bugün

ister istemez akla gelendir. bugün hava gerçekten çok soğuktu bu yavrucaklar oraya buraya uçarlarken insan düşünmeden edemiyor.
kutup ayılarında durum farklı onların kocamaan derileri tüyleri var tamam ama orada hava yıl içinde çok fazla değişir mi? yani onlar standart bir havaya uygunlar ama burada eksi 15 ile artı 35 dereceye aynı tüyler nasıl katlanıyor? eğer kışın üşümüyorsa yazın pişmesi gerekir.
ölmediklerini biliyoruz da üşümezler mi acaba? yok mu bilen birileri?
uyku hallerinde hiçbi şey hissetmez oluyorlardır zannımca. uyandıklarında yaşıyorlar, uçmaya başlıyorlar.
(bkz: kar neden yağar kar)
kemiklerin içindeki boşlukla alakalı olsa gerek.
Sahi ya! Havanın -35º olduğu zamanlarda bile donarak ölen bir kuş görmedim.
penguenler bile üşürken sizce kuşların üşümemesi diye bir düşünce olabilirmi.
görsel
Ölecek kadar olmasa da bence buradaki gibi bir miktar üşüyorlardır yoksa kışın tüylerini kabartmazlardı her ne kadar biraz daha şişman gösterse de kabarınca tüyler.
(Not: içimden kuşu elime alıp tüylerini sevmek geldi ne sevimli durmuş.) (Smiled was here.)
muhabbet kuşları, papağan gibi kuşları ceyeranda bırakırsak öldüklerini duymuştum. üşüdüklerini düşündüğüm sorunsal.
ısınmak için kaz tüyü kıyafetler giydiğimizi düşünürsek üşümüyorlar demek ki.
yamulmuyorsam kış yaklaşırken kışa uygun tüyler bitmeye başlıyor. yaz mevsiminde bunlar dökülüyor. ayrıca derideki yağ tabakası da ciddi bir izolatör görevi görüyor.
donarak kaskatı kesilmiş olduklarını gördüğüm için üşüdüklerini biliyorum.
"Kuşlar üşümez mi?"den ziyade "kuşlar kendini nasıl ısıtır?"a bakmamız gereken sorudur, zira -35 derecede herkes üşür, kendini ısıtan hayatta kalır.
Şimdi kuşlar da memeliler gibi toplardamar kanını atardamar kanına karıştırmayan canlılardan. Bu özellik de onu mememiler gibi sıcakkanlı hayvan sınıfına koyuyor. Yani bu canlı ne olursa olsun vücut sıcaklığını korumak zorunda.

Memeliler de kıl vardır, kuşlarda tüy. Fakat bu tüyler de ikiye ayrılır; yüzeyel olanları (deriye göre) vücut sıcaklığını sabitleyen görevdedir. Bizim gördüğümüz tüyler ise su geçirmez, uv bariyeridir ve tabiki de uçmada görevlidir. Ki tüylerin anatomisi de farklı, buyrun;https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Kuşların_anatomisi
Başlayalım o vakit;

Tüylerin kabarması memelilerde soğukta kılların dikleşmesiyle aynı. Kabaran tüy hava hapsedecek bir hapishane görevi görür diğer tüylerle. Kuş da hapsettiği havayı ısıtır. ısıttığı havayı da cephe olarak kullanır soğuğa karşı.

Kuşlarda burun, kulak, el parmakları bizden farklı. Burun bol keratinize, kulak kepçesiz ve kanatta da parmak yok. Farkındaysanız bunlar da soğukta sizin en çok üşüyen yerleriniz. Yani bunları ısıtmak gibi bir derdi de yok.

Tabi diğer ısınma mekanizmaları vardır ama bunlar belli başlı olanlar.
Isı için enerji gerekir, kuşlar için ekmek parçalarını cam önüne koymayı unutmayın. Pislerlerse de temizlemesi birkaç dakika.

Bu da kuşum aydın bonusu;

görsel
güvercinleri bilmiyorum ancak muhabbet kuşları üşürler. özellikle yavruları soğukta ölür.
yanıtı tabii ki üşürler olan bir sorunsal. yoksa o kadar kasıp niye göç ediyorlar. tabii denize petrol sızıntısı facialarında denize yapışıp kalan kuşların suyun soğuğundan hastalanıp öldüklerini de unutmayalım.