marifetname 

kapat
  1. erzurumlu ibrahim hakkı hazretlerinin, zamanına ait pek çok değişik bilgiyi barındıran eseri.

hak serleri hayreyler
    zannetme ki gayreyler
    mevla görelim neyler
    neylerse güzel eyler
    #54317 (farabi, 05.02.2006 10:57)
  2. erzurumlu ibrahim hakki hazretlerinin üç ciltlik bomba bomba eseri. herkes okumalı bir kez olsun. aklınıza ne gelirse yazmış adam.
    #373544 (the kene, 25.06.2006 17:28 ~ 17:29)
  3. Hayat bir meyve sepeti kac curukle karsilastim sen hesap et. etme bulma memleketlerinde soludu her birim ve yatiya kaldi her kolay prim. nedendir egolarinla evlilik cetin ceviz numunelik. Kastir ! bak canim bu rap kötek misali, yumul yunus bu mikrofon yutuldu yillar aldi basini vurdu duvara. oldu bende topuna igne sapladim ve lirikal açidan aldim kolla poponu. zaman yaman saman degerli tasini kir bir an düsün beyin potansiyelle olculen bir aygit olmus, varsa kullan yoksa bir yedek cikar bagajdan. çikar savaslarinda gazilerimi siraya dizdim bozmadan. yarinla randevumda kac yabancinin adini gizledim yilmadan, bu filmi izledim an ve an. akil defterimde hiç bir satiri çizmedim degisti adresim her an.

Körkütük asalagiz bu yagiz delikanlinin adi sago, rapi sakiz olacak agiz yorulacak, goralinin sani iki kat artacak. simdiden yorum yap.

Nakarat:
    Marifetnamem budur halkim al alkisla basa dönsün basim olmadi. bastan dersen aldirmam bu filmi daha önce izledim sarkisi benden.
    sendeler bir an insanoglu cok dogal. bu bir masal yasamda olmalis kac meyva var ? zaman dar oldu kisa bir metraj darisi basina bir temenni stili, darasi basina kasina gözüne bak, cok itici yapmacik tavirlarin komik özenti cok bitik bir tablo boyuyalim, haydi fircani kap. dengelemeli her seyi ve engebeli bir mantigin yokuslarinda savrulan ve caresiz yuvarlanan bir tas misali parcalan cok harcanan beyin de var. toparlanin apar topar sopar batakta dibe batar. akil oyunlarinda incecik bir hile var. ozan sorar kalem cevap verirse halkim anlar asikar bu asik asna fisnik aleminde dandik olgular ve küf tutan masallara bir jestim var.

[Nakarat]
    Marifetnamem budur halkim al alkisla basa dönsün basim olmadi. bastan dersen aldirmam bu filmi daha önce izledim sarkisi benden.

sözlerine sahip bir sagopa kajmer şarkısı
    #842872 (kedisever satanist, 11.11.2006 00:21)
  4. gora soundtrack'idir.
    #1642845 (thedewil, 14.05.2007 17:54)
  5. gerçek anlamda okunması gereken bir kitap. fakat yazılar bir ciltte toplanmışsa eğer, okuması çok zor olur. zaten kitabi tutabilmek ne mümkün! 1100 sayfa yani...
    #2022458 (desiree, 27.07.2007 19:38)
  6. çok yönlü bir kitaptır. mesela, cinsel eğitimin gündemde olduğu sıralarda "öyle cinsel eğitim olmaz, böyler olur!" diyen bir hocamızın sınıfa getirip bir arkadaşa okutmuştu. kitapta islam'a uygun cinsel münasebet pozisyonlarından ve adabından bahsediliyor. "eşinizi üstünüze çıkarmayın", "pazar günü yapılan çocuk eşkıya olur" gibi çok ilginç iddialar da vardı.
    #2054031 (aman heri, 01.08.2007 23:59)
  7. kitap bilim konusunda gayet sağlam bilgiler vermekle beraber, sosyal konularda malesef yazarının bulunduğu ortamın ve çağın dışına çıkamadığı, evrensel değil de tamamen dönemin bakış açısını yansıtan bir haldedir.

örneğin kadınlarla ilgili bölümleri beni çok şaşırtmıştır. kadının yaradılışından tutun da aile ve sosyal hayat içindeki konumu ve önemi resmen yerlerdedir.

pek çok kişinin eseri överken bu konulara hiç değinmemesi de ayrıca beni meraklandırmakta dır. neden? bir insan tüm fikirlerinin toplamından yaptığı terkibi bize sunarken, içindeki bir bölümü yok saymak onu eksik kılmaz mı?
    #2085517 (seninle bir dakika mı?, 07.08.2007 13:34)
  8. Bedende fazla sıcak olan o ruhtur ki, latif buhardır. Sonra yürektir ki,
    ruhun menşeidir. Sonra kandır ki, muttasıldır. Sonra karaciğerdir ki, kan
    ondan doğmadır. Sonra halis olan ettir. Sonra sinirdir ki, et ile karışmış
    olan sinirdir. Sonra dalaktır ki, onda kan vardır. Sonra böbrektir ki, kanı
    azdır. Sonra atardamarlardır ki, ruhun çevresinde olan kanın zarflarıdır.
    Sonra toplar damarlardır ki, mutlak kanın zarflarıdır. Sonra el derisidir.
    Bedende gayet soğuk olan balgamdır. Sonra saçlardır. Sonra kemiklerdir.
    Sonra kulak kemiğidir ki, kıkırdaktır. Sonra kirişlerdir. Sonra
    perdelerdir. Sonra sinirlerdir. Sonra murdar iliktir. Sonra dimağ
    (beyin)dir. Sonra iç yağıdır. Sonra deridir.
    Bedende gayet kuru olan saçtır ki, duman buharındandır. Sonra kemiktir ki,
    uzuvların en sertidir. Sonra kıkırdaktır. Sonra kemik başlarıdır. Sonra
    kiriştir. Sonra zardır. Sonra damarlardır. Sonra toplar damarlardır. Sonra
    hareket sinirleridir. Sonra yürektir. Sonra bedenin sinirleridir. Sonra
    deridir.

Olayı yalayıp yutmak bu dur işte.
    #3068915 (derekdivalderon, 28.02.2008 01:43)
  9. "vücut uyur, ama akıl kendi aleminde gezer" der üstad hazretleri. bunun gibi birçok denge bozucu vuruş vardır bu eserde. her cümlesi okunmalıdır zira hayatları yönlendirebilecek niteliktedir.
    #3226074 (pietro pacciani, 03.04.2008 19:06)
  10. cinsellik hakkında enteresan bilgiler içeren eser.
    #3234003 (eternal moonlight of autumn, 05.04.2008 19:45)
  11. bilinen ezberin aksine bilimsel ve teolojik anlamda neredeyse hiç bir kıymeti harbiyesi olmayan kitaptır. beylik klişeleri marifet gibi sıralar: Durgun suya işeme geri zekalı olursun, mezar taşını okuma hafızan zayıflar, tuvalette konuşma kalbin kararır vs... Çok ciddi anlamda da bilimsel problem vardır. Misal; verdiği güneş ile dünya arasındaki mesafe gerçeklikten uzaktır, onun hesabına göre güneş aydan bile yakındır dünyaya. Bir de karakter analizleri vardır ki, sadece şiirseldir: kim ki boyludur tavil, sade dil olur cemil, kim ki boyludur kasir hilesi vardır kesir, kim ki orta boyludur akil ve hoş huyludur. Vasata övgüden vazgeçtik, uzun boyluları salak ve saf yerine koyar, kısa boylular ise fitnecidir. *... işte böyle...
    #3234028 (antilopyawrusu, 05.04.2008 19:53 ~ 19:55)
  12. (bkz: ilmi kiyafet)
    #3379990 (arabam var, 10.05.2008 17:43)
  13. erzurumlu ibrahim hakkı nın içerisinde a dan z ye herbirşeyi yazdığı çok yarayışlı bir kitap. ayrıca yazıldığı döneme göre dili anlaşılır. müslüman olduktan sonra annemin kitaplığında aralarda arapça yazılı bir kitap bulunca şaşırıp hemen okumaya başladım. cinsellik konusunda ufkum genişledi yahu. adam resmen haydar dümen gibi.
    #3649122 (ben deli nasilim iyiyim iyi, 11.07.2008 01:36)
  14. (bkz: islam hurafeleri)
    (bkz: #2272464).
    #3707355 (basri, 23.07.2008 14:07 ~ 14:08)
  15. vallahi satır satır, sütün sütun okunması lazım, her sayfası sindirilmeli vesair diyenlere gülücük yolluyorum. hayatın her alanına dair kalem sallamış ibrahim hakkı. üstad , hoca sıfatı vardır lakin yazdıklarının hangi islamla desteklendiği merakımın konusudur. yahu hele marifetnamenin en son kısmında yedi kat gök ve yedi kat yer olarak cenneti ve cehennemi tariflediği şemaları vardır ki evlere şenlik. ah hocam ah ! güldürdün beni.
    #3784007 (emekli travesti, 07.08.2008 16:31 ~ 16:32)
  16. sağlam bir bilgi kaynağı olarak ele alınamıyacak eserdir. özelliklede cinsel hayatı anlatırken kişi birazda kendi düşüncelerini yazmıştır. çizdiği resimler ise tasvir olup, bu tasvirleri neye göre çizdiği, kimden etkilendiği konusu muammadır.
    #3784017 (ruhadam, 07.08.2008 16:33)
  17. içerisinde naksibendi yolunu pek güzel anlatan bir bölüm de yer alan büyük eser. illa ki anlamayanlar olacaktır tabi anlayana kadar gayret etmek zaten daha kitabın 1. cildinin ilk bölümlerinde kişiye akıldan bahsedilirken anlatılmaktadır.
    #3939770 (pietro pacciani, 09.09.2008 16:11)

© 2008 - uludağ sözlük

marifetname başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. marifetname ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu marifetname nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» tanri ya kizginim » juande ramos » pilsener » burasi kasiyo msn versene » ilbay » akuple » sevgilinin e mail sifresi » sevket altug » kopush fm » yaran okuyucu yorumlari » kizlarin erkeklerden daha duygusuz olmasi » yanindaki var ya » sirince » sevgiliden istemeyerek ayrilmak » kareem said » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » selcuk » kirk yillik kefalim boyle got gormedim » kloroasetofenon » aptal cirkin kisa boylu sisman ve esmer » her zaman daha iyi » anayasa mahkemesi nin turban kararinin gerekcesi » sweden » children of women » hilmi ozkok » saipsiz in recep ivedik taklidi » bebek taklidi yapan kizlar » medeni haklar » turk muhendis ve mimar odalari birligi » orhan ak » happy go lucky