bugün

kişinin kendini deşifre etmemek için başvurduğu yöntem... mecaz olarak da; gerçek yüzünü insanlardan saklamak...
kişiliğin gölge ve uyumsuz yönünü saklamak anlamında kullanılan mecaz anlatım. taka taka insan kişi özüne yabancılaşır..
yüze vuran duygu ifadelerini saklamak için takılır.
aslında hemen hemen hepimizin her sabah işe giderken taktığı eve geldiğinde çıkardığı bilinen bir gerçektir.takmadığımız,sadece kendimiz olduğumuz anlar çok kısadır.kimi zaman bir arkadaşa,sevgiliye,patrona,komşuya derken unuturuz kendimizi.kendi kişiliğimizi.sanki koruyucu bir kalkandır bize.üzülür,ağlar,içimizde fırtınalar kopar ve çat diye takarız yüzümüze.kızarız, hatta öfkeden çıldırırız ama gülümseriz maskenin altından bize gülen karşı yüze...nedensizdir bazen takmalarımız..niye taktığımızı bile unuturuz.silkelenip kendimize geldiğimiz an,kendimizle başbaşa kaldığımızı anlarız...çok zor gelir onu bir kenara bırakıp çıplak çıkmak,hissettimiz tüm duyguları birebir paylaşmak...
PANDEMiK GRiP SALGININDAN KORUMAK iÇiN ÇALIŞTIĞIM KURUMDA TAKILMASININ ÖNERiLDiĞi, ANCAK RAHATSIZ OLDUĞUM iÇiN TAKMADIĞIM, iNAT ETTiĞiM, FAKAT BUGÜN YAŞLI BiR TEYZENiN SURATIMA HHHUUUUUUUH ŞEKLiNDE TÜM ViRÜSLERiNi BOCA ETMESiYLE BiRLiKTE FÜKRiMi DEĞiŞTiRDiĞiM, KÖTÜ KOKAN, KORUYUCU ŞEY...
(bkz: hilal cebeci)
Tiyatro oyuncularının sahne alırken taktığı maskeleri bilirsiniz. Bu maskeler ayrıca tiyatronun sembolü de olmuştur. işte o maskelerin latince adı "persona"dır. Bizim kültürümüzdeki "personel" kavramı da buradan gelir.

Carl Gustav Jung bu sözcüğü, insanın dış dünyada gerçekten "kendi"si olmayan bir kişiliği yaşaması anlamında kullanır. Dış dünyadaki insanların bizi onaylaması ve sosyal hayatımızın devam edebilmesi için hepimiz maske takarız. Bu maskeler gerçekte kendimize ait olmayan kimliklerdir.
insanoğlu canlılar alemindeki en karmaşık toplumları icat etmiştir. Bu toplumlar insanların çıkarlarını korumayı, hayatta kalmayı ve başarıya ulaşmayı sağlayan sosyal mekanizmalar olarak düşünülebilir. işte insan, taktığı maskelerle toplumdaki rolünü gerçekleştirir ve meşruiyetini sağlar. Bu maskeler arkadaşlık ortamında, kadın-erkek ilişkilerinde, akademide, iş yerlerinde, siyaset ve sivil toplum kuruluşlarının her kademesinde vb. vardır. Öğretmen, komutan, bakan, baba, koca, müdür, esnaf hep maske takar...
Ancak "persona" nın yani maskelerimizin bu faydaları bedelsiz değildir. Bir insan taktığı maskeye veya oynadığı role kendini çok kaptırdığı ve benliğini bu sahte kimlikle özdeşleştirdiği zaman kişiliğinin diğer kısımlarını ihmal eder ve onları bir kenara atar.
Oynadığı rolün, maskesinin mutlak hakimiyetine girmiş bir insan kendi benliğine ve kimliğine yabancılaşır. Kişiliğinin diğer kısımları "maskenin baskısı" altında ezilir. Bu sürekli bir gerilim ve iç çatışma durumuna yol açar.

