bugün

Köy Enstitüleri köyün ve köylünün köyde kalıp orada kalkınması için düşünülmüş bir çalışmadır.bunun kapatılmasına bir çok sebep gösterilmiştir fakat hiçbiri beni tatmin etmemiştir.ülkenin faydasına olabilecek bu yapılanmanın kapanmasındaki temel faktör nedir.

kapatılma gerekçesi :

--spoiler--
Uygulama, hem öğretmen, hem de ziraatçı veya sanatkâr yetiştirmenin mümkün olamayacağını ve öğretmenin çalışmasını bu şekilde bölmenin okulun zararına olduğunu gösterdi. Böylece ;üretici ve sanatkâr; yani devlete fazla mali yük getirmeyecek öğretmen yetiştirme isteğinin gerçekleşmediği görüldü ve vazgeçildi.

--spoiler-- * * * *
gerçek sebep şudur: ülkemizin ilerlememesi , gelişmemesi için amerikanın (yada avrupanın) yani dışardan birilerinin engel koymasıdır. biz gelişip kalkınmayalım, ilerleyemeyelim diye.
neden kapatıldı? bir çok iddaa var. benim söyleyebileceğim şudurki bu işi dp ve chp el birliğiyle yaptı beraber kaldırdılar.
Köy Enstitüsü yasasının kabülü sırasında, bunun uzun ömürlu olmayacağı belliydi. TBMM nde 426 kayıtlı Milletvekili vardı. Oylama gününde, başta Celal Bayar, Adnan Menderes olmak üzere, sonradan Demokrat Partiyi kurup katılacak olan 148 Milletvekili meclise gelmediler. Yasa, gelenlerin oybirliği ile, 278 oyla kabul edildi.. Cumhurbaşkanı ismet inönü de, yasayı destekliyor ve ''Kitap mermi gibidir'' veciz ifadesiyle taraf olduğunu belirtiyordu.
Bazı güçler yasanın çıkmasını istemiyordu. Çıktıktan sonra da aleyhine propoganda yapmaya devam ettiler. Daha çocuk yaştaki Köy Enstitüleri boy hedefi olmaya başlanmıştı. Büyük toprak ağası, Eskişehir Milletvekili Abidin Fotuoğlu, bir konuşmasında , henüz mezun dahi vermeyen Köy Enstitüler için 1943 de, ''Bunlar yetiştiklerinde bizim kafamızı keserler'' söylemiştir. Yetiştiler ama kafa da kesmediler.
Sözde komünizm propagandası yüzünden zincirlenen oluşum. Kangren olmayan kolu, kökünden kesen zihniyetin kıydığı oluşum. Kangren yapan unsurları dezenfekte etmek yerine canına kıyılan oluşum.
Son zamanlarında komünist propaganda yüzünden kapatılması kaçınılmazdı.
(bkz: kinyas kartal)
Köylülerin kokması.
milletin dinini imanını ahlakını edebini tahrip etmeleri.

çok şükür başaramadılar.
amaç Doğu'da bir terör örgütü peydahlamaktı, başardılar. başına ne gelirse cahil bıraktıklarından gelir. hiç sekmez.
Kendi kendimize yetmemizi engellediler ne yazık ki. Yumurta alınacak tavuk değil,yolunacak tavuk istediler beyefendiler!
Demokrat parti döneminde amerikan emri ile kapatılmıştır bunu herkes bilir. Amacı halkı cahil ve itaatkar bırakmaktır.
Kapatanlar mezarlarına ters dönsün Anadolu cemaat ve tarikatların kucağına bırakıldı.
Chp'nin sağ kanadıdır ki kendileri demokrat parti oluyorlar daha sonra.

işte ismet paşanın itirafları yukarıda... Ha sonuçta sorumlusu kendisi midir? Evet, aynen öyledir, çünkü iktidar makamı özür makamı değildir. Başta kim varsa, arzusu o yönde olmasa bile, madem ki gereğini yapamamıştır, nihai sorumluluk ondadır.

ismet Paşa sık sık dahi olmadığını, yani atatürk olmadığını söyler. Doğrudur. Dirayetli bir yöneticiydi, bu ülke kendisine çok şey borçludur, nankörlük eden yobazlar hayatlarını borçludur ama Atatürk değildi.

