bugün

birden fazla kuş için kullanılan kelime. *
aydın.
(bkz: the birds)
Tüy değiştirme zamanı kuşlar için çok büyük bir tehlike oluşturur. Çünkü, bu dönemde uçuş kabiliyetlerini geçici olarak kaybederler. Bu dönemde özellikle buz ördekleri ilginç avlanma tekniğine sahip olan yırtıcı martılara karşı tetiktedirler. Çünkü martılar, buz ördeklerini aralıksız hava saldırılarıyla devamlı olarak suya dalmaya zorlarlar. Bunu, ördekler nefessiz ve çaresiz bir şekilde su yüzeyine çıkıncaya kadar sürdürürler. Daha sonra kafalarına bir gaga darbesi indirerek onları avlarlar. Fakat bu mücadeleden her zaman galip ayrılan taraf martılar olmaz. Buz ördeklerinin de kendilerine has korunma mekanizmaları vardır. Gökyüzünde bir martının görülmesi halinde, ördekler hemen büyük gruplar halinde kümeleşirler. Böylece martının çok sayıda dalıp çıkan ördekler arasından herhangi bir tanesini yoruluncaya kadar takip etmesi imkansız hale gelir.
Kuşlar yavrularını çok değişik türlerde besinlerle beslerler. Birçok serçegil, (arıkuşu gibi), yavrularına böcek getirirken; yalıçapkınları ve ırmak kırlangıçları küçük balıklar getirirler. Değişik serçegiller boğazlarının altında bulunan bir tür cebe sahiptirler. Bazıları büyük miktarlarda topladıkları tohumları burada taşıyarak yavrularına götürürler. Bazıları ise uçuş sırasında yakaladıkları böcekleri burada biriktirir ve daha sonra yavrularına yedirirler.
Deniz kenarlarında ve sulak bölgelerde yaşayan kuşlar, batmaz özellikte ve su üstünde durabilen yuvalar yaparlar. Bu, ani kabarmalara karşı alınmış çok önemli bir önlemdir. Sazlık bölge kuşlarıysa, sazları sallayan rüzgarın yumurtaları düşürmemesi için derin kesimli yuvalar inşa ederler. Çorak bölgede yaşayan bir tür kuş (Alaemon alaudipes) yuvasını, hava sıcaklığının toprak seviyesine göre 10 derece daha az olduğu çalılara kurar. Çünkü yer seviyesindeki 45 derecelik bir sıcaklık yavrular için öldürücü olacaktır.
Bazı kuşlar yaralanmış veya uçamıyormuş gibi yaparak yavrularını düşmanlardan korurlar. Bir düşman yaklaştığında anne kuş yuvasından sessizce uzaklaşır. Çığlıklar atarak ve kanatlarından birini sallayarak, yerde kanat çırpmaya başlar ve yaralı taklidi yaparak düşmanın dikkatini kendi üzerine çeker. "Yaralı" kuşu yakalamaya çalışan yırtıcı hayvan, anne kuş tarafından bu yöntemle yuvadan çok ilerilere götürülür. Yavrusunu güvenceye aldıktan sonra anne kuş uçarak düşmandan uzaklaşır.
içlerindeki en zekilerinin "karga" olduğu familya.
edip akbayramında güzel bir şarkısının adıdır ayrıca.
aristophanes'in milattan önce 414'te oynanan komedisi.
edip akbayram'ın guzel bir sarkısı

sozleri :

Süzülün uçuşun beni de beni de alın götürün
Bir okyanus ortasına ya da bir sel yanına
Kanat kanat yelken olup götürün beni kuşlar
Bir dalganın içine ya da kör bir kuyuya

Sevda çok uzaklarda yıldızların da ötesinde
Bilmem nasıl yakalarım kuşlar
Ya umutlar biterse

Gidemem gidemem gidemem o kadar uzaklara gidemem
Tek çarem sonsuzluğa atın beni kuşlar

Yetişin nefesim bitiyor yetişin bana kuşlar
Ya özgürlük adına ya da sevda hatırına
Bir dalı kırık ağacım söküp beni koparın
Bir deli orman içine bırakın beni kuşlar

Sevda çok uzaklarda yıldızların da ötesinde
Bilmem nasıl yakalarım kuşlar
Ya umutlar biterse

Gidemem gidemem gidemem o kadar uzaklara gidemem
Tek çarem sonsuzluğa atın beni kuşlar
alfred hitchcock'un başrolü kuşlara verdiği muhteşem gerilim filmi. 1963 yapımı başyapıt. kahramana söyletilen: "aslında şu gezegeni yaşam için gitgide daha zor bir yer kılmak konusunda inat edip duran insanoğlundan başkası değildir." cümlesi ile de mesajını verir hitchcock.
teknik anlamda en zor filmidir hitchcock abimizin.Suç kavramına olan hayranlığının altında yatan tema olan,doğanın yıkıcı ve vahşi özelliklerini doğrudan yansıtır
The birds/kuşlar fikri esasında Daphne du maurier nin 1952de yazdığı aynı adlı öyküsünden doğmuştur bu öykü daha sonra bir Alfred hitchcock presents antolojisinde yeniden basılmıştı
okul binasına karga saldırısı çekimi altmış kesme gerektirmiş montajı da neredeyse altı hafta sürmüş
özgürlüğüne özendiren yaratıklar. o gökyüzünde deli gibi savrulurken siz yeryüzüne mahkumiyetinizi lanetlersiniz.
cok guzel bir edip akbayram sarkisi.
her sabah balkona koyduğum kuru ekmek parçalarını yanımda yiyen arkadaşlarım. bazıları var ki* sevmeme bile izin veriyorlar.
(bkz: sen kuslara uyma)
edip akbayram'ın şahsi kanaatlerim dahilinde en güzel şarkısı. sevdalıya uzaklığın yarattığı o acıyı belki de en güzel anlatan sözlere sahiptir. kuşlardan medet ummaktadır.
latincesi aves olan canlı sınıfı.
--spoiler--
kuşlar her baharda gelirler
ama
sonbaharda giderler
aşkım
sakın sen kuşlara uyma
--spoiler--
kuşlar yalan söyler.
edip akbayram'ın bir şarkası
en can alıcı sözleri ;

'' yetişin nefesim bitiyor , yetişin bana ku$lar , ya özgürlük adına,yada sevda hatırına.''
süzülün uçuşun beni de
beni de alın götürün
bir okyanus ortasına
ya da bir sel yanına

kanat kanat yelken olup götürün beni kuşlar
bir dalganın içine
ya da kör bir kuyuya

sevda çok uzaklarda
yıldızların da ötesinde
bilmem nasıl yakalarım
kuşlar, kuşlar
ya umutlar biterse

gidemem, gidemem, gidemem
o kadar uzaklara gidemem
tek çarem sonsuzluğa
atın beni kuşlar

yetişin nefesim bitiyor
yetişin bana kuşlar
ya özgürlük adına
ya da sevda hatırına

bir dalı kırık ağacın
söküp beni koparın
bir deli orman içine bırakın beni kuşlar

sevda çok uzaklarda
yıldızların da ötesinde
bilmem nasıl yakalarım
kuşlar, kuşlar
ya umutlar biterse

gidemem, gidemem, gidemem
o kadar uzaklara gidemem
tek çarem sonsuzluğa
atın beni kuşlar
bir kanadına hayallerimi öbür kanadına hüzünlerini yükleyip sizi bilmediğim uzaklara yollayacağım için şimdiden özür dilediğim. gözleri minik hep umutla bakan sevimli hayvan özür diliyorum.
Kuşlar (Aves), hayvanlar aleminde uçabilen omurgalı canlıların çoğunu kapsayan bir biyoloji sınıfıdır.

Kuşlar, diğer canlı alemlerinden farklı olarak bazı özelliklere sahiptir. ilk sabit sıcaklıklı canlılar olma özelliğini taşırlar. Belirgin özellik olarak, üyelerinin tümü, diğer hiçbir hayvan grubunda görülmeyen tüylerle kaplıdır. Ön üyeleri kanatlara dönüşmüştür ve arka üyelerdeki kemikler intertarsal eklem oluşturacak şekilde dizilmiştir. Trake ve bronşlarının bulunduğu yerde çok gelişmiş bir ses kutuları vardır. Sert kabuklu yumurta bırakırlar ve kuluçkaya yatarlar. Embriyo, yumurta kabuğu ve amniyon zarı ile çevrilidir. Kuşların tam işlev gören, karmaşık ve gelişmiş, büyük ve küçük dolaşım sistemleri vardır.

Kaynak; http://tr.wikipedia.org
güncel Önemli Başlıklar