kucuk kaynarca antlasmasi 


kapat
  1. Sultan Birinci Abdülhamid, Osmanlı-Rus savaşının kötü şekilde devam ettiği bir dönemde tahta geçti. Ruslara karşı konulamayacağını anlayan Osmanlı Devleti, 21 Temmuz 1774 tarihinde Küçük Kaynarca Antlaşması'na imza attı. Bu antlaşmaya göre Kırım'a bağımsızlık verildi. Ruslar; Karadeniz'de ticaret yapıp, donanma bulundurabilecekler, Balkanlarda Ortodoks toplulukların haklarını koruyacaklardı. Osmanlı Devleti Rusya'ya savaş tazminatı verecek, ancak Rusya Eflak, Boğdan, Beserabya ve Akdeniz'de işgal ettiği adaları Osmanlı Devletine geri verecekti. Fakat bu bölgelerde Osmanlı Devleti genel af ilan edecek, halka din ve mezhep özgürlüğü verecek, halktan vergi almayacak, isteyen istediği yere göç edebilecekti.

    Küçük Kaynarca Antlaşması, Osmanlı Devleti'nin kurulduğu günden bu yana imzaladığı, şartları en ağır antlaşmadır. ilk defa, halkı tamamen Türk ve Müslüman olan Kırım gibi bir eyalet kaybedilmişti. Karadeniz'in bir Türk gölü olma özelliği de böylece sona ermiş oldu. Osmanlılar ilk kez, bir devlete savaş tazminatı verdiler. Rusya'ya kapitülasyonlardan yararlanma imkanı verildi. Rus ticaret gemileri boğazlardan serbestçe geçme hakkına sahip oldular. Rusya bu antlaşma ile Osmanlı Devletinin iç işlerine karışma imkanını da bulmuş oldu.
    #295114 (devrim, 30.05.2006 22:24)
  2. osmanlı'nın tarihinde, karlofça ile birlikte en ağır şartların bulunduğu antlaşmadır. en önemli maddesi ise rusların ortodoksları koruma hakkı elde etmesiyle ilgili olandır. bu madde sayesinde ruslar direk olarak osmanlı'nın iç işlerine karışabilmişlerdir. bu maddenin günümüzdeki hali için (bkz: ab ve ab'nin uyum yasaları)
    #1061314 (mini mini bir nick konmustu, 26.12.2006 20:42 ~ 20:44)
  3. osmanlı devleti nin faturasını sonradan çok ağır bir şekilde ödediği, oldukça ağır şartlara sahip olan, maddelerinin uygulanmasının kötü etkilerinin sonraki zamanlarda da hissedildiği, çarlık rusyası na (bkz: osmanlı devleti)nin iç işlerine karışma hakkını veren oldukça ağır antlaşma.
    #1061599 (sophie, 26.12.2006 21:25)
  4. savaş meraklısı 3. mustafa'nın lehistan bahanesiyle rusyayla çatışması neticesinde rusya karşısında osmanlı'nın ezildiği antlaşmadır. zaten sonuç olumlu ya da olumsuz olsun bir şekilde masada kaybediyordu (bkz: prut savaşı); bu sefer de hem savaş alanında hem de masada kaybetmiş oldu.
    #1625697 (haybe, 09.05.2007 20:12)
  5. iki devlet indinde subkut iden her dürlü mu'adat ve muhasama şimdiden ila'labed ahv u azale olunub gerek alat-ı harbiye ve gerek sair takrib ile tarafeynden amel-i tebadur u icra olunan zarar ve tadiyat nisyan-ı mubadele ile feramuş olunub bubabede vücuh ile vasıla bir vakde kadar ahz-ı intikam olunmaya. düşmanın yirine berren ve bahren mubed ve kavr u tegayürden müneze musalahaya re'ayat ve hiraset oluna. gerek taraf hümayünümden ve gerek ahlaf u emcadım tarafından ve kezalık rusya padişahı müşarül-aleyh ve ahlafı beynlerinde temhil olunan ittifak ile safi müebbed tagyirden biri mu'alat- ı hıfz u hiraset olunub işbu maddeler kemaldikkat ve ihtimam icra muteber kılınalar.....

    bu 3 maddelik ahid-namenin, birinci madde girişidir. orjinal metinden el emeği özellikle, göz nurudur. *

    edit: gelen eksi oyun mantığı ne, bu bir çeviridir (gb)
    #1977912 (PNaR, 21.07.2007 12:10 ~ 13:28)
  6. Osmanlı Devleti ile Rusya arasında, 1768-1774 yılları arasında vuku bulan savasa son veren ve Osmanlı Devletinde önemli toprak kayıplarına yol açan bir antlaşma.
    17 Temmuz 1774 tarihinde imzalanan ve henüz tahta yeni çıkan Birinci Abdülhamid Han tarafından tasdik edildi.

    Osmanlı ordususundaki dagılmalar sonucunda 12.bin kısı kalan ordu yuzunden Osmanlı barıs istemek zorunda kaldı
    Osmanlı Devleti, arazi itibariyle fazla kayba uğramamakla beraber, Rusların Eflak ve Boğdan�a karışmaları, istedikleri yerlerde konsolosluk açabilmeleri ve Ortodoksların hâmisi sıfatını takınmaları gibi maddeler sebebiyle, zayıf anlarında, devamlı olarak bu devletin saldırılarına mâruz kalmıştır.
    #1977986 (seirios, 21.07.2007 12:26)
  7. 1768-1774 türk - rus savaşının sonucunda 21.07.1774 tarihinde imzalanan antlaşmadır. en önemli ve acı veren nokta, bu antlaşma ile osmanlı'ya bağlı bir türk yurdu olan kırım'ın sözde bağımsızlığını kazanması ancak gerçekte ise rusya'nın etkisi altına girmesidir. ilk defa bir müslüman-türk yurdunun kaybediliyor oluşu osmanlı'yı derinden etkilemiştir ve bir sonraki türk - rus & alman savaşına (1787-1792) sebep olmuştur.
    #1978182 (bosver abi onu meczup iste, 21.07.2007 13:00)
  8. osmanli'nin kazaninin kucukten kucukten kaynamaya basladigini gosteren anlasmadir ayni zamanda.
    #3870789 (fenasi kerim, 26.08.2008 00:15)

© 2008 - uludağ sözlük

kucuk kaynarca antlasmasi başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. kucuk kaynarca antlasmasi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu kucuk kaynarca antlasmasi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» subyancilari hadim etmek icin yasa tasarisi » zalgiris kaunas » yaran facebook gruplari » oteki » kimya diliyle olum » yasli teyze » gichin funakoshi » sut atmadan gol olmaz » dogum » is gorusmesi sorularina alternatif cevaplar » rolans » arog » tck madde 318 » daniel guiza nin turkiye de gol krali olmasi » 07 ekim 2008 sozlukte kimsenin olmamasi » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » aydogan babaoglu » northwich » ustura ya vurdurmak » tutmayan iddaa kuponu » antu com » bed of roses » ev arkadasinin hastalanmasi » tutmus iddaa kuponu » emre belozoglu » on bini deviren yazarlar » 80 lerde cocuk olmak » the other woman » rock station » o klorobenzalmalononitril » cikar ustundekileri ne dedigin anlasilmiyor