bugün

Richard von Krafft ebing 14 Ağustos 1840'ta Mannheim'da dünyaya geldi. Bu zat geçen yüzyılın en büyük psikiyatri uzmanlarından biri olmuştur. ilk ve orta öğrenimini Almanya ve isviçre'de sürdürdü. Anne tarafından pek çok hukukçu ve aydın yetiştirmiş olan Mittermaier soyundandı. Richard, üniversite çağına geldiğinde aile Mannheim'dan Heidelberg'e taşındı. Annesinin babası Dr. Mittermaier, kilise tarafından afaroz edilmiş olanların insan haklarını savunmakta olan çok ünlü bir savcıydı. Bu lanetlenenler arasında oldukça büyük bir grubu dinsel suçlar işlemiş olanlar oluşturuyordu. Genç Richard bu ortamın etkisiyle tıp eğitimini seçmişti. Ancak eğitiminin başında ağır bir tifoyla yatağa düştü ve eğitimini yanda kesti. Hastalığın nekahatı için uzunca bir süre isviçre'ye gönderildi. Oradayken uzmanlık alanını da seçmişti. Çünkü o çağın en ünlü psikiyatrlarından Greisinger, Zürich'te bir dizi dersler vermekteydi. Genç Richard bu derslere katılıyor ve daha önceki izlenimleriyle de birleşince, burada öğrendiği insan psikopatolojisi onu derinden etkiliyordu. 1 Eylül 1863'te psikiyatri kariyerine "Mental Delirium" konulu doktora teziyle başlamıştı, Daha sonra Berlin'e giderek orada çalıştı. 1870'e gelindiğinde Krafft Ebing anakaranın en iyi eğitilmiş psikiyatrıydl. bu özelliği ona Strasbourg'da bir profesörlük kazandırdı. Psikiyatrinin hemen her alanında çalıştı. Akıl hastalıklarının nedenlerinde yatan genetik ve biyolojik faktörlerin araştırılması başlıca amacıydı. Yazdığı eserler arasında bir tanesi, "Psycopathia Sexualis" korkunç bir ün kazandı ve bugün de bu ününü korumaktadır. Kitap o çağda, daha sonraları Kinsey raporu nun ellili yıllarda yarattığı tepkileri yaratmıştır. Viktoryan çağdaki yobaz Avrupa için bu kitap neredeyse bir devrim olmuştur.
krafft ebbing karşılaştığı düşmanlıklardan çabuk yorulmuş, avusturya'da graz yakınlarında küçük bir hastahaneye çekilerek orada sessizce çalışmayı yeğlemiştir. ama kısa bir süre sonra viyana üniversitesi ona sahip çıkmış, meynert'ten boşalan kürsüyü tam yetkiyle ona vermiştir. Bugün bu alanda kullanılan deyimlerin pek çoğunu ona borçluyuz ve onun kitabındaki ayrıntılı öyküler bugün de gerek dinamik gerek organik görüşlerin, hem tıbbi hem hukuki yaklaşımların temellerini oluşturmaktadır. Kuşkusuz ki Freud'un "Cinselliğin Kuramı Üzerinde üç Çalışma" adlı büyük yapıtı, ondan yirmi yıl önce "Psychopatia Sexualis" yayınlanmamış olsaydı, ortaya bile çıkamazdı.
işte Krafft Ebing, o zamana kadar Sade'ın adından esinlenerek bir şaka gibi kullanılan bir deyimin ardında yatan gerçeği ortaya çıkarmış ve bunu bir bilimsel kategori olarak tanımlamıştır. Masochism'in isim babası ise doğrudan doğruya odur.

kaynak: 'sado-mazohizm', doç. dr. ali babaoğlu