Köy enstitüleri yaşatabilseydi, chp'nin sağ kanadı tasfiye edilebilseydi, çok partili hayata bir 20-30 yıl sonra geçilebilseydi meydan zübüklere kalmazdı. Bambaşka ve batı ülkeleri seviyesinde bir ülkede yaşıyor olurduk.
eğitim seviyesi yükseldikçe oyları düşüyordu çünkü. bunu da istemediklerinden kapattılar. türkiye'de her dönem aynı maalesef.
Aydınlığa ışık tutmaları.
amerika istedi, toprak ağası adnan menderes 1954 yılında kapattı.

bir anektod: Parlamentoda bütçe görüşmelerinde milletvekili Emin Sazak'ın "Köylere giden enstitü mezunları kendilerini birer Atatürk zannediyorlar" demesi üzerine Hasan Âli Yücel, "Bu çocukların her birinin birer Atatürk olması temenni edilir" şeklinde cevap vermişti.

not: emin sazak, eskişehirli toprak ağası.
Vatan hainlerinin baltaladığı bilgili, egitimli, donanımlı toplum projesidir.
Vatan hainleri siyasallaştırıp guzelim projeyi sikip attığı içindir.
Duvarlarında, " burada hiçbir balık uçmaya, hiçbir kuş yüzmeye zorlanmaz" yazılı bir eğitim kurumunun kapatılma sebebi sadece şudur:
Kuşu yüzmeye, balığı uçmaya zorlamak.
Ve bunu yaptılar da...

O gündür bugündür beli doğrulamadı bu ülkenin, her yer kargaşa, eğitim desen, deneme tahtası...

Şimdi ne kuşlar uçabiliyor, ne de balıklar yüzebiliyor.
Ülkeye inme inmiş gibi!
Heyhat!
Amerikan uşaklarının işine gelmemesi.
Köy enstitüleri istanbul’daki azınlık okullarından başka Anadolu’da yatılı eğitim veren karma öğrenci sistemine sahip ilk ve tek okullardı. Bundan dolayı bazı gerici tiplerce “kız erkek aynı yerde yatıyorlarmış” iftirasına maruz kalınca bazı aydın ve ilerici bölgeler hariç maalesef halkın genelinde bir teveccüh göremedi. Bu iftiranın temelinde ise toprak sahiplerinin feodal düzeni sürdürme endişesi yatıyordu. Çünkü köylü aydınlanırsa kendilerinin ucuz iş gücü kaynağı yok olacaktı. Bu yüzden toprak ağaları bölgedeki şeyhleri de yalanlarına ortak ederek halkın dini görüşlerini istismar ettiler.
resmi olarak sunulan hiçbir gerekçenin beni tatmin etmediği nedenlerdir.
Düşünsenize 1000 senedir o köyde herkes ya ağanın ya hocanın sözünü kanun bilmiş.

Sonra birileri gelmiş, eğitim veriyor, sanat öğreniyor.

Köylü öğrendikçe anlıyor ki ; lan bu hocanın da, ağanın da bir s.kim bildiği yok. Ağanın tarlasını kimse sürmez oluyor, kitap okuyor. Hoca iki tane ayet okuyacak camiye gelen genç yok. Bilimi öğreniyorlar.

Eeee ne yapacaz böyle olmaz.

“Din elden gidiyor” dedin mi “ bunlar gomünist” dedin mi? konu kapanır.

Eeee başta da namussuz menderes var, çok kolay olmuştur.
halk cahil kalsın bunlar zenginleşip kendi kendine yetmesin ülkedeki yıllardır en büyük kanayan yara emek sömürüsü ortadan kalkmasın keyfi gıcır parası çok ağalar bedavaya çalışacak ahmak yığınlar her daim olsun diye yapmışlardır.
güncel Önemli Başlıklar