liberal demokrat 

kapat
  1. son zamanlarda kimi insanların siyasal görüşlerini tanımlamak için kullandıkları oksimoron.
    efenim bir insan hem liberal hem de demokrat olamaz.

liberal zihniyet bireyi merkeze alıp, bireyin her türlü özgürlüğünü (sosyal, siyasal, ekonomik) en önemli değer olarak kabul ederken, demokrat zihniyet toplumun genelini, bir arada yaşayabilmeyi, sosyal devleti yani kamuyu(kamu yararinı) savunur. bu temel ayrım iki farklı zihniyetin neredeyse her konuda(ekonomi, sosyal hayat, devlet anlayışı, vs.) farklı fikirler -bakış açıları- geliştirmelerine yol açmıştır.

daha kaba olarak söylersek, liberal tavır: merkez sağ, demokrat tavır: merkez soldur. ve bu iki farklı zihniyet günümüz avrupa siyasal kültürünün en temel iki öğesini oluşturmaktadır.
    hatta avrupa birligi projesi bu iki zihniyetin ortaklığı ile oluşturulmuştur dersek abartmış olmayız.

dediğim gibi birbirinden farklı olan bu iki görüş ortak bir paydada buluşmayı, kurallarını birlikte oluşturdukları bir oyunun oyuncuları olmayı başarmıştır. bu yüzden bu iki zihniyetin birlikte oluşturduğu, kimi konularda birinin, kimi konularda ötekinin sözünün kabul edildiği sisteme liberal demokrasi deriz ancak bir insanın bu birbirine zıt iki görüşü bir bünyeye sıgdırması imkansızdır.

not: eğer bu isim altında eklektik bir ideoloji kuruluyor ise bunu tartışabiliriz ancak şimdiye kadar -en azından ben- böyle bir çaba göremedim.
    #356752 (halit ayarcı, 19.06.2006 00:01 ~ 05.12.2006 20:39)
  2. (bkz: liboş)
    #356764 (lazy pigeon, 19.06.2006 00:08)
  3. politik arenada, rüzgar nerden eserse oraya savrulurum, kimin arabasına binersem onun türküsünü söylerim demenin, entelektüelleştirilmiş hali.
    #358594 (montajelemani, 19.06.2006 18:02 ~ 18:03)

© 2008 - uludağ sözlük

liberal demokrat başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. liberal demokrat ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu liberal demokrat nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» ben kendime erken bosaliyor dedirtmeoaahh » audi a8 » ismail yk ile gaza basmak » kanzuk » bunu yazan tosun » sistem yaklasimi » toyota tundra » ne istedigini bilmemek » psychedelic rock » zu spaet a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » 20 haziran 2008 hirvatistan turkiye maci