bugün

sabah kalkıp her yeri şahane net gördüğünde idrak edilen ve sçtık tepkisi verdiren hedööö. hemen aynaya koşulur ve göze yapışmış lens çıkartılmaya çalışılır.
sonucunda lenslerle uyanacağınızın ve lenslerin gözünüze yapışacağının ilk evresidir..
sabah kalkıldığında gözlerini açamayıp, kör mü oldum acaba muhabbetlerinin geçeceği hadise.
soft lenslerle hergün rahatlıkla yapılabilecek hadise.*
bütün günü batacak ve yanacak gözlerle geçirmenin bir adım gerisidir. göze en hızlı biçimde solüsyon ile müdahale edilmeli, en azından yarım saat kadar lensler solüsyonda bekletilmeli ve gözler dinlendirilmelidir.kornea tabakasının eline veren 10 kusurlu hareketten biridir.
sabah uyandığında gözünün bir tanesinde lensin olmadığını fakedip yatakta yana yana lens aramaya yol açan durum.
(bkz: lensle uyuyanın şaşı kalkması)
(bkz: lensle uyanmak)
gözleriniz hassassa uyandıgınızda her yeri bugulu görmenize ve her tarafa sarı sulu çapaklar saçmanıza neden olan hadise. bi de yapışır göze, cıkartamazsın, kan canagına döner gözlerin, canın acır, küfreder durursun. bi süre de lens takamazsın.
gözlerinizin tahriş olmasına sebep olan ve gözleriniz bozuksa, ayrıca gözlük kullanıyorsanız göz doktorunuza gidip kontrolden geçmenizi gerektirendir.
yatmadan önce göz damlanızı bolca dökmenizi gerektiren eylemdir.
Söz konusu eylemin ardı ardına yapıldığı 30 gün sonrasında doktora gidilerek antibiyotik damla reçetesine sebebiyet sağlayan vehamettir. Tavsiye edilmez.
acuvue oasys kullanıyorsanız hiçbir problem teşkil etmeyecek olan durum. ama siz yine de lensle uyumayın.
uyandığınızda özellikle renkli lens kullanıyorsanız bir lensin gözünüzün arkasına kaçması nedeniyle van kedisi gibi kalmanıza neden olacak hede.
oksijen geçirgen özelliğine sahip lensler ile uyunursa problem olmayacak olay.

(bkz: night and day)
göz sağlığı açısından hiç de olumlu olmayan davranıştır.
gecenin bi vakti bilgisayarı elden bırakır bırakmaz, ne kurumuş ellere krem sürmüş ne de pijamaları giymişken direk yorganı çekip içeri girmenin ve arkadan da dünya kapısını kapatmanın bi sonucu, uyku alemine lensle dalmaktır. sabah uyanıldığında kapıdan yorgun argın geçmiş, henüz uykunun mahmurluğunu üzerinden atamamışken gözlerdeki batma ve yapışkanlık hisleri durumu ele verecektir. önce paniğe kapılınır, hatta lensin tekinin düşmüş olduğu bile düşünülür, ancak gözler alışınca sabah ışığına yerli yerinde oldukları anlaşılır ve 5 gün çıkartmadan kullanabilme özelliği varsa lensin, bunun bilincine varmak epey rahatlatır. yine de yazıktır, dinlensidir lens, suyuna konulur, o gün gözlük devreye girecek demektir.
kanlanmış gözlerle uyanmanıza sebebiyet veren olaydır.

o gün gözlük takmak zorunda kalacaksınız yüksek ihtimalle. çünkü gözleriniz feci şekilde ağrıyor olacak. "ah be yavrucağızım ne yaptın? nasıl unuttun şu mereti gözünde" diye bütün gün isyan edecek ve akıntılar oluşturacaktır.
lensleri çıkarmadan uyumak. gözlerin kızarmasına sebep olacak davranış.
lenslerin yoğun geçen bir nöbetin sonrasında ya da gece ağlamaktan gözlerde unutulmasıyla başa gelen durumdur. günlük kullanılan ve geceleri çıkarılması gereken lenslerle uyuyup, sabah uyandığınızda etrafı bir buğulu gördüğünüzü fark edersiniz. bütün bu buğulu duruma rağmen yazıları enteresan bir şekilde okuyabildiğinizi beyniniz idrak ettiğinde 'h.ssiktir, lensleri gözümde unutmuşum ya!' tepkisi kaçınılmazdır. sonrasında alelacele aynaya koşulur ve göze yapışan ve bazen fazlaca lens solüsyonunu gözünüze boca etmenizle ancak çıkarabildiğiniz lensler gözden uzaklaştırılır.
lensin göz kapağınıza yapışması, gözlerinizin bir müddet açılmaması, inanılmaz bir baş ve göz ağrısı ile sonuçlanan berbat durum. tabii gözlerin kan çanağına dönmesi de cabası.
bazı gözlere hiçbir şey yapmaz. bu yüzden o insanlar sadece lenslerini değiştircekleri zaman çıkarırlar, onu haricinde resmen ondan bir parçaymış gibi davranırlar lenslerine. o gözleri de bir kere kızarayım, bi sorun çıkarayım demez hiç. * * *
goz sagligi acisindan cok zararli olan durum.
Acuvue aosys, focus night&day bauch&lomb purevision, clear all day gibi silikon&hidrojel lensler, gözden birkaç gün çıkarılmayacak şekilde tasarlanmış lensler olduğundan gece uyurken de gözde kalabilirler. Hatta havuza, denize, duşa girerken çıkarmanıza gerek kalmaz. Bu markalar dışında yumuşak, sert ya da yarı sert lenslerin hiçbiri gece kullanılamaz. Hatta gün içinde 8 saatten fazla kullanılması, gözün oksijen ihtiyacını %80 civarında azalttığı için sağlıksızdır.

Gözün alerjik hassasiyetini kat kat arttırır. 8 saatten fazla gözde kalan lenslerin bakterilerden arınması için en az 3 saat solüsyonda kalması gereklidir. Bu süre zarfında dış etmenlerden etkilenen ve bakteri yuvası haline gelen lensler gözde kalmaya devam ettiği sürece büyük risk oluştururlar. Gözyaşı salgısı da lensler sayesinde retinaya ulaşamadığı için göz kuruluğu sorunu ortaya çıkar.

Gözün ortasındaki pupil denen tabaka yumuşaktır. Lens bu tabakanın üzerini kapattığı ve syclera tabakasından daha sert olduğu için korneanın üzerine baskı uygular. Uzun vadede bu nasıl bir sorun yaratmakta çok fikrim yok ama muayene olmadan 4-5 saat önce lenslerin çıkarılmış olması gerekliliği de akla tüm gece gözde kalan lenslerin ne derece konfor sağladığı yönünde kuşkuları getiriyor.

Uzun lafın kısası, lens suni bir malzemeden yapılmaktadır. marka ve kullanım şekline göre değişiklik göstermekle birlikte temel olarak saf su üzerine kapatılmış silikon baloncukları şeklinde tarif edilebilir. Kendi gözlerinizin üzerinde genellikle silikon bazlı suni malzemelerin uzun süre kaldığını düşünün. Bu malzemeler üretilirken tahmini gözde kalabilme yeterlilikleri de hesaplanmakta. Lens prospektüslerini okuyan var mıdır bilmiyorum ama bütün lensler, 8 saatten sonra performanslarını yititirler. Dolayısıyla ister gece gündüz, ister kısa süreli kullanım için tasarlanmış lensler olsun; hepsini yatmadan önce çıkarmanız yararınıza olacaktır.

Gözler en değerli organlardır. Puslu görüntü bile * ömür boyu karanlıktan iyidir. Gözlerinize iyi bakmanız dileğiyle...
uyandığınızda gözlerinizin kıpkırmızı olmasına sebep olan ve lensleri çıkarmak için sizi deli edecek safhada uğraşmanıza neden olan; ama üşenmekten dolayı çokça yapılan ve yaptıkça da arkası gelen bir eylemdir.