bugün

*

türkiye açısından bakıldığında çanakkale ve kuzeyi, daha global bakıldığındaysa batı trakya kıyıları sayılabilecek bölgedir.
kısaca izmir ile batı trakya kıyıları arasındaki kıyı bölgesidir.
imzirden itibaren, aliağa, foça, çandarlı, bergama, dikili, ayvalık, burhaniye, havran, edremit, ayvacık, ezine ve çanakkale'den ibaret olan kıyı kesimidir. trakya kesiminde de ufak bir bölgesi vardır.
mitolojinin doğduğu topraklar olarak kabul edilir. bergama krallığı yüzyıllarca dünyanın en büyük kütüphanesini barındırmıştır. parşömen kağıdı adını bergama'dan alır (pergamon).
ayvalık ise ayrı bir dünya gibidir. zeytinyağı, cunda adası ve elverişli dalış alanlarıyla ünlüdür. halkı girit göçmeni olup, yaşlıları arasında hala rumca konuşabilenleri vardır.
edremit, kaz dağlarının eteklerinde kurulmuştur. zeytini, tertemiz havası, buz gibi suları vazgeçilmezdir. sahil beldeleri son zamanlarda iyice dolsa da yine de huzur arayana huzur verir. (akçay, altınoluk)
altınoluk'tan çıkınca küçükkuyu'ya uğranır. dünyanın unuttuğu bir yer gibidir burası. huzurun ta kendisidir. yeşilyut ve adatepe köyleri muhteşemdir, mutlaka uğranmalıdır.
küçükkuyudan çıkınca ege ve midilli manzarası eşliğinde çay içmek için karayolları dinlenme tesislerine uğranır.
buradan ayvacık-assos'a uğranır. assos'da athena tapınağına gidilir. aristo'nun burada felsefe dersleri verdiği söylenir. muhteşem bir güzelliği vardır assos'un. saklı cennettir.

sonra ayvacık, ardından ezine'den geçilir ve savaşlar kenti çanakkale'ye uğranır. burası için zaten söylenebilecek bir şey yoktur. ancak gidilir ve yaşanır çanakkale.

özet olarak bu bölge, temiz havası, tarihi, kültürü, güzel denizi, verimli toprakları ile tam yaşanacak bir yerdir. ömründe hiç görmemiş olanların mutlaka görmeleri gerektiğine inanılan bir bölgedir.
bergama'da yayımlanan yerel gazete...

http://www.kuzeyege.net/
ege bölgesinin değil, ege denizinin kuzeyi için kullanılan tabir.