagli olmadan anlatan fiil isimlerdir. mücerred(basit) ve mezidünfih(arttırılmış, harf eklenmiş, augmente) olmak üzere ikiye ayrilirlar. mucerred mastarlar şuhudi mazi mufred 3. sahislarinda zaid harf bulunmayan mastarlardir. mezidunfih mastarlarinda ise zai harfler vardir. mucerred mastarlar semai(duyarak öğrenilen), mezidunfih mastarlar ise kiyasi(kıyaslanarak bulunan) kelimelerdir. osmanlicada arapca fiil kullanilmadigi türemiş kelimelerin 3. şahsın geçmişleri soylenemez ve mastarlari gosterilir. bu yuzden mastar konusu osmanlicada cok onemlidir. hatta ogrenemezseniz kalirsiniz butun derslereden. *
    (laxx, 24.09.2007 03:19)
  10. eskiden -mak mastar eki kullanılırmış. örn; oku/mağ/a
    şimdi -ma mastar eki kullanılmakta. örn; oku/ma/y*/a
    (enzeru, 20.10.2007 18:44)
  11. parça boyutlarının,geometrik biçimlerinin ve parça yüzey kalitesinin kontrolünde kullanılan, boyutları standart ölçülerle sabitlenmiş alet.
    (t square, 24.11.2007 23:39)
  12. anladım (mak?) - "her rol dar gelecekti ona, öbür göğe uçmaya çekimli kuş." sf. 51-gitmek "ayaklarımı yerden kessin istedim, ayaklarım yere bassın istedi - araba ne yapsın, atları böyle koşulmuşsa?" sf. 47-yetmek "... dile getirilmişse iter; biraz da hainlikten." sf. 43-söylemek "bazı kanatlar zardandır - tümüyle bu dünyaya ait olan insanların el sürmemesi gerekir." sf. 41-almak "seni ilk gördüğümde anlamıştım - arıyordum, buldum. sığışabileceğim bir yer bulamadım ama - kendinle çok fazla doluydun, kabuğun kadar sertti için.." sf. 41-almak

cem akaş - uyandığında kadın hâlâ yanındaydı
    (endless, 14.12.2007 03:13)

© 2008 - uludağ sözlük

feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. yukarıda yazanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir.

» bir kose yazarini sevmek » little women » 2030 yilinda cep telefonu ozellikleri » ozen pastanesi » zenit petersburg un bayan taraftarlari » oktay akbal » cin deki depremi kurbagalar fark etmis » golgede ayni » doa » fat cat » halit bey in konaktan ayrilisi » plajda kiz tavlama kilavuzu » 14 mayis 2008 boston cleveland maci » durustluk oyunu » sivas in tarihi eserleri » entrylerinizi takip ediyorum cok hossunuz » cenk erdem » umut sarikaya » sevgilinin pembe panjurlu ev hayali kurmasi » ilker basbug » biiznullah harf i cerleri de ogrendik » dugun fotografi » ydu sozluk » ferrari enzo » sakip sabanci muzesi » ankara buyuksehir belediyesi » nazim hikmet ran » sethanon » iskenderun un tarihi eserleri a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa