bugün

Marmara denizinin kuzeyinden geçmekte.
Karlıovadan başlayıp, tunceli ve erzincan dan geçerek, karadeniz in iç kesimi, iç anadolu nun kuzeyi ve marmara bölgesini kaplayan fay hattıdır.
türkiye'deki en büyük depremler bu fay hattında oluyor. bu fay hattının geçtiği şehirler risk altındadır.
20 senedir sessiz kalan fay hattıdır
Uzmanlar bile söylüyor 10/20 yıl içerisinde büyük Marmara depremi olacak diye.

Ama bizde illa felâket olacak sonra önlem alınır.
görsel

Bu hat üzerindeki önemli depremler.
Dünya'nın en sikik ikinci yarığıdır. Birincisi san Andreas fayı.

Kuzey Anadolu fay hattında gerçekleşen depremler ülkenin doğusundan başlayıp batısına doğru segment segment ilerleyerek devam eder. Hepsi yıkıcı ve öldürücü 7 üzerindeki depremlerdir. Erzincan, Niksar, Tosya Ladik, Bolu Gerede, Çankırı Kurşunlu, bolu abant, Bolu Mudurnu, Gölcük, düzce. Bu depremlerden hariç 7 nin altında kalan çok sayıda deprem de mevcuttur. Çok genç, çok aktif, çok yıkıcı ve öldürücü bir fay hattıdır.

Bu fay hattının keşfi 1999 Gölcük depreminde yapılmıştır. O zamana kadar segment segment batıya doğru kaydığı net bir şekilde görülen deprem fırtınasını nasıl görememiş zamanın bilim insanları merak konusu. O zamanlar bilim adamı mı yoktu bu daha acı bir soru.

"Erzincan'dan başlayarak yavaş yavaş batıya doğru ilerliyor bu deprem silsilesi. Bolu üç kez yerle bir oldu sıra buranın batısında" diye bir Allah'ın kulu düşünmemiş mi?

Neyse şimdi bu kırık nasıl oluşmus ona bakalım. Altımızda hepimizin çok sevdiği Arabistan var. Bu levha bizi sürekli yukarı doğru ittirir yani "olum biraz yukarı kay burası çok sıcak yandım amk" der gibi sürekli kuzeye gelmek ister. Bu itimin sonucunda ülkemiz " AMK gitmiyor bu kodumun Rusya'sı ben nereye gideyim " diyerek batıya doğru hareket etmeye başlar. Alttan, üstten gelen baskıya daha fazla dayanamayan Anadolu çatlar. Hatay'dan başlayarak Çanakkale'ye kadar. Bu kırıkların biri Doğu Anadolu fay hattı yani hatay'dan Bingöl'e olan kısım diğeri kuzey Anadolu fay hattı Van'dan Çanakkale'ye olan kısım. Bingöl kesişim noktasıdır. Bin tane göl başka türlü nasıl oluşsun değil mi?

Bu kırığın kuzeyinde kalan kısım sabittir güneyinde olan kısım sürekli batıya doğru kayar yaklaşık olarak senede 4-5 cm. Bu kayma esnasında Anadolu levhasının inadı tutar ve seneler boyu hareket etmez bir yerde takılıp kalır. Ne kadar inatlaşsa da Arabistan levhası sürekli alttan ittirir. Anadolu levhası takıldığı yerden birden koparak (mesela 65 km'lik bir alan) senelerce inatlaşıp gitmediği mesafeyi çok kısa bir sürede (mesela 45 saniye) katediverir. Bu kadar hızın ve enerjinin sonucunda çok güçlü dalgalar yayılır p ve s dalgaları. Hani "alttan güm diye vurdu ama sallamadı" deriz ya işte o p dalgası "beşik gibi sallanmadan önce alttan güm diye vurdu" derken ki o beşik gibi sallama da s dalgasıdır. P vurur geçer ama s sürekli sallar ve hemen geçmez. Bu dalgalara da deprem veya zelzele diyoruz. Zelzele diyelim de Arap levhasına ayıp olmasın.

Şiddet ve büyüklük konusunda sürekli insanların kafası karışıktır. 7.4 şiddetinde deprem olmuş, aga duydun mu 7.4 büyüklüğünde deprem olmuş gibi tepkiler verilir. Büyüklük doğrusudur. Şiddet yapılara verdiği zarar ile ölçülür.

Neyse deprem silsilesinde Gölcük'e kadar geldik. Sıra hepimizin ne zaman kırılacak diye merakla beklediği uydudan bile net bir şekilde görülen, marmara Denizi'nin tam ortasından geçen Adalar, orta Marmara , Silivri açıkları dediğimiz üç segmente. Marmara'nın deprem tarihî çok can sıkıcı. Çanakkale, Erdek, bursa, Gemlik, iznik, Balıkesir, Yalova, istanbul gibi yerleri sürekli yakıp yıkan depremler olmuş. Bu üç segment üzerindeki deprem vakti gelmiş geçiyor bile hadi 10 sene önce birinde en azından deprem olmuş olsa korkum bir nebze azalacak ama kadere bak ki hiçbirinde uzun süredir deprem olmamış. Deprem olmuyorsa Anadolu sakince batıya doğru ilerliyor olmalı demek ki inatlaşmıyor, takılma yok diye bir düşünce gelmiyor değil aklıma. Böyle bir durumda deprem olmaz. Takılma yok, enerji yok ama takılma varsa ve Anadolu gerçekten çok inatlaşıyorsa o zaman işimiz yaş.

