bugün

göktürk hakanı bilge kağan'ın küçük kardeşi ve doğu bölgesinin şadlığını yapmış büyük komutan.Babası ilteriş kağan vefat ettiğinde kül tigin yedi,ağabeyi bilge ise henüz sekiz yaşlarında oldukları için türk töresine göre tahta amcaları kapagan kağan geçmişti.702 senesinde devlet hizmetine girdiğinde, on altı yaşında idi. Amcası Kapagan Kağan ile Mâveraünnehir'deki Suğdakiler üzerine yapılan sefere katıldı. Muvaffakiyetle dönüldü. 706 senesinde, elli bin kişilik Çin ordusunun imhâ edilmesinde çok büyük hizmeti geçti. Piyâde kuvvetleriyle hücuma geçerek Çin kumandanını esir etti. Esir Çin kumandanını Kağana gönderdi. 707 senesinde, Çinliler ile yapılan muhârebede, üç at değiştirecek kadar çetin mücâdelelere katıldı. Yaralanmasına rağmen muhârebeye devâm etti. Bu muhârebede Çin ordusu yok edildi. Çinlilerin teşvik ettiği isyanların bastırılmasında mühim hizmetlerde bulundu.amcası kapağan kağan 716 yılında vefat edince ağabeyi bilge'yi büyük kağan olması için ikna etti ve ona destek verdi.
bilge büyük kağan olunca,kendisi de ordu komutanı ve doğu kanadının şadlığıyla görevlendirildi,bir çok iç isyanı bastırdı ve çin'e karşı düzenlenen seferlere katıldı.
bu büyük kumandan 731 yılında vefat etti.ölümü kardeşini ve tüm türk budununu büyük bir acıya boğdu.bilge kağan tarafından anısını yaşatmak amacıyla adına bengü taşı dikildi ve kül tigin hitabeleri oluşturuldu.
Gokturkler'in kutlug devri kumandanlarindan bilge kagan'in kardesidir. Kucuk yastan itibaren bilge ile beraber amcasi kapagan kagan'in yaninda akinlara ve seferlere katilmaya basladi. 731 yilinda moga kurgan'daki karargahinda olunce, adina abidevi bir eser yapildi. Orhun abideleri'nde cesaretligi, kumandanligi ve turk milletine verdigi hizmet edebi bir dilde yazilmistir.
kaygısızlar dizisinde şoray uzun' un hakkını vererek canlandırdığı karakter.
ünlü göktürk kumandanı.
ayrıca kaygısızlar dizisinde şoray uzun'un canlandırdığı süper matrak mafya.
kaygısızlar adlı dizide "oopsss" repligiyle hafızalara kazınmıs karakter. ayrica memnun kaygisizin kızı burcunun da sevgilisiydi.
yeni bir yazar.

(bkz: hoş geldiniz)
684-731 yılları arasında yaşadığı sanılan ünlü devlet adamı ve komutan. ölümünden sonra 732 yılında abisi bilge kağan tarafından adına bir yazıt diktirilmiştir.
sözlüğün hem eski hem de yenilerinden, tarih konusunda bilgili, geri dönüşüm konusunda duyarlı olan, asabi, eğlenceli, terazi burcu erkeği yazar arkadaşım.

kendisine hoş geldin yerine vay moruk demek istiyorum.

(bkz: ben boyle manyak bisi gormedim moruk)
kendi çerçevesinde bir şeyler yazan fakat yazdıkları çeşitli bünyelere dokunduğundan, kronik çaylak modunda uçucu bir yazar. geleceğin burokrat adaylarındandır. devletler arası sevişmelerin uzmanı.
(bkz: mülkiyeli)
(bkz: #3015913) gerçekçi şahsiyet.
gelmiş geçmiş en karizmatik ve komik dizi karakteri. 2 gün adam dövmezse çok fena oluyordu.*

ayrıca; lost a girse tadından yenmezdi be sözlük.
(732).
tek taş halindedir.
dört cephelidir.
bilge kağan tarafından dikilmiştir.
yazarı yollug tigin'dir.
anlatım ağır ve sanatlıdır.
bilge kağan, kağan olurken ve imparatorluğu genişletirken ona destek olan kardeşi kül tigine olan minnettarlığından bahsetmiştir.
şüphesiz eski türk devletlerinin arasında ki en cesur adamlardan biridir.
''isyancıların oluşturduğu orduyu profesyonel ordusuyla dar dağın eden bilge kağan, hemen başkente dönmek yerine, yorgun olan ordusunu orda bir gece dinlendirmeyi tercih etti.kamplar kurulup ateşler yakıldı.
kül tigin ateşten uzaklaşarak bir kaç saat önce onlarca isyancıyı öldürdüğü, savaşın olduğu yere geldi.
biraz dolaşmak istemişti.
ama hesaba katmadığı durumu tehlikeli bir hal aldı.
savaştan kaçan ve türk ordusunun gitmesini bekleyen dokuz isyancı kül tiginin etrafını sardı.
kül tigin dikkatsiz davranarak yanına ne kılıç ne de okunu almıştı.
sadece kılıç taktığı kemerin arkasında küçük bir hançeri vardı. onu çıkardı.
ilk saldıran o oldu.
saniyeler içinde bir isyancının üstüne atlarak gırtlağını kesti.
kalan 8 kişiyide benzer biçimde öldürmeyi başardı.''

kül tigini özel yapan şey batı filmlerinde çizilen yiğit ve onurlu savaşçı kavramını binlerce yıl önce oluşturmuş olmasıydı.
bir kere bile abisi bilge kağanın tahtına göz dikmemiş, tek düşündüğü şey devletinin ve türklerin özgürlüğünü düşünmek olmuştu.
bunu savaş alanında basit bir hançerle adam öldürerekte yaptı, abisi bilge kağana karşı olan sonsuz sadakiylede ispatladı.
Babası Kutluk Kağan (ilteriş) öldüğünde ağabeyi Bilge 8, Kül Tigin ise 7 yaşındaydı. Ağabeyiyle birlikte amcası Kapağan Kapgan Kağan tarafından büyütüldü. Kapağan Kağan, Türk töresine aykırı hareket ederek ölmeden önce kendi oğlunu veliaht ilan etti ve yeğenlerinin iktidar adaylığını geçersiz kıldı. Ancak Kapağan'ın ölümünden sonra Kül Tigin, daha önce Mete Han'ın yaptığına benzer bir darbeyle yönetimi ele geçirdi, Kapağan Kağan'ın oğlunu destekleyen beyleri idam ettirdi, Kapağan döneminde geri plana itilen Tonyukuk'u ve Alp Eletmiş'i yanına alarak büyük bir temizlik yaptı ve sonunda, tahta ağabeyini oturttu. Bilge Kağan 32 yaşında, Kül Tigin de 31 yaşındaydı. Resmi lider Bilge Kağan olsa da ülkede asıl güç, ordu komutanı Kül Tigin'in elindeydi. Ağabeyi ile birlikte ülkelerindeki isyanları bastıran Kül Tigin’e ilişkin en sağlıklı bilgiler Orhun Yazıtları’nda yer alır.
Kül Tigin, 16 yaşında iken amcası Kapağan Kağan ile birlikte 50 bin kişilik Çin ordusuyla yapılan savaşa katıldı ve kahramanlığı ile dikkat çekti. Kül Tigin, 21 yaşında iken Çinli general Caca ile yapılan savaşta da yer almış ve üç atını kaybetmesine rağmen düşmanla çarpışmaya devam etmişti. Çinli askerlerin attığı 100’den fazla oktan kurtulmayı başararak, bu savaşın kazanılmasında büyük payı olduğu abidelerde yazılıdır. Kitabeler, Kül Tigin'in kahramanlık öyküleriyle doludur. Örneğin erkekler batı seferine çıktığı zaman Türk yurduna baskın yapan Kırgız,Oğuz ve çin kuvvetlerine karşı kadın ve çocukları örgütleyerek zafer kazanmasından bahsedilir. Kül Tigin hem başarılı bir savaşçı, hem de başarılı bir komutandır.Bununla birlikte Tarihte ender görülen bir olay olan iki kardeşin taht kavgasına tutuşmadan devleti birlikte yönetmesinde büyük pay sahibidir.
Kül Tigin, 26 yaşında iken Göktürk Devleti’ne başkaldıran Kırgızlara karşı düzenlenen sefere de katıldı. Sanga Dağı’nın eteklerinde 710 yılında yapılan savaşta, Kül Tigin’in savaşçılığı Çinlilerin de dikkatini çekti ve Çin kaynaklarında onu ‘Yenilmez Savaşçı’ olarak gösterdiler. Orhun Kitabeleri, bu savaşta Kül Tigin'in elinde bir hançerle kaplan gibi atılarak dokuz düşmanı biçtiğini anlatır. islam kaynaklarında da övgüyle bahsedilen ilk Türk komutanı oldu ve batıda Kürtegin Gürtegin adıyla zikredildi.

http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCl_Tigin
kaygısızlar dizisinde hostes e yazdığı mektupla yarmış karakterdir.
http://www.youtube.com/watch?v=ZT0EyIRmYOg
Gelmiş geçmiş en iyi türk dizisi karakteridir. Abzürd komedide daha iyisi henüz görülmemiştir.
tarafından hostese yazılmış bir adet mektubu vardır.

https://www.facebook.com/...04&type=2&theater
Kültigin 731 Yıllında Uçmağ'a vardığında;Bilge Kağan Şu sözleri söylemiştir;

Küçük erkek kardeşim Köl Tigin öldü. Kendi kendime düşündüm. Gören gözlerim görmez oldu. Hiçbir şeyi düşünemez oldum. ‘Sadece ölümsüz olan Tanrı yaşar. insan oğlu ölmek için yaratılmış’ diye düşündüm. Gözlerimden gelen yaşlara engel oldum, içim kan ağladı. iyice düşündüm. Eğer kendimi bırakırsam yeğenlerimin, çocuklarımın, beglerimin, milletimin geleceği kötü olur diye düşündüm

Kaynak: Saadettin Gömeç

ttk.
vezir tonyukuk, kültigin, bilge kağan adına dikilen taşlardan birisi de kültigin adına diklmiştir.
kazakistan'da sen bileysin mi?/sen biliyor musun? adlı kısa izletilerle çocuklarımıza türklük bilinci kazandırılması kapsamında ulu atamız kültigin ile ilgili de çalışma yapıldı;

http://www.youtube.com/watch?v=Bsv5gPiEgrc

(bkz: kazakistan devlet politikasının türkçülük olması)
Emevilerin gokturkleri sık sık yendiği ve pek çok masum türkü katlettiği dönemde emevileri Buhara ya kadar kovalayıp orta asyanın büyük bir kısmından atan Göktürk hükümdarı ve komutanı.
Taşlardaki tasvirlerle dokuz düşmanı birden öldürdüğü görülmektedir.
Kül Tigin, Göktürklerin Kutlug devri kumandanlarındandır. 684 yılında doğdu. Bilge Kağan’ın kardeşidir. Babası, Göktürklerde milli şuuru uyandırarak, ikinci Hakanlık devrinin kurucusu ilteriş Kutlug Kağan, annesi il-Bilge Hatun idi. Babası Kutlug Kağan 692 senesinde vefat ettiğinde, yedi yaşındaydı. Ağabeyi Bilge ile amcası Kapagan Kağan’ın yanında büyüyüp, yetişti. Atabegi, büyük edip ve prens Yollug Tegin idi. Onun terbiyesinde yetişip, Türk töresini, devlet idaresini ve lüzumlu adap ve erkanı öğrendi. Küçük yaşından itibaren Bilge ile beraber amcası Kapagan Kağan’ın yanında akınlara, seferlere katılmaya başladı.

Babası ilteriş öldüğünde ağabeyi Bilge 8, Kül Tegin ise 7 yaşındaydı. Ağabeyiyle birlikte amcası Kapağan Kağan tarafından büyütüldü. Bilge Kağan 32 yaşında ülke yönetimini ele aldığında, Kül tigin de 31 yaşında onun yardımcısı oldu ve ordunun başına geçti. Ağabeyi ile birlikte ülkelerindeki isyanları bastıran Kül Tigin’e ilişkin en sağlıklı bilgiler Orhun Abideleri’nde yer alır.

Bilge Kağan, Orhun abidelerinde kendisi için çok yas tuttuğunu dile getirmiştir. "zamanı tanrı yaşar, insanoğlu ölmek için türemiş" sözünü kül tigin'in ölümünden sonra söylemiştir. Ruhun şad olsun büyük Türk Başbuğu.
Amcası Kapgan Kağan'dan sonra tahta geçen inal Kağan'ın yönetiminden rahatsız olarak ve tahtın kendilerinin hakkı olduğunu düşünerek darbe yapmış, Tonyukuk hariç bütün devlet adamlarını bu haksızlıktan dolayı kılıçtan geçirmiş, abisi Bilge Kağan'ı örgine(tahta) oturtmuştur.
Kendisi ise ordu komutanlığını üstüne alarak birçok yere sefer yapmıştır ve birçok devleti kendisine bağlamıştır.
Yu Töreni sırasında savaşçılığının ün salması sebebiyle Doğu Roma dahil birçok devletten temsilci gelmiştir.
Biz kötürüm adamı bile tekerlekli sandalyesinde dövmüş adamlarız sözünü sarf etmiş kurgusal karakter.
güncel Önemli Başlıklar