Carl Gustav Jung benliğin takılan maskelerle mutlak olarak özdeşleşmesine “şişme”(inflati
on) der. "Çok başarılı" öğretmen, bankacı, ceo ya da babanın egosu şişer. Bu insanlar kendilerine çok önem verirler ve oynadıkları rolleri diğer insanlara yansıtırlar. Onlarında böyle davranmalarını isterler.
Bu durumdan muzdarip insanlar herhangi bir otoriteye sahip olduklarında beraber çalıştığı insanları bunaltırlar. Anne ya da baba olduklarında çocuklarından çok şey bekleyerek onların üzerinde baskı kurarlar.
Yasalar, kültürel semboller, gelenek görenek ve adetler gruplar halinde takılan maskelerdir. Bu maskeler insanların kişisel arzularını bir yana itmek suretiyle tüm insanların belirli kurallara uygun ve birbirine benzer bir şekilde hareket etmesini talep eder. Aynı şekilde bu kurallar da kişi üzerinde aşırı baskı uygulandığında sosyal gerilim ve çatışma ortaya çıkar.
Takılan maskelerin kişiliği ezmesi aşağılık duygusuna neden olur. Kişi şişen egosunun talep ettiği şeye ulaşamadığında kendisini yetersiz görür, çevresinden uzaklaşır ve asosyal bir hale gelir. Bu aslında bir hastalıktır.
Toplum içinde birçok başarı kazanmış ve "rüştünü ispatlamış" çoğu insanın özel dünyalarına girebilseydik onların nasıl bir boşluğa ve anlamsızlığa düştüklerini görebilirdik. Bu insanlar kendilerini aldatan kişilerdir.
Bu bir hastalıktır ve aslında bizzat kişinin zihni bu durumu önlemek için çeşitli mekanizmalar geliştirmiştir. insan ruhunun en karanlık yönleri, gizli ve kirli arzular, şiddet eğilimi, kendimize bile itiraf edemediğimiz hisler orada, içimizde durup bize insan olduğumuzu hatırlar ve taktığımız maskelerin baskısını dengeleyerek bizi delirmekten kurtarır...
Sokağa çıkarken takmak, şart şimdi. Duyanlar duymayanlara söylemeli, yararımıza Çünkü. Olmayınca; marketten bir şey almak, pazara girmek, mümkün değil, şimdi.
(bkz: zorro)
Salgından bir nebzede olsa korunmaktır.

O değil de olm, bu maske bende manyak özgüven yaptı,

Çirkinliğimi maske ardına gizliyorum, sonra hatun kişilerin gözlerinin içine falan bakıyorum, uzun uzun kesişiyoruz falan.

Sevdim ben bu maske olayını.
Havayla teması azalttığı için işe yarar. Bazı maskeler ince onun için içine peçete türü bir şey koymakta fayda var. Evet.
Kışın neysede 35/40 derecede maske takmak bayaa zor olacak.

Şu amkin virüsü sıktır olup gitsede kurtulsak
uzun zamandır gözlemlediğim kadarıyla milletimiz maskenin burnu kapatması gerektiğini bilmiyor. acilen maske nasıl takılır içerikli kamu spotu yayınlanması gerekiyor.
Dirseğine, alnına, çenesine hatta kıçına takan angutları gördükçe insan nasıl bir toplumda yaşıyorum diye sorgulamadan edemiyor.

Sırf bu insanlar yüzünden neredeyse 8 ayı evde devirdim. O plaj senin bu havuz benim dağ bayır gezenlere inat evde oturdum. Arkadaşlarım işe başladı, evlerini kurdular; bense hastaneye girmekten bile korkuyorum. Meslektaşlarım öldü, yakınlarımız öldü, binamız karantinaya alındı. Yine de şikayet edip de bir kere bile söylenmedim.

Korona hayatımıza sıçacaktı bunu biliyorduk da, insanların bu kadar beyinsiz olabileceğini hiç düşünmemiştim. Artık her şey daha da boktan. Tebrikler insanoğlu.
bu durumdan o kadar bunaldım ki artık mortal kombat bile oynamıyorum oynasam bile favori karakterim sub zeroyu almıyorum maskeli adam görmek istemiyorum o derece bunaldım neyse ki maskesiz karakterler de var.
hicbir seyden zevk almiyorum.
gecen alisverise gittim inanin hicbir seyin ustunu icerigini okumadan incelemeden aldim.

neyse hala hastalanmadik.
direnelim arkadaslar.
Mecbur kalınan alanlar dışında takmafigimdir. Çünkü daralıyorum, nefes alamıyorum. Kalabalığa da girmemeye çalışıyorum.
ne kadar sıkıcı olsada malesef ki zorundayız takın takmayanları uyarın..
Maske ile yetinmiyorum siperlikle takıyorum.
Şu zamanlarda vatani görev olan ve dikkat edilmesi gereken önlemlerden biri.
Mesafe ve temizlik eklenerek sunulabilir.
empati yapmaktır, kendinden başkalarını düşünmektir. iyi niyet göstergesidir.
Önce kendi sağlığını sonra etrafındakilerin sağlığını düşünmektir.
ölmekten ödü kopan aşırı pısırık insan davranışıdır.
Caiz değildir, yapmayın. Sonra allah korusun yaşarsınız falan. Swh
Bir boka yaramayan saçmalıktır. Yok yıkanabilir maskeler falan takmalar asdfghj. Yıllar sonra epey dalga geçilecek bu dönemle.
sizden çok etrafınızdakileri korumaya yarar. ruj süremeyecekleri üzer.