Bekleyip göreceğiz.
ilk başta istanbul sallandı sonra ege kıyıları falan şimdide fayın en baştaki kısımları sallandı.
Ne yani sırada ortadaki kısımlar falan mı var ki?
Depremi tahmin etmek imkansız ama bana bu şekilde olacakmış gibi geldi.
Aniden kısa aralıklarla başlayıpta kısa sürede durabilen bir doğa olayı ben görmedim açıkçası.
Bir süre daha bu fay hattı sallamaya devam edecekmiş gibi geliyor bana.
son zamanlarda epey hareketlenmiştir. allah sonumuzu hayretsin.
dogu anadolu fay hatti ile parelel giden, yanilmiyorsam bingol karliova, da bu fay hatti ile kesisen sag yonlu dogrultu atimli fay. turkiye, yi milyonlarca yil sonra senelik 5 cm ilerleme ile avrupa birligine sokacak yegane unsur.
saros körfezinden başlamaktadır. marmara denizi'nden ermenistan'a kadar uzanır.
Dünyanın en tehlikeli fay hatlarından birisidir. Sürekli hareket halinde ve Anadoluyu ikiye ayıran koca bir deprem riskidir.

Son 80 yılda bu zondan kaynaklı 13 tane 6.5 üstü deprem olmuştur ve maalesef bunların 7 tanesi 7 şiddetinin üzerindedir.

Enerji sürekli aktarıldığı için son yıllardaki depremler hattın hep batı kısmında olmuştur. En tehlikeli nokta ise Batı Anadolu fay hattı ile kesiştiği yer olan Marmara bölgesidir.

08.04.2018 Bolu depremi inşallah bir başka depremi tetikleyici etki yaratmaz diye umacağız ama dediğim gibi enerji sürekli aktarılıyor ve biriken enerji bir yerde dışarı çıkmak isteyecektir. Allah herkesin yardımcısı olsun.
Bu fay zonu boyunca Anadolu bloğu bir limon çekirdeğinin sıkıldığında parmaklardan dışarı kaçması gibi yılda 18 milimetre batıya kaçmaktadır.
ibnetor fay.
bu ülkenin en büyük güçlü muhtemel düşmanıdır.

bir gün belkide kendinden başka her şeyi gereksiz kılıp, on milyonlara "ne kadar aptalmışız görememişiz" dedirtecek.
Dünyanın en aktif ve en önemli kırık hatları arasında yer alır.
Dogu anadolu Fay Hatti ile parelel giden, yamulmuyorsam bingol karliova, da Bu Fay hatti ile kesisen sag yonlu dogrultu atimli Fay. Turkiye, yi milyonlarca yil sonra Senelik 5 cm ilerleme ile avrupa birligine sokacak yegane unsur.
dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından biridir. bu hat üzerinde olan tarihteki önemli depremler:
1939 erzincan 7.9
1942 niksar-erbaa 6.9
1943 tosya-ladik 7.7
1944 bolu-gerede 7.5
1949 karlıova 7.9
1951 kurşunlu 6.8
1957 bolu- abant 6.8
1966 varto 6.6
1967 bolu- mudurnu 7.0
1971 bingöl 6.8
1992 erzincan 6.5
1999 izmit Depremi 7.4
1999 bolu- düzce depremi 7.2 *
27 nisan 2009 istanbul depremi ile tekrar akıllara gelen lanet olası fay hattı. artık kırılsa da kurtulsak diyeceğim ama ona da götüm yemiyor. bekliyoruz kırılmasını. yavaş kırılır inşallah.
evimizin altından geçen devasa fay hattı. inip baktım aşağı.
(bkz: kirilmayasica)
1100 km uzunluğunda, parça parça fayların oluşturduğu bir zondur.
Saroz Körfezi'nden başlar, Marmara Denizi, Sapanca Gölü, Adapazarı, Tosya ve Erzincan üzerinden Van Gölü'nün kuzeyine kadar uzanır.
doğu anadolu' dan , bitlis bindirmesi denen yerden başlayarak çatalca' ya kadar ülkemiz sınırları içinde kalan fay hattıdır.
üzerinde nice senelerce, nice depremler gerçekleşmiş, türkiye üzerinde bulunan, en uzun ve de en tehlikeli fay zonu olma kapasitesine de sahip, karadeniz'den, anadolu plakasını ayıran, üzerinde 1939 yılından bu yana yaklaşık 8 büyük depremin meydana geldiği, fay hattı