maoculuk 

kapat
  1. köylülüğe dayanan, devrimin merkezine ve öncülüğüne köylüyü koyan Markscı toplumcu-
    luktur. marksizmin Mao Tse Tung tarafından çin koşullarına göre yorumudur. Marksist uygulamayı leninizmin tam tersine, kent yerine köyden ve işçi sınıfı yerine köylülükten başlatmıştır. çin 'de sanayinin oluşup gelişmemesi, emekçilerle egemenler arasındaki çelişkinin kentlerde değil, köylerde ve kırsal alanlarda olması nedeniyle bu pratik uygulamaya geçilmiştir.
    #179298 (MaRTyNs, 18.04.2006 19:34)
  2. mao zidong'un kuramı ve felsefesi.

marksizmin tarihsel ve diyalektik çözümleme yöntemini yeniden ele alan, körü körüne de inanmayı kabul etmeyen maoculuk, temel ilke olarak, kitlelerin mücadele ve yaratma gücünü benimser. öte yandan sanayiyle tarımın at başı gittiği bir iktisadi gelişmenin önemine parmak basarak, sovyet gelişme modelini dolaylı da olsa eleştirir.

barışcı bir yoldan sosyalizme geçilebileceği savını kabul etmeyen bu görüş, sovyet rusya ile bu konu yüzünden kopmalar yaşamıştır. onlara göre bu sav, karşı çıkılması gereken ''modern revizyonizm'' dönemini başlatıyordu. maoculu, çözümlemesini, üçüncü dünya'nın uyanışına ve emperyalizme karşı ulusal özgürlük mücadelelerine dayandırır. maoculuğa göre sscb, dünya egemenliği konusunda abd ile çekişmekten başka bir şey yapmadığı için, bu ulusal mücadelelerin devrimle sonuçlanmasına bir engel oluşturmaktadır.

ayrıca maoculuk, hakikatı doğrularda aramaktan yanadır. olgular, nesnel durumlar içindeki leyler ve olaylardır; hakikat bu şeylerin ve olayların iç bağlantısıdır, yani onları yöneten yasalardır.
    #3720285 (adim hidir mahlasim budur, 25.07.2008 20:15)
  3. ülkemizde kırdan kente doğru ve silahlı bir halk ayaklanmasıyla sosyalist bir devrim yapılabileceğini düşünenlerin içinde yeraldıkları akımdır. (bkz: tikko)
    #3720294 (aha ben de geldim, 25.07.2008 20:17)
  4. marksizm'in en geri formasyonudur. nedeni ise devrim için gördüğü temel motor güç değil, pragmatist ve indirgemeci olmasından ötürüdür. maoculuğa göre sınıflar savaşı sırasında devrimi yapacak temel sınıf, sürekli ve değişken bir politika içersinde olmak zorunda. buna taktik denilebilir fakat bunu yaparken ise faydacı davranışlara kapılması, siyah ve beyaz dışında temel olguları görememesi sıkıntılar yaratmaktadır. ona göre sınıflar arası ittifak bir trenin vagonlarına atlamak gibidir. hangisi daha hızlı gidiyorsa, o yolda temel sınıf bile geride bırakılabilir. bu ise maoculuğun diyalektik materyalizme bakış açısının gerçek yüzünü ifşa etmektedir.
    #3720301 (kisil, 25.07.2008 20:20)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

maoculuk başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. maoculuk ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu maoculuk nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about maoculuk. Copyrights of the articles are belong to their authors.