lala 

kapat
  1. Osmanlı şehzâdelerinin tâlim ve terbiyesiyle meşgul olanlara verilen isim.
    Geleceğin hükümdarını yetiştirmek üzere görevlendirilen bu kişiler din ve fen ilimlerinde mümtaz şahsiyetler arasından seçilirlerdi. Şehzâdeler sancağa çıkarken bâzen yanlarına birden fazla da lala görevlendirilirdi. Bu durumda en kıdemlisi Lala Paşa ünvânını taşırdı. Lalanın ilmî kıymeti yanında pâdişâhın fevkalâde îtimâdını kazanmış emin bir kimse de olması gerekliydi. Çünkü bunlar şehzâdenin iyi bir devlet adamı olarak yetişmesi yanında onun pâdişâha karşı itâatini de kırmaması lâzımdı. Îtimâdı sarsacak durumlarda lalaların görevden alınması pâdişâhın yetkisindeydi. Lalalar yetiştirdikleri şehzâdenin pâdişâh olması durumunda büyük bir nüfuz kazanırlardı. Tahta geçen yeni pâdişâh, lalalarının en kıdemlisi olan Lala Paşayı vezirliğe ve bâzen de sadrazamlığa tâyin ederdi.
    (farabi, 19.02.2006 18:06)
  2. padişah çocuklarına yani veliahtlara eğitim veren, onların yetiştirilmesiyle ilgilenen alim.
    (asiti kaçmış kola, 07.05.2006 12:36)
  3. karadenizde deli anlamına gelen sözcük
    (doksanüç, 07.05.2006 13:12)
  4. bazı cahillerin köle olarak gördükleri fakat padişahın çocuklarını teslim etmesi nedeniyle büyük önem verdikleri eğitimcilerdir.
    (hasnicktir, 22.05.2006 18:31 ~ 18:32)
  5. teletubbieslerin sarı olanı.
    (the kene, 24.06.2006 19:19)
  6. sözlük bünyesine yeni katılmış olan sözlük kullanıcısı.*
    (aura, 24.09.2007 17:45)
  7. yeni yazardır.*
    (Dave Mustaine, 27.09.2007 21:38)
  8. (bkz: olur böyle şeyler)

(bkz: takma kafana)
    (Mr mojo risin, 27.10.2007 04:05)
  9. güzide asistanım. bal nedir şeker nedir ki onun yanında. asistanım olmayı kabul etmiş hatta starbuck'i soyup bana her türlü kahve yapmayı bile göze almıştır. yüreği o kadar güzeldir ki kötülük nedir bilmez. hep güler hiç eksik olmaz o gülüşü masum yüzünden. istanbula gittiğimde kendisi bana bakmayı bile kabul etmiştir daha ne olsun. ayrıca benim entrylerimin caylaklara ders olarak verilmesi konusunda kampanya başlatıcakmış. çok sıkı bir takipçimmiş sözlükte. yüreği okyanus kadar geniş bir o kadar temiz insan hep böyle kal hep gülsün o yüzün hep mutlu ol. eğer birisi üzerse döverim merak etme.* kendisine ne desem kelimeler yetersiz olur böyle birini tarif edemem lugatımda kendisini anlatacak kelimeler yok. öyle bir insan ki hani düşünürsünüz ya ölürken yanımda buda olsun diye, işte böyle biri insan ölüme korkmadan gider böyle biri yanında olunca. sana kelimeler paragraflar yazmak bir sürü söz söylemek istiyorum ve sana soylemek istedigim en guzel soz henuz soylememis oldugum sozdur ama sen sonsuzsun sana hiç bir kelime yetmez.

bir gün gözlerinindeki ışıltının södüğünü görürsem işte o zaman kim sebep olduysa buna gider, bulur... sonrasında yapacağımı biliyorsun zaten üzmesin kimse seni. akıllı olsunlar.*

ayrıca kendisini istanbuldan kaçırıp basıcam nikahı artık gelişmelerden takip edersiniz.*
    (Sarintua, 31.10.2007 19:13 ~ 19:20)
  10. (bkz: sıkmabaş)
    (bkz: yumurtakafa)
    (bkz: ovalbeyin)

çok güzel aşağılayan bir yazarmış.
    (osiris, 01.11.2007 21:16)
  11. sagir odada ki kahya.

(bkz: koksal engur)
    (cLktrk, 20.12.2007 20:00)
  12. (bkz: #2988210) entrysi ile "bilgisayarı olan uludağ'da yazıyor" dedirten yazar. ayrıca uludağ sözlüğün yaş ortalaması hakkında bizlerede ipucu verdiği için kendisine teşekkürü bir borç bilirim.
    (guapo, 11.02.2008 17:28)
  13. (bkz: gereksiz)
    (response if under duress, 29.04.2008 10:50)
  14. yanlış hatırlamıyorsam osmanlı döneminde bakıcılara verilen ad.kahya anlamına da gelir.a harflerinin üstüne çatı koyarsak sarışın teletubbies de diyebiliriz.
    (hypnogaja, 29.04.2008 13:37)

© 2008 - uludağ sözlük

lala başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. yukarıda yazanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir.

» goze » jenna loves rocco » kurt » zapta karsi tekefful » icerik yonetim sistemi » insani delice mutlu eden seyler » henry de montherland » evlerde sigara icme yasagi » yaran facebook gruplari » altinordu » sendencocugumolsun 21 istanbul » sigara yasagi » sevisme baslatici diyaloglar » necip fazil kisakurek » anne » kiefer sutherland » helal olsun dedirten entryler » sungurlu » el opmeye giden gotik hatun » ahmet necdet sezer » 24 yil boyunca oz kizina tecavuz eden baba » kurk mantolu madonna » hayatindaki herkesin cekip gitmesi » at yarisi » bir saire yazmadigi siiri yamamak » akp yandasi felan degilim sadece bidibidi » arka » kaybolani bulmaya yonelik onlenemez isteklerimiz » tapu » bayramda el opturme dayatmasi » idil biret » last fm » e muhtira » bizkackisiyiz com dan radikal e dava » aachen » turkiye de anyasa gelistirmelerine bir bakis » altyapi oyuncularini a takima almak » demet akalin » kanalturk » sozlukteki insanlar » lamina » annenin olmesi » besiktas in 08 09 sezonunda intertoto ya gitmesi » super arkadas » lemanyak » disqualified » o nur u saran basortu » diskispor adeta bosaldi » eski sevgilinin cenazesine gitmek » work and travel a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa