bugün

dante nin yazdığı cennet,cehennem ve araf üçlemesinden oluşan ünlü kitabı
ilahi Komedya, insanlığın Tanrı sorgulamalarının dile getirildiği en ilginç platformlardan biridir. Cennet ve cehennem (ve dahi Purgatory denen o geçiş noktası) bu eser sayesinde gözle görülebilir olmuştur. Daha sonra yazılan, çizilen her şeyin kaynağında bu tasvirler yer almaktadır.

kaynak: http://www.ayan.org/dante/
cehennem 34, araf ve cennet 33, toplamda 100 kantodan olusur, cehennemde ona yol gosteren ustasi ve onculu vergiliustur.
butun komedya 14233 dizeden olusur ki , kusuratta hatta ediverdi isek affola, hatta bende bir surreal yolculuga cikayim, kendimi yaradana sunayim, o affetsin.
cehennem de zebaniden, arafta gunah ile vaftiz olandan kutsanan insanoglunun turlu gunahlarina tanik olan dante, cennette beatrice le bulusmus, cennette beatrice le takilmistir. beatrice arafta vergiliustan devraldigi dante ye, terbiyesizligin onde gidenligini yapmis, zebani, iblis onunde ona kalay atmistir.
7 olumcul gunahtan bahseder, oburluk, cimrilik, sehvet vesaire derken, insan ne pismis, tanri ne adaletli imis diye kilisenin kicini yalayan dante, dunya tarihinin en uzun ve genis destansi hikayesini yaratmistir, ki gelmis gecmis en uzun siir ilahi komedyadir.
hristiyanliktan baska herhangi bir dine inananlar ve inanmayip yuzu secdeye kapaklanmayanlar cehennemin 9 kat icersinde iskembeden hayat yasamaktadirlar. her gun har, her gun kor yiyen kara tren iscisi gibi ssk siz ve manitasiz hayat gecer mi? bence gecmez.
cehennemin unlu konuklari arasinda aristo ve platon, pagan vergilius, musluman muhammed ( ee hristiyan olmayani tikiyor dante), yahudi yahuda ve diger dinlerin temsilcileriyle, cok pis gunah islemis, topluluk icinde osurmus herhangi bir hristiyani bile 3000 fahrenaytta yanarken okuyacak, bu skindirik din anlayisina, orta caga lanet okuyacaksiniz.
yazildigi doneme dair, her ne kadar mizah yapip isi dalgaya sarsakta; orta cagda sen "kilise" sozu gecen, yer yer kiliseyi yeren, papalik ile dalga gecen kitap yazacaksin, ahmel altan gibi 30 baski takilacaksin, dizelerde vatikani tassaga saracaksin?

dassak ister dassak. iste dante nin ciger koruk gibi imis be abi. oyle de super bi insan.
dünya edebiyatının en ünlü eserlerinden biri olan, italyan şair dante nin 14.233 dizeli şiiri..

ilahi komedi anlamına gelir, cennet, cehennem ve araf olmak üzere üç bölümden oluşmakla beraber dante nin sevgilisi beatrice ye ulaşma amacı güden macerasını konu alır.. dante ye bu yolculukta ünlü filozof/şair vergiliusun refakatindedir.. kitapta selahaddin eyyubi gibi pek çok tarihsel sima ile karşılaşmak mümkündür..

kitap halen italyan okullarında edebiyat derslerinde ders olarak okutulmaktadır..
(bkz: dante)
özellikle edebiyat ortamlarında adı alakalı alakasız yerlerde sürekli anılarak kişiye prestij kazandıran dante alighieri'nin ölümsüz eseri. şiir tarzında yazılmıştır. cennet, araf ve cehennem olmak üzer olmak üzere 3 bölümden oluşup en azimli kitap kurtlarını dahi usandıracak kadar uzundur.*

ayrıca (bkz: dante s prayer)
kendisinden ilham alınan bir film için (bkz: notre musique)
Buradan GidiLir AcıLar Kentine, Buradan GidiLir Bitmek BiLmeyen Acıya, Buradan GidiLir Yitmiş insanLar Arasına, Benden Önce Herşey Sonsuz du, Sonsuza Kadar Süreceğim Bende, içeri GirenLer, Dışarıda Bırakın Her Umudu... Cehennemin kapısında yazdığı söylenilen yazı.
--spoiler--
dante kulübü adlı romanda seri katil dan teal' a işlediği cinayetler konusunda ilham veren klasik.
--spoiler--
(bkz: avrupa yakası stv de yayınlansa olabilecekler)
dante'nin cahit sıtkı'nın otuz beş yaş şiiri'ne ilham veren eseri.

"ömrümün ortasında kendimi karanlıklarda buldum" * cümlesini 35 yaşında sarfeden dante, cahit sıtkı'nın ömür cetvelinde yolun yarısını belirlemiştir.
enteresan biçimde cehennemi okumanın çok sürükleyici olduğu, arafın idare ettiği, cennetin ise acayip sıkıcı olduğu kitap.
kesinlikle gazzalinin ihyasında yer alan cennet ve cehennem tasvirlerinin kaynak olarak kullanıldığı dante eserdir. zira o dönemde hristiyanlıkta bu konuyla ilgili herhangi bir açıklama yer almaz kitaplarda. komedya ile ilgili olarak ernst cassirer
"eğer anlatımının ve şiir gücünün büyüsüyle yoğrulmasaydı, Dantenin cehenneminin dehşeti bitmez tükenmez çığlıklar olarak kalır cenettinin sevinç çığlıkları, hayali rüyalar olmaktan öteye gidemezdi" diyerek büyük şairi onure etmiştir. gerçektende dante daha naturazlimin baş harfi ortada yokken mistik ve lirik öğrelerle naturalist bir başyapıt kaleme almıştır.
Dante Alighieri'nin düşsel destanıdır.
Dante; cehennem, araf ve cennet olarak tasarladığı yolculuk boyunca birçok tarihsel kişilikle karşılaşır. Felsefe tarihinin en büyüklerine bile cehennemde rastlar. Virgilius'un kendisine eşlik etmesiyle Araf'ın ortasına dek gelir. Bundan sonra büyük aşkı Beatrice, rehberliği Virgilius'tan devralır.
Eser, Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Otuz Beş Yaş" şiirini de etkilemiştir. "Yaş Otuz beş/ Yolun yarısı eder/ Dante gibi ortasındayız ömrün/ Delikanlı çağımızdaki cevher" Dizeleri hatırlanabilir. Eser ve yazarıyla ilgili bir yanılgı vardır. Dante'nin "ilahi Komedya"yı 35 yaşında yazdığına dair bir yanılgıdır bu. Eserin şiir biçimindeki tek çevirmeni Rekin Teksoy konuyu şöyle açıklıyor:
"Dante'ye göre insan yaşamı, en yüksek noktası 35 olan bir yay çizer; 1265 doğumlu Dante bu yapıtı 1307 yılında yazmaya başlamıştır; ancak 1300 yılında Papa Bonifazio 8'in düzenlediği jübile yılına katılmak için Roma'ya gitmiştir; 35 yaşında yaptığı bu geziyi Dante bu yapıttaki düşsel yolculuğun da başlangıcı sayar."
Yani Dante eseri yazmaya başladığında 35 değil 42 yaşındadır. Dante düşsel yolculuğun tarihine göre 35 yaşındadır sadece.
Bakalım üstat neler yazmış:

Ey ölümlülerin anlamsız tasası,
Kanatlarını böyle aşağıda çırptıran
düşünceler ne denli hatalı!

Kimi hukuk, kimi tıp peşinde koşar,
kimi umudunu papazlığa bağlar,
kimi zorbalıkla, yalan dolanla hüküm sürer,

Kimi çalıp çırpar, kimi alıp satar,
kimi şehvet batağına saplanıp
vakit yitirir, kimi de miskinlik ederken,
bütün bunlardan arınmışım ben,
Beatrice ile birlikte gökyüzünde idim
ve sevgiyle ağırlanmakta idim.

( Cennet, on birinci kanto )
(bkz: divine comedy)
dunya edebiyatinin en buyuk siiri. terza rima nazım sekliyle yazılmıstır. dante'nin cennet, cehennem ve araf'a yaptığı hayali yolculugu anlatır. kendisine cehennem'de latin sair vergilius, cennette ise beatrice eslik eder. pek cok kisiden bahsetmistir dante, genelde donemin italya'sindan olmakla birlikte bilindik kimseler de mevcuttur. gittigi -aslında elbette gitmedigi- butun yerleri muthis bir hayal gucuyle tasvir etmistir. bir de ilk olarak la commedia adiyla yazilmistir siir, divine cok sonradan eklenmistir.
dante'nin, ayni zamanda ansiklopedik bir ozellik tasiyan destansi eseri. eserin bir satirinda muhammed'i elestirir.
ne zaman gözüme çarpsa ilahi komedya, hemen elime cehennemi alırım ve birinci kantonun ilk dizeleri olan
" yaşam yolumuzun ortasında karanlık bir ormanda buldum kendimi, çünkü doğru yol yitmişti." kısmını okuyup, dikkatlice yerine koyarım okuduğum için insanların delirdiğimi düşünmelerini sağlayan kitabı.
okurken hayal gücünüzün yanı sıra hafızanızı kullanma kabiliyetinizi de tavan yaptıran eserdir. zira tarihten pek çok kişinin ismi ara ara nüks etmektedir.
